כשהחלו להופיע בכל גן משחקים משטחי הגומי החדשניים, רוב ההורים שמחו על כך שהגיע קיצו של החול המלוכלך והמלכלך, וכעת אפשר ליפול בבטחה על המשטח, לפרוס עליו שמיכה לתינוק ואפילו לערוך פיקניק מאולתר. האמנם יש סיבה לשמוח?
כשהיינו ילדים נהגנו להתנדנד בנדנדות מצמיגים ישנים בפארקים השונים, וכעת נראה כי אותם צמיגים ממוחזרים לשימוש חדש שעשוי להיות מסוכן לבריאותנו. בשנים האחרונות נעשו מחקרים בארה"ב על חשיפה ממושכת לחומרים אלו, ונמצא כי הם דווקא מעלים את הסיכון לחלות בסרטן.
"השימוש במשטחי גומי בגני שעשועים נועד לשפר את הבטיחות בכל מה שקשור לנפילות של ילדים ממתקנים", אומר פרופ' יונה אמיתי, מומחה לרפואת ילדים, טוקסיקולוגיה ובריאות הציבור, מאוניברסיטת בר אילן וקופ"ח מאוחדת, "אבל בארה"ב בדקו את היבט הבטיחות ומצאו שהיעילות של משטחים אלו במניעת פגיעת ראש היא נמוכה יחסית ופחות טובה בהשוואה למשטחים העשויים מכפיסי עץ".
מה שכן, בשימוש בגומי דחוס יש יתרון סביבתי כי נעשה שימוש חוזר במצבור גדול של צמיגי רכב. "הצמיגים האלו נשארו עזובים בשטח, הם היו תופסים מקום ומשמשים כמקומות אחסון למכרסמים, אזורי דגירה ליתושים וגורמים הנושאי מחלות. בשנים האחרונות מספר מחקרים הראו שהחומרים מהם מורכב הגומי שנמצא בשימוש למטרות אלו מכיל חומרים כימיים רעילים באופן פוטנציאלי. אלו הם חומרים מייצבי פלסטיק (פתלטיים) ומעכבי בעירה אך תלוי באיזו מידה נחשפים אליהם ואיך זה נספג בגוף", אומר פרופ' אמיתי.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
לא לזחול ולא לאכול
על פי הסוכנות האמריקנית להגנת הסביבה (EPA), כ-290 מיליון צמיגי גרוטאות ממוחזרים בכל שנה עבור שימוש למשטחים שונים כמו משטחים במגרשי משחקים. ישנן ראיות המעוררת חשש לגבי בטיחותם של הצמיגים הממוחזרים האלה בשימוש במשטחי מגרש משחקים. הם מכילים גומי טבעי מעצי גומי, אך גם פתלטים (כימיקלים המשפיעים על הורמונים), פחמימנים ארומטיים פוליציקליים (PAHs) - כימיקלים טבעיים שנוצרים כאשר נפט, גז, פחם או אשפה נשרפת, תרכובות אורגניות נדיפות (VOC) וכימיקלים אחרים החשודים בגרימת סכנות בריאותיות. על פי המשרד האמריקאי לאיכות הסביבה, אוויר לנשימה המזוהם ב- PAHs עלול להגדיל את הסיכוי של אדם לחלות בסרטן, ואילו הסוכנות לחומרים רעילים ורישום מחלות (ATSDR) קובעת כי PAHs בנוסף לכך, החשיפה לחומר מגדילה את הסיכויים של מומים בעובר.
"כאמור, הרעילות תלויה במידת החשיפה של ילדים לחומרים הכימיים הללו, שיכולים להתאדות בטמפרטורות יחסית גבוהות", אומר פרופ' אמיתי. "נמצא שפליטת חומרים רעילים גבוהה ומסוכנת הרבה יותר במקומות סגורים. בארה"ב יש שימוש במתקני ספורט סגורים, ואז החשיפה לחומרים שנפלטים גבוהה בהרבה בהשוואה למגרשים בשטח פתוח, כך שהסיכון מבחינה הזו נראה שולי. מצד שני, שחיקה וקילוף של המשטח יכול ליצור מגע עורי בידיים ובגוף ולכן ילדים ובעיקר פעוטות עם הרגל תכוף של הכנסת ידיים לפה או אכילה בסביבה זו יכולים להיחשף בצורה יותר משמעותית לחומרים האלו. מה גם שבאופן יחסי חומרים כימים רעילים משפיעים יותר על ילדים שמשקל גופם קטן יותר, והם עדיין מתפתחים".
