שלושה מתנדבים של איחוד הצלה נכנסו בשבת השחורה עם האמבולנס שלהם היישר לתוך האש – בניגוד להוראות, ואף שבאותו שלב כבר נרצחו חובשי מגן דוד אדום במספר מקומות שבהם התחולל הטבח. סיפורם המדהים של השלושה סופר לפני כחודש בכתבתו של בן שני בתוכנית "עובדה": צוותי הצלה היו ממוקמים בצומת חלץ, ממתינים להגעתם של הפצועים; אמבולנסים של מד"א – במספר דל, בטח לאירוע בסדר גודל כזה – היו בדרכם לדרום, ואילו אבי נהג האמבולנס התעקש לנסוע הלאה, עבר את הצומת, לא הקשיב למוקדן של איחוד הצלה שביקש ממנו לא להיכנס, ננזף ("לאן אתה נוסע?") וסיפר למוקדן שהאמבולנס עם צוות ימ"מ, בדרך לפצוע.

"הבנתי שאתם לא רוצים לחזור בחיים. יום טוב שיהיה לכם", השיב המוקדן, שככל הנראה לא האמין לאבי. חמושים בנשק, אבי והחובש שאיתו נכנסו לזירת הטבח בעוטף עזה, פינו פצועים, חיילים ואזרחים, והמשיכו בעבודתם גם כשהחיילים אמרו להם לברוח.

טבח 7 באוקטובר הביא איתו סיפורי גבורה רבים ובלתי נתפסים של אנשים "רגילים" שפעלו באומץ ובהקרבה עצמית מעוררי הערצה, כמו יהלום נוצץ המגלם את הרוח האנושית מהצד היפה שלה מול זוועות שהדעת אינה תופסת. אבל כעת מתברר שהאירוע הנורא הפך לקרב נוסף במלחמה ארוכת השנים בין מד"א לאיחוד הצלה, מלחמה שהגיעה לנקודת הרתיחה שלה בתזמון המקומם מכל. אזרחי ישראל התאחדו סביב האסון הנורא ומלחמת ההישרדות, ודווקא ההנהלות של שני ארגוני ההצלה לא הצליחו לשים בצד את המאבק המתיש ביניהן על מעמד, יוקרה וכסף.

ליעד אוחנה (צילום: איחוד הצלה)
ליעד אוחנה|צילום: איחוד הצלה

ליעד אוחנה, פרמדיק ראשי באיחוד הצלה: "בתחנת מד"א צעקו עליי, 'מה אתם נכנסים? מי נתן לכם אישור?'. אמרתי, 'גבר, אנחנו במלחמה ואתה מתעסק איתי באם מותר לי להיכנס?"

מד"א ואיחוד הצלה האשימו זה את זה במשך שנים בכך שהיריבות ביניהם פוגעת בהענקת טיפול מציל חיים. עכשיו נשמעת הטענה הזאת ביתר שאת, ולא רק מצדם: גם ממבקר המדינה לא חמקה התוצאה של היעדר שיתוף הפעולה ביניהם. במכתב ששלח לפני כחודש לראש הממשלה כתב המבקר מתניהו אנגלמן על ליקויים רבים שנמצאו ב-7 באוקטובר, ופירט בין השאר: "פינוי הפצועים והחללים בוצע ברובו ע"י אזרחים ומתנדבים ממד"א, איחוד הצלה וזק"א, אשר שמו נפשם בכפם ואף שילמו על כך בחייהם [...] עלה כי בשעת הלחימה לא היה תיאום בין מד"א לארגוני הצלה אחרים דוגמת איחוד הצלה ומפעילי אמבולנסים פרטיים. היעדר התיאום עלה גם בנוגע להפעלת מסוקי פינוי הפצועים [...] בשל כך נגרם כשל בפינוי תחת אש כאשר פצועים רבים דיממו למוות בשעה שזעקו לפינוי ללא מענה. נדרש לקיים תחקיר יסודי".

ההוראה: להישאר בחוץ 

בחודשיים שעברו מאז 7 באוקטובר משמיעה הנהלת איחוד הצלה נרטיב שלפיו אנשי מד"א כלל לא היו בשטח בזמן אמת. משה מזרחי, צלם עיתונות ומתנדב באיחוד הצלה, טוען שזה היה עניין של מדיניות: "7 באוקטובר גילה לנו שני דברים חשובים – כמה מד"א לא ערוכים לחירום למרות התקציבים הגדולים שלהם, וכמה הם פשעו ובגדו במה שהם מחויבים לו, כלומר לתת שירות עזרה ראשונה בעת מלחמה", אומר מזרחי. "כל זה כי הם החליטו שלא להיכנס לשטחי הקרב".

מזרחי לא מציין שהוראה זהה – לא להיכנס לזירות הלחימה – ניתנה לפרמדיקים ולמתנדבים הן במד"א והן באיחוד הצלה. אנשי מד"א פעלו בהתאם להוראות ולכללים ובתיאום עם הצבא, ואילו חלק מאנשי איחוד הצלה החליטו בכל זאת להיכנס לזירות ופעלו אומנם באומץ רב – אך התעלמו מההוראות תוך סיכון אישי גדול, שבקלות היה עלול להביא לפגיעה בהם, ולהוציא מהמעגל צוות סיוע רפואי יקר מפז.