עוד ב-mako בריאות:
>> שטח ההפקר: מאות גניבות מתרחשות מדי יום בבתי החולים
>> טבעונות זה פשוט: כך תעשו את השינוי
>> שותים הרבה מים כדי להימנע מהנגאובר? זה לא עובד
שלושה מחקרים נעשו בשנת 2007 ע"י המשרד לבריאות סביבתית והערכת סיכונים בקליפורניה (OEHHA) – בכולם נבדקו הסיכונים הבריאותיים הפוטנציאליים לילדים ממשטחים בגני שעשועים העשויים מצמיגים ממוחזרים. אחד מתוצאות המחקרים הראו כי בעוד בליעה חד פעמית, או מגע עור עם קרעי הצמיג כנראה לא ישפיעו על בריאות הילדים שלכם, חשיפה לטווח ארוך דווקא עלולה להגביר את הסיכון לסרטן בילדים.
גם בדגימות שנאספו בגני שעשועים בספרד נמצאה נוכחות של כימיקלים מזיקים, לעתים קרובות ברמות מאוד גבוהות, רובם הכילו PAHs בריכוזים גבוהים. מסקנת החוקרים הייתה כי השימוש בצמיגי גומי ממוחזר במגרשי משחקים "צריך להיות מוגבל או אפילו אסור בחלק ממקרים".
אילו אמצעי בטיחות ניתן לנקוט על מנת להקטין את רמת הפגיעה?
"יש להקפיד על צמצום המגע העורי עם המשטח ולשמור על היגיינה: לשטוף היטב את הידיים, לעשות מקלחת לילדים לאחר פעילות במתקנים על משטח כזה, לא לאכול במגרשי משחקים, עדיף לא לתת לתינוקות לזחול על משטחים אלו, ולבדוק את מצב התחזוקה של המשטח, כיוון שכאשר הוא מתקלף או נשחק הדבר מגדיל את הסיכון", מסביר פרופ' אמיתי.
מהמשרד להגנת הסביבה נמסר: לא קיימת סכנה בריאותית במשטחי גומי המתוחזקים על פי התקן הישראלי וניתן להשתמש במשטחים אלה כציפוי בגני ילדים כפי שנעשה במקומות רבים ברחבי הארץ. השימוש בצמיגים ממחוזרים כחיפוי למשטחים תורם למחזור פסולת ומונע שריפה מזהמת של צמיגים. חוות דעת זו של המשרד להגנת הסביבה מבוססת על מחקרים רבים של הסוכנות להגנת הסביבה האמריקאי (US EPA).
ממשרד הבריאות נמסר: תקן ישראלי 1498 מתייחס למתקני ילדים, כולל חיפוי קרקע מתחת למתקנים. לפירוט התקן ולדרכי אכיפתו יש לפנות למכון התקנים. על פי הבדיקה שנערכה לפני מספר שנים על ידי הסוכנות להגנת הסביבה של ארצות הברית, ועל פי הערכות סיכונים של המשרד להערכת סיכונים לבריאות ולסביבה של מדינת קליפורניה בארצות הברית עולה כי הסיכון לבריאות הציבור כתוצאה מהחשיפה לחומרים מסוכנים בגומי ממוחזר במגרשי משחקים היא נמוכה. עם זאת, על מנת למזער חשיפה לחומרים אלו ניתן להמליץ על מספר אמצעים פשוטים כגון רחיצת ידיים של ילדים לאחר משחק במתקני משחקים ובמיוחד לפני אוכל, וגם מניעת לעיסה של חלקים פזורים של המשטח על ידי פעוטות, בנוסף להמלצות לגבי אחזקה וטיפול בחלקים פזורים של המשטח.