מתנדבות מדא (צילום: Dor PazueloFlash90)
מתנדבות מד"א|צילום: Dor PazueloFlash90

הנהלת איחוד הצלה טוענת שאנשי מד"א לא היו בשטח, אבל בכיר במד"א מספר על ה-7.10: "יש לנו נקודות ביישובים שבהם בוצע הטבח. האנשים שלנו כבר היו במקום כשזה קרה" 

דובי מייזל – פרמדיק, ממקימי איחוד הצלה וסמנכ"ל המבצעים שלו, בעצמו עובד מד"א לשעבר – מאשר שההוראות שלו ושל בכירים אחרים באיחוד הצלה היו לא להיכנס לזירות, וכי המתנדבים נכנסו לשם על דעת עצמם. "כל מגיש עזרה ראשונה יודע שהנחיית היסוד היא 'safety first', כלומר עליך לשמור תחילה על עצמך כדי שתוכל להמשיך לטפל בפצועים", אומר מייזל ומסביר: "כשאני מגיע לזירת פיגוע, המשטרה והצבא מנווטים אותנו. אבל באירוע הזה הצבא היה בתוך לחימה ולא היה יכול לאבטח צוותים שלנו כשאלפי נפגעים מחכים לעזרה. בעצמי אמרתי לאחד המתנדבים שאם הוא מוכן ורוצה לקחת על עצמו אחריות, שיעשה את זה, רק שייקח אפוד ומגן".

זאת הייתה החלטה מושכלת שקיבלתם?
"ב-11 בבוקר הייתה לנו בנושא הזה ישיבה של מפקדים, והם התנגדו לכניסתם של המתנדבים לאש. אני אמרתי שאין מישהו אחר, ושמי שמוכן לקחת את הסיכון – שיעשה את זה".

כעת נדמה שהחלטות אישיות של גיבורים מוצגות לראווה בידי הנהלת איחוד הצלה כהחלטה מערכתית – דברים שנאמרו בין השאר לתורמים ולתקשורת, לרבות החתומה מעלה.

לטענה שלפיה מד"א לא היה כלל בסביבה אין אחיזה במציאות; רופא בסורוקה אומר למשל שהנוכחות של מד"א הייתה דומיננטית ביותר בעת הטבח והן מאז, במלחמה. קובי (שם בדוי), בכיר במד"א, מספר השבוע: "המחבלים ירו והשביתו אמבולנסים שלנו בישובים שהותקפו. פרמדיקית ונהג אמבולנס שלנו נרצחו בבארי, שרפו אמבולנס שלנו בניר עוז ורצחו את החובש ואת המשפחה שלו. במושב פרי גן, שהיו בו קרבות קשים, נהג אמבולנס שלנו, שהוא גם חבר בכיתת כוננות, אחז ביד אחת בנשק ובשנייה בהגה. אחד הצוותים שלנו הקים בית חולים שדה בבית הכנסת של מושב נווה.

חילוץ  פצועים מהמסיבה (צילום: באדיבות המצולמים)
חילוץ פצועים מהמסיבה|צילום: באדיבות המצולמים

מבקר המדינה כתב לפני כחודש לראש הממשלה: "בשעת הלחימה לא היה תיאום בין מד"א לארגוני הצלה אחרים, דוגמת איחוד הצלה. בשל כך נגרם כשל בפינוי תחת אש"

"אמבולנסים שלנו משדרות, אופקים, נתיבות ובאר שבע היו בדרך לבארי ונתקלו במאות מכוניות פרטיות עם פצועים, אז הם עצרו לטפל בהם ולפנות אותם לבית חולים. בכלל, האירוע הזה לא היה לפי הספר. היו פצועים בכל מקום, וכשרצית להגיע למקום מסוים, בדרך העמיסו עליך עוד ועוד פצועים. ככה זה היה מבוקר עד ערב. במקומות מסוימים היו קרבות כל כך עזים, שהצבא והמשטרה לא הצליחו להיכנס, בטח שלא אמבולנסים של מד"א".

באיחוד הצלה טוענים שמד"א לא נכנס בכלל לזירות לחימה.
"יש לנו 1,400 אמבולנסים, אנחנו פרוסים בכל הארץ, יש לנו נקודות בכל מקום וגם ביישובים שבהם הייתה לחימה ובוצע הטבח. אנשי מד"א כבר היו במקום כשזה קרה. המחבלים פגעו בכוונה בחלק מהאמבולנסים האלה, ירו בגלגלים ושרפו אותם כדי שלא יהיה אפשרי לטפל בפצועים. מעבר לזה, אנשי מד"א אינם לוחמים ולא נושאים נשק. הם באים להציל חיים, לכן אנחנו לא יכולים להיכנס לזירות קרב.

"צריך להבין: לא יכולנו להביא את כל הכוחות שלו לדרום באותו יום, כי מה אם חיזבאללה יצטרפו לחגיגה. אבל מנכ"ל מד"א נתן הנחיה כבר בשבע בבוקר להפעיל את כל 1,400 האמבולנסים, וכל 24 עמותות ההצלה האחרות – כמו זק"א או עזר מציון – נרתמו למאמץ בשיתוף פעולה מלא איתנו. רק עמותה אחת סוררת לא רצתה לשתף פעולה, כי היא לא רוצה להיות חלק ממד"א".

מי נגד מי

ליעד אוחנה, תושב אופקים, הוא הפרמדיק הראשי של איחוד הצלה. ב-7 באוקטובר הוא התרוצץ עם עוד שלושה חובשים בין הפצועים, אזרחים וחיילים, במשך חמש שעות. אחרי הפצוע ה-30 הוא הפסיק לספור; אחרי הנרצח ה-15 הוא הפסיק לספור גם אותם.

אופנוע של איחוד הצלה (צילום: Chaim GoldbergFlash90)
צילום: Chaim GoldbergFlash90

ההוראה לא להיכנס לזירות הלחימה ניתנה לשני הארגונים. חלק מאנשי איחוד הצלה החליטו להיכנס בכל זאת ופעלו באומץ רב, אך היו עלולים להיפגע ולהוציא מהמעגל סיוע רפואי יקר מפז 

אוחנה אומר שקיבל הוראה מהמנהל שלו שלא לצאת מהבית, אבל הוא כבר היה בחוץ עם קסדה ואפוד קרמי, מזגזג עם הקטנוע שלו בין הגופות והיריות בשכונתו – שבה נרצחו יותר מ-50 בני אדם. תושבי השכונה הפצועים שלחו לו ולחובשים את המיקומים שלהם כדי שיבואו לעזור, גם באמצעות כלי רכב פרטיים (לאחר שניתן האישור לכך ממשרד הבריאות בגלל היעדר האמבולנסים והכמות האדירה של הפצועים). 

"נסעתי לתחנה של מד"א לראות מה קורה, אם צריכים עזרה, כי לא ראיתי אותם כל היום. אולי חסר להם משהו?", מספר אוחנה השבוע. "היו שם שני מנהלים בכירים והם אמרו שהם מטפלים בפצועים שמגיעים לתחנה ולא צריכים עזרה. אמרתי להם, 'אתם יודעים שיש מלא פצועים?'. הם אמרו שהם מקבלים אותם, ושאנחנו יכולים להביא אותם אליהם והם יפנו אותם לבית חולים. עמדו שם ארבעה–חמישה אמבולנסים.

"התחלתי להתרחק משם כשהתקשר אליי פרמדיק מנקודת הריכוז של איחוד הצלה שנפתחה בתחנת המשטרה של אופקים. הוא אמר שיש שם מלא פצועים שצריך לפנות, שצריך אמבולנסים. חזרתי למד"א לבקש עזרה, אבל איך שעברתי את השער של החניה חטפתי מהמנהלים שם צרחות אימים: 'מה אתם נכנסים? מי נתן לכם אישור?'. אמרתי, 'גבר, אני רק רוצה להגיד שיש פצועים במשטרה, אנחנו במלחמה ואתה מתעסק איתי באם מותר לי להיכנס לכאן או לא?'. הוא אמר לי, 'לא מעניין אותי, תצא מפה'. זה היה קרוב לאלימות". 

בסיום השיחה איתו מסכם אוחנה: "אחד הדברים הכואבים בקשר ליום הזה הוא שהיינו שם שעות לבד. הפקירו את החיילים ואת האזרחים, במשך שעות אף אחד לא בא לפנות אותם ולעזור לנו". 

הסיפור של אוחנה מחדד את הפער בין אנשי השטח לאלו שמאחור, בהנהלה. במד"א, באיחוד הצלה ובמשרד הבריאות משבחים את העבודה המסורה ששני הארגונים עושים בשטח, ומדגישים את היחסים הטובים השוררים בין הפרמדיקים והמתנדבים בשני הארגונים; חלקם אף מתנדבים בשניהם במקביל. אבל כמו במקרים רבים אחרים, הפוליטיקה שמתנהלת מעל לראשיהם של האנשים הטובים האלה עושה את הנזק.

צורם לשמוע על תככים סרי טעם בין סיפורי הגבורה האישיים, בוודאי בזמן הזה, בוודאי בגופים מצילי חיים. צורם לשמוע את הקלטת הצעקות של אנשי מד"א על אוחנה שבמשך שעות עסק בהצלת חיים – ועם זאת, זה גם לא כל כך מפתיע.

דובי מייזל, איחוד הצלה (צילום: איחוד הצלה)
דובי מייזל, איחוד הצלה|צילום: איחוד הצלה

דובי מייזל, סמנכ"ל המבצעים של איחוד הצלה: "המפקדים התנגדו לכניסתם של מתנדבים לזירות הקרב. אני אמרתי שאין מישהו אחר, ושמי שמוכן לקחת את הסיכון – שיעשה את זה"

"מד"א היא גוף הצלה לאומי שמנסה לשמור על מי שהוא, על מעמדו, על היוקרה שלו", אומר שלום (שם בדוי) שהיה בעבר בעמדה בכירה מאוד במערכת הבריאות. "העניין הוא שאנחנו מדינה של מטומטמים. תחשבי על חטיבה וגדוד בצה"ל שמתקוטטים ביניהם – לא היינו מאפשרים את זה לשנייה. במדינה נורמלית צריך להיות גוף אחד שנותן שירותי חירום. תארי לך שיקימו עוד משטרה, עוד צבא. זה דבר שלא יעלה על הדעת, רק בישראל זה אפשרי. מד"א עושה דברים מדהימים, גם איחוד הצלה. האנשים בשטח טובים, אבל הסיפור עקום. במקום למצוא דרך שאיחוד הצלה יהיה חלק ממד"א, הוא רוצה להיות גוף מתחרה. ברגע ששני גופים כאלה עוינים ולא משתפים פעולה אחד עם השני, ברור שיהיו המון ריבים וחוסר יעילות מוחלט".

בפוליטיקה, בתקשורת וגם במשטרה

איך בכלל קרה ששני ארגוני הצלה נלחמים זה בזה? שלום מפרט את תולדות הסכסוך: "החל בשנות ה-90, בדומה למודל שנבנה בקהילות יהודיות בארה"ב, גם בישראל החלו לפעול ארגוני הצלה. את רובם הקימו מתנדבי מד"א, והמטרה הראשונית שלהם הייתה לספק מעטפת חברתית-הלכתית למתנדבים, מתן הכשרות מקצועיות, דברים כאלה. כיום פועלים בארץ יותר מ-20 ארגוני הצלה, והם משתפים פעולה עם מד"א. מד"א מבצע את ההכשרות שלהם, המתנדבים שלהם נרשמים כמתנדבי מד"א ונדרשים לעמוד בכל הדרישות המקצועיות והפורמליות כמו כל מתנדב אחר במד"א.

"לצד הארגונים האלה פועלת עמותת איחוד הצלה. גם אותה הקימו יוצאי מד"א, ובהתחלה היא פעלה רק בירושלים. בהמשך, בהתאם לתוכנית האסטרטגית שבנתה, היא הרחיבה את פעילותה לכל הארץ. כיום מדובר במין 'מפעל' שמגייס תרומות במאות מיליוני שקלים מדי שנה, ובשונה ממד"א – שכפוף למבקר המדינה, לממונה על השכר ולמשרד הבריאות – על איחוד הצלה מפקח רק רשם העמותות. בנוסף, משרד הבריאות מאשר לעמותה הפעלת אמבולנסים ואופנועי עזרה ראשונה".

איחוד הצלה חי רק מתרומות?
"העמותה גם מוכרת שירותים שונים, דפיברילטורים, קורסי עזרה ראשונה, אבטחת אירועים ציבוריים, ציוד רפואי, העברות מטופלים וכיו"ב. היא גם מגייסת כסף באמצעות הסכמים קואליציוניים".

אגב פילנתרופים, התורם המרכזי של איחוד הצלה הוא סיימון פאליק, מי שאירח לאחרונה בביתו במיאמי את יאיר נתניהו - שמצדו צולם לאחרונה במוקד איחוד הצלה והוצג כמתנדב חדש. אלי ביר, נשיא הארגון ומי שבשנת 2020 נערך לכבודו אירוע התרמה על ידי בתו של פאליק, גילה מאוחר יותר בשיחה עם כתב "הארץ" ניר גונטז' כי נתניהו הבן אינו מתנדב בארגון, וכי לדעתו לא הארגון הוא שהפיץ את התמונה.

מטוס של מדא (צילום: Maor KinsburskyFlash90)
צילום: Maor KinsburskyFlash90

מפקד המרכז לשירותי רפואה בצה"ל הדגיש החודש במכתב כי רק שני גופים בישראל מוסמכים להעביר חיילים פצועים מבית חולים אחד למשנהו: צה"ל באמצעות יחידה 669, ומד"א

איחוד הצלה הוקם בשנת 2006. השבוע הגיע לידינו מצגת בת 23 עמודים של הארגון משנת 2010, שכותרתה "תוכנית אסטרטגיה וייעוץ תקשורת"; את התוכנית, שעוסקת ברובה בשאלה כיצד להחליש את מד"א ולחזק את הארגון, הכינה חברת יחסי ציבור שהעמותה שכרה. שקופית אחת, תחת הכותרת "תוכנית עבודה", מוקדשת למשפט אחד קצר: "יצירת איום על מד"א". באחרת כתוב בין היתר: "פגיעה בנקודות התורפה של מד"א בצורה עקיפה במטרה לגרום לה לשתף פעולה עם איחוד הצלה". בשקופית שלישית נכתב: "יצירת מטה פעולה של חברי כנסת מכל המפלגות לקידום הצעות חוק שידחקו את הבלעדיות של מד"א. כך ייווצר הרושם שלא מדובר במאבק יוקרה חרדי, אלא בדאגה לרפואה הדחופה וכיסם של האזרחים".

תוכנית עבודה (אינפוגרפיקה: איתי דגן )
הופקה ב-2010, הוקדשה למאבק במד"א. מצגת של איחוד הצלה|אינפוגרפיקה: איתי דגן

הרבה מים עכורים עברו בין הארגונים מאז נוסחה אותה מצגת. עם הזמן נהפכה התחרות למלחמה כוללת שגלשה לתביעות הדדיות, להפעלת שדולות פוליטיות זה כנגד זה ולהעברת מידע לתקשורת שנועד לפגוע ביריב. רק לאחרונה, בשנת 2022, הגיש משרד הבריאות תלונה במשטרה נגד איחוד הצלה בעקבות פרסום ב"הארץ" שלפיו שכר הארגון חוקרים פרטיים כדי לעקוב אחרי שני בכירים מהמשרד הבריאות ובני משפחותיהם במטרה להוכיח שיש להם קשרים עם מד"א המהווים ניגוד עניינים, דבר שלא עלה בידם לעשות. זאת הייתה הפעם הראשונה שבה הגיש משרד הבריאות תלונה במשטרה נגד ארגון רפואי שעובד תחתיו.

בשנת 2019 הגישו הארגונים תביעות הדדיות לבית המשפט המחוזי בתל אביב: איחוד הצלה האשים את מד"א באי-הזנקה של כוננים בגלל המלחמה של מד"א בהם, דבר שלטענתו עולה בחיי אדם. מד"א מצדו האשים את בכירי איחוד הצלה בקמפיין הכפשה מתוכנן נגדו. בפסק הדין נקבע כי איחוד הצלה ישלם למד"א פיצויים בסך 225 אלף שקל בגין לשון הרע.

השבוע פרסם אלי ביר מאמר במהדורה האנגלית של "זמן ישראל" ופנה בו לתורמים יהודים בעולם בבקשה שיפסיקו לתרום לארגון הצלב האדום, שלטענתו אינו פועל לטובת החטופים הישראלים. מד"א היא חברה בארגון מאז 2006.

"תורמים של מד"א בחו"ל סיפרו שביר אומר שמד"א לא היו בשטח ב-7 באוקטובר, שהצלב האדום הוא אָיום ונורא ושמד"א זה הצלב האדום הישראלי, לכן אסור לתרום לו", אומר אדם המעורה בנעשה במד"א. "חשוב לזכור שמד"א רוכש אמבולנסים באמצעות תרומות, זה לא שמדינת ישראל רוכשת אותם. כשאין תרומות זה פוגע לא רק במד"א: זה פוגע בחיי אדם".

אלי בין ואלי ביר (צילום: Photo by Yonatan SindelFlash90, באדיבות חדשות הבוקר)
שמות דומים, יריבות מרה. מנכ"ל מד"א אלי בין ונשיא איחוד הצלה אלי ביר |צילום: Photo by Yonatan SindelFlash90, באדיבות חדשות הבוקר

והנה סיפור קטן ששופך אור גדול על תולדות הסכסוך: כחלק מאסטרטגיית ההתנתקות ממד"א הקים איחוד הצלה מוקד חירום משלו, עם מספר מקוצר משלו – 1221. מד"א מצדו פנה בשנים האחרונות פעמיים לבג"ץ בבקשה שיאסור את פרסום המספר בטענה שהוא מטעה את הציבור ומסכן אותו; הבקשה נדחתה וכיום המספר פעיל לצד מוקד 101 של מד"א.

"היה נהדר אם כולם היו עובדים יחד, בוודאי בזמן הזה", אומר השבוע בכיר במשרד הבריאות. "הבעיה היא שאחרי שאיחוד הצלה התנהל לאורך השנים בצורה עקומה מאוד, כעת אין אמון גם אם הכוונות טהורות". 

מה הפתרון?
"על פי חוק שירותי עזרה ראשונה, מד"א הוא הגוף שצריך להיות יד ימינו של הצבא בשגרה ובמלחמה, מי שעובד מול הצבא, מול בתי החולים. כשמתחילים לפצל את זה, מתחילות בעיות. במלחמה זה עוד יותר בעייתי. איחוד הצלה רוצה להיות עצמאי ובלתי תלוי במד"א, הוא נלחם שנים על הכרה לאומית ובין-לאומית, ושנים שהוא נוגס בתרומות של מד"א מכל התורמים בעולם".

והעיקר לא לתאם כלל

אירועי 7 באוקטובר לא הנמיכו את גובה הלהבות בין הארגונים. ב-12 באותו חודש שלח מנכ"ל מד"א אלי בין מכתב אל מנכ"ל משרד הבריאות: "אני פונה אליכם בבקשה להתערבותכם הדחופה לצורך אסדרה לאלתר של פעילות האמבולנסים במלחמת חרבות ברזל [...] בתחום פעילות האמבולנסים הפרטיים קיימת אנדרלמוסיה מוחלטת. מפרוץ המלחמה אנו מדווחים על מצבים שבהם אמבולנסים פרטיים פועלים באופן שנוגד את הנחיות הביטחון והבטיחות [...] אנו עדים למקרים רבים שבהם אמבולנסים של עמותת איחוד הצלה 'רודפים' אחרי אמבולנסים של מד"א ללא צורך מבצעי או רפואי ותוך סיכון עצמי ניכר […] מדובר בהצלת חיים, פשוטו כמשמעו, והמציאות שבה איש הטוב בעיניו יעשה צריכה להיפסק לאלתר".

למחרת נשלח למנכ"ל משרד הבריאות מכתב מטעם איחוד הצלה וכותרתו "מניעה להפעלת מערך לפינוי בהיטס של להק תעופה ואיחוד הצלה בשעת מלחמה". במכתב, שנוסח בידי עורכי דין, מסופר ששני המסוקים של איחוד הצלה טיפלו לאחר הטבח בתשעה פצועים ופינו שבעה; התלונה במכתב היא שמד"א ומשרד הבריאות לא משתמשים במסוקים הללו לטובת פינוי של פצועי מלחמה. "במקום להפעיל גם את המערך לפינוי בהיטס של להק תעופה ואיחוד הצלה, מסוקי מד"א ממלאים כעת לבדם משימה שהיא מעבר לכוחותיהם או יכולתם".

במכתב נטען שהמנכ"ל, משה בר סימן טוב, התקשר לנזוף באיחוד הצלה כי קיבל תלונה שלאחר הטבח עיכב מסוק של העמותה מסוק צה"לי שניסה להעביר פצועים. באיחוד טוענים השבוע שמדובר בשקר מוחלט; אנשים המקורבים למד"א אומרים שמדובר במסוק ששכרה אישה מאיחוד הצלה, וביקשה להתפנות מסורוקה לבית חולים אחר.

איחוד הצלה בשבת ה7.10 (צילום: באדיבות איחוד הצלה)
צילום: באדיבות איחוד הצלה

באירוע אחר שפרטיו הגיעו לידינו, לבית החולים זיו הגיע חייל פצוע קשה שהיה צריך להתפנות לסורוקה באמצעות מסוק יסעור. בגלל התערבות של טייס במילואים שהוא גם עובד חברת להק תעופה – חברה שעובדת עם איחוד הצלה ושהייתה מסוכסכת עם מד"א – לא יסעור נחת מול צוות הרפואה המופתע, אלא מסוק קטן של החברה שהוטס במיוחד מדימונה לצפת. הצוות שלח אותו לדרכו, יסעור שוב הוזמן, וכך קרה שהחייל הפצוע פונה רק בשעות הערב לסורוקה. 

האירוע בזיו התרחש ב-13 בנובמבר. למחרת הוציא מפקד המרכז לשירותי רפואה של צה"ל (משר"פ) מכתב שהופנה בין השאר לחיל האוויר ולמשרד הבריאות. הנדון: העברת חיילים מבית חולים אחד למשנהו בהטסה. במכתב הודגש כי רק שני גופים בישראל מוסמכים לעשות זאת: צה"ל באמצעות יחידה 669, ומד"א. "קיימים בישראל גופים נוספים שיש בבעלותם פלטפורמות מוטסות להעברת מטופלים, אולם הצוותים הרפואיים שבהם, כמו גם הציוד הרפואי וטכניקות הטיפול, נעדרים בקרה ועמידה בסטנדרטים הנקבעים על ידי חיל הרפואה ומשרד הבריאות", ציין הקצין במכתב. "במידה וארגון אחר שאינו יחידה 669 או מד"א מבקש לבצע את העברה, ר"ם 2 יחבור לצוות בית החולים ויחד ימנעו זאת ממנו...".

ב-15 באוקטובר שלח מנכ"ל איחוד הצלה, אלי פולק, מכתב למנכ"ל מד"א בין ובו ביקש לשים בצד את כל המחלוקות כדי להתאחד במאמץ הלאומי. "אנו עומדים ביום התשיעי של הלחימה, ועל אף ניסיונות פנייה למשרד הבריאות ולמנהל אגף המבצעים במד"א כבר ביום הראשון ללחימה בהצעה להיעזר בשירותי איחוד הצלה – טרם נענינו", כתב פולק. "לעומת זאת אנחנו רואים את פניית מד"א ליהדות התפוצה ולארגוני הצלה שונים בעולם בגיוס אנשי רפואה, חובשים ופרמדיקים לבוא ולמלא את השורות [...] אלי, זהו צו השעה! ידינו מושטות אליך לשיתוף פעולה כן ואמיתי כאשר מול עינינו אנו רואים את האתגר הלאומי הגדול של הצלת חיים של תושבי מדינת ישראל הנמצאת במלחמה. אחריות היסטורית מוטלת על כתפינו, שנינו". כך מסתיים המכתב.

ב-17 באוקטובר נשלח לפולק מכתב מטעם מד"א. נאמר בו שאכן הימים קשים, ולאחר מכן פורט בשלל סעיפים כיצד מד"א הוא הגוף הקובע וכיצד על כולם להישמע לו. עורכי הדין של איחוד הצלה שלחו בתשובה מכתב ולפיו הם "מתפלאים על תוכן המכתב. אין פגישה, אין שיחה, אין סעיף המתייחס למשהו מעשי שאפשר לעשות כדי לעבוד ביחד". חודשיים לאחר שהדברים נכתבו ממשיכים שני הארגונים לעשות עבודת קודש בשטח – ולהתכתש מאחורי הקלעים.

תגובות: "דברים שמעולם לא הוכחו"

ממד"א נמסר בתגובה: "מגן דוד אדום הנו ארגון ההצלה הלאומי של ישראל, ומעצם היותו כזה, הוא ערוך ומוכן בכל עת לעבור ממצב שגרה למצב חירום באופן מהיר מאוד וביעילות רבה, כפי שלצערנו הוכח באירועים רבים. בהיות מד"א אחת מזרועות הביטחון של ישראל הרי שקיימים תיאום מקדים ושיתוף פעולה עם גופי הביטחון הנוספים, כגון צה"ל, משטרת ישראל, כיבוי אש וכו', דבר המתורגל ומתבצע מדי יום כעניין שבשגרה. 

"כחלק מהיערכות לחגי תשרי פעל מד"א בכוננות מוגברת, והחל מהדקות הראשונות של אירועי 7 באוקטובר צוותי מד"א, בשיתוף מתנדבי 24 עמותות ההצלה הפועלות תחת מד"א, הגיבו במהירות, ביעילות ובגבורה תחת אש תופת, תוך סיכון חיים. שדרת הניהול במד"א והצוותים בשטח הבינו את גודל האירוע ואת ממדי האסון ובתוך זמן קצר עבר מד"א למצב חירום בקנה מידה גדול יותר מכל אירוע שהכרנו בעבר – בדרום הארץ, בצפונה, באיו"ש ובכל חלקי הארץ שאליהם שוגרו רקטות.

"צוותי מד"א פעלו בחירוף נפש ויצאו מיד לטפל בפצועים גם בתוך הקיבוצים והיישובים השונים בעוטף, ולצערנו היו כאלו ששילמו על כך בחייהם. פרמדיקית מד"א נרצחה עם כפפות על הידיים בעודה מצילה חיים בקיבוץ בארי, נהג אמבולנס מד"א מהקיבוץ נורה ונרצח גם הוא. נהג אמבולנס נוסף של מד"א נרצח באופקים כשעשה דרכו לטפל בפצועי ירי. צוותי מד"א נפצעו באורח קשה ובינוני בעת שניידת טיפול נמרץ ואמבולנסים של מד"א נורו בשדרות ובצומת אורים. מתנדב מד"א מכיסופים נורה ונפצע בקיבוץ בעודו מעניק טיפול רפואי. שלושה מתנדבי מד"א נחטפו והתיקים עם הציוד הרפואי שברשותם נותרו בשטח. צוותי מד"א שהיו בדרכם לטפל בפצועי הירי, העניקו טיפול רפואי מציל חיים לפצועים רבים שהצליחו להימלט ממסיבת הטבע ברעים ופינו אותם לבתי החולים. המחבלים הצליחו באמצעות ירי ושריפה מכוונים להשבית אמבולנסים המוצבים דרך קבע בקיבוצים וביישובי העוטף. 

"כוחות מד"א הוזנקו למקומות שבהם התנהלו קרבות קשים והגיעו לנפגעים גם במקומות שהכבישים והדרכים נחסמו. במקומות שבהם לא היה ניתן לנוע בשל ירי כבד, בתיאום ובשיתוף כוחות הביטחון, הקימו צוותי מד"א מרפאות שדה ובהן הם טיפלו והצילו חיים במשך שעות רבות. מסוקי מד"א ביצעו עשרות גיחות פינוי תחת אש משטחי קרבות לבתי החולים והטיסו פצועים מבתי חולים בדרום לבתי החולים במרכז, בירושלים ובצפון. כבר בשעות הבוקר המוקדמות פתח מד"א במבצע התרמות דם חסר תקדים, ובמהלכו הותרמו אלפי מנות דם שסופקו לפצועים חיילים ואזרחים. 

"ב-7 באוקטובר התקבלו למעלה מ-21 אלף פניות במוקדי מד"א, והחובשים והפרמדיקים במוקד הדריכו כיצד לבצע פעולות רפואיות מצילות חיים  ולקיים את ההנחיות ההתגוננות עד להגעת הכוחות.

"בהתאם לקביעת משטרת ישראל ומשרד הבריאות מד"א הינו הגורם הפוקד הרפואי. כפי שהמשמר האזרחי והשיטור העירוני פועלים כפוף למשטרת ישראל ותחתיה, וכפי שאין עמותות פרטיות של כיבוי אש, כך בדיוק לא יעלה על הדעת שעמותה בתחום רפואת החירום תפעל על דעת עצמה וללא תיאום. מד"א פועל על פי הנחיות משרד הבריאות ומזניק באמצעות מערכת אוטומטית את כלל מתנדבי עמותות ההצלה, לרבות איחוד הצלה, לאירועי החירום, וטענות בעניין זה נבחנו מספר פעמים על ידי משרד הבריאות ונמצאו לא נכונות. יצוין כי מד"א אינו הגורם המוסמך להחליט מי רשאי לבצע פינויים בהיטס במדינת ישראל ופועל בשיתוף פעולה מלא והדוק עם חיל האוויר, וכך היה גם ב-7 באוקטובר. 

"זה המקום לציין לשבח את פועלם יוצא הדופן של אלפי עובדי מד"א ומתנדביו הפועלים ללא לאות להציל חיי אדם בשגרה ובחירום". 

מאיחוד הצלה נמסר בתגובה: "לטענה שאיחוד הצלה מבקש להתנתק ממד"א ולהיות גוף מתחרה, וכי המלחמה שלו במד"א היא על כסף: איחוד הצלה, גוף המתנדבים להצלת חיים המאוגד כעמותה לפי הדין, מוכר בידי משרד הבריאות מאז הקמתו וכן מוכר כגוף הצלה רשמי לפי פקודת המשטרה. הארגון פועל ללא מטרות רווח וכל פעילותו היא למען הצלת חיים. מקורות התקציב של הארגון הם מתרומות מהארץ ומרחבי העולם, ובניגוד למד"א, איחוד הצלה לא גובה תשלום ממטופלים על טיפול רפואי.

"למד"א אין כל סמכות בחוק המאפשרת לו לפקח על גופים אחרים, ומשכך מדובר בטענה שאיננה נכונה. חוזרי מנכ"ל משרד הבריאות מהשנים 2014 ו-2017 הסדירו את מנגנון ההפעלה של איחוד הצלה תחת הפיקוד של מד"א, אך לצערנו חוזרים אלו לא מיושמים בשטח ומד"א לא נוהג כמפקד המפעיל את פקודיו אלא מתעלם פעם אחר פעם מקיומו של הארגון. אין צורך להכביר מילים בעניין זה, כי גם ביום 7 באוקטובר מד"א לא פנה מיוזמתו ואף לא ענה לפניות שנעשו ביוזמת הנהלת איחוד הצלה לשיתוף פעולה ביום שבו ידעה מדינת ישראל את המתקפה הרצחנית ביותר בתולדותיה.

"לטענה שאיחוד הצלה הוא ארגון ההצלה היחיד שמסרב לשתף פעולה עם מד"א: איחוד הצלה ישמח מאוד לכל שיתוף פעולה שייעשה בצורה כנה והוגנת, אך עד היום לא רואים שהדבר קורה, ולצערנו גם בשבת השחורה באוקטובר הדבר לא אירע.

"ישנו ניגוד עניינים מובנה בין האינטרס של מד"א בהעברת מידע לגוף הצלה כדוגמת איחוד הצלה, וזאת מכיוון שמד"א גובה אגרת פינוי מכל מטופל, ומנגד איחוד הצלה נותן את שירותיו ללא תשלום. לצערנו ניגוד זה גורם למד"א לפגיעה קשה בכיס, ומשכך הם בוחרים להערים קשים עם העברת המידע ויישומו של חוזרי המנכ"ל. יוער כי איחוד הצלה ניסה לאתר ברשומות את אותם 24 גופי הצלה שמד"א מנפנף בהם פעם אחר פעם, אך הם אינם מופיעים.

"בנוגע למצגת המדוברת מ-2010: איחוד הצלה רואה בהצלת חיים ערך עליון, ומשכך לא עוסק בטענות סרק משנת 2010. בחודשים האחרונים קיפחו את חייהם 1,400 מאזרחי מדינת ישראל ולצערנו כוחות איחוד הצלה לא הוזנקו להצילם בידי הגוף הטוען לכתר 'הגוף הלאומי להצלת חיים של ישראל' או לכתר הגוף הפוקד, ועל כך אנו רוצים לקבל תשובות ברורות. איך ייתכן שטענות קטנוניות גוברות על הצורך בשיתוף פעולה בתקופת מלחמה?

"לעניין הסיפור על פינוי החייל הפצוע במסוק יסעור: מדובר בטענה שקרית לחלוטין, צה"ל ערך על אירוע זה תחקיר וניתן לקבלו מגורמי צה"ל! לגופו של עניין, צה"ל פנה לאיחוד הצלה וביקש מסוק לפינוי חייל מבית חולים זיו למרכז, בנוסף שאלו אם ניתן לצרף רופא עם מומחיות בהרדמה. הוסבר לצה"ל כי ניתן, אבל המסוק נמצא בדרום וכי ייקח זמן מה לבצע את המשימה. צה"ל בדק וחזר לאיחוד הצלה וביקש בכל זאת את המסוק יחד עם הצוות המיוחד של הרופא המרדים, בנוסף לפרמדיק. מסוק איחוד הצלה ולהק המריאו מהדרום ואספו את הרופא המרדים ונחתו בבית החולים זיו. מיד עם הנחיתה פגשו ברופא צבאי וצוות בית החולים, שגירשו את הצוות ואמרו שאין צורך במסוק, וזאת מבלי לדבר עם הצוות כלל. כתוצאה מסילוק הצוות של איחוד הצלה ולהק עוכב הפינוי של החייל במשך שעות רבות.

"לטענה על בקשה של אלי ביר שלא לתרום לצלב האדום: כידוע לכולנו, הצלב האדום הוא אכן גוף רע שלא דואג לחטופים הנמצאים בעזה מיום תחילת המלחמה, ואכן זאת בושה שארגון מגן דוד אדום בישראל הוא חלק מגוף זה גם לאחר שכל העולם רואה את התנהגותו של הצלב האדום. לעצם הטענה, איחוד הצלה ומייסד ונשיא הארגון מר אלי ביר היו תמיד איום על מערך גיוס התרומות של מד"א, ומאז ומעולם טענו כי נאמרים דברים מנותקים מכל יסוד ושמעולם לא הוכחו.

"לעניין הפגיעה לכאורה של איחוד הצלה בתרומות למד"א, ובכך בציבור: בימים האחרונים פורסמו הדוחות הכספיים של מד"א וניתן לראות כי הארגון רק התעצם בתקציבו והוא גוף עתיר נכסים וכספים, לרבות תיקי השקעות במניות בהיקפים משמעותיים ביותר. כך שאין שום פגיעה במד"א ובוודאי שלא בציבור.

"לגבי התלונה במשטרה על מעקבים אחר בכירים במשרד הבריאות: כפי שצוין, הוגשה תלונה במשטרה, ומשכך לא נתייחס לטענה זו. יוער כי מאז עברה יותר משנה ולא זומן אף אחד לחקירה. הדבר מעיד בפני עצמו על משמעותה של טענה זו.

"לגבי פינוי לכאורה של מאושפזת במסוק של איחוד הצלה ב-7 באוקטובר בתשלום: מדובר בטענה שקרית לחלוטין. אנו מחזיקים בראיה חותכת כי הדבר כלל לא נכון ואף העברנו את הדברים למנכ"ל משרד הבריאות.

"מסע ההשמצות כנגד פעילות המסוקים של איחוד הצלה ולהק נעשה ביתר שאת בתקופה האחרונה, וזאת בעקבות הפעילות שעשתה היחידה האווירית ביום השבת השחורה, 7 באוקטובר, שבו הצילו צוותי האוויר תשעה לוחמים עם פציעות קשות ומורכבות. בימים אלו ישנה עתירה שהוגשה על ידי עורכי הדין משה טייטלבאום, אביחי יהוסף ואוריה לוז בעניין אי-הזנקת מסוקי איחוד הצלה. כחלק מניסיונות מד"א להשחיר את פעילות היחידה האווירית המוטסת, הם מנסים בכל כוחם ליצור נרטיב שלילי כנגד פעילות המסוקים. יודגש כי מסוקים אלו אשר פעלו תחת חברת להק הינם המסוקים הבטוחים ביותר והם פועלים עם טובי הטייסים וצוותי הרפואה של איחוד הצלה. בעבר הם פעלו 17 שנה בשיתוף מד"א".