לאיזה גובה יגיע הילד שלי? מדי יום פונים אלינו ילדים והורים מודאגים בשאלה הזו. אבל אם לומר את האמת, אין כאן תשובה ודאית. גדילה לגובה היא תהליך מורכב המושפע ממספר רב של גורמים כולל נטייה גנטית, גורמים סביבתיים, תזונתיים, הורמונליים ואחרים. למרות קיומם של מצבים רפואיים רבים העלולים להוביל לקומה נמוכה, הרי שמרבית הילדים הנמוכים, בריאים.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

בחברה המודרנית, לגובה חשיבות גדולה. המלה 'קומה'  או באנגלית Stature משמשת להגדרת גובהו של אדם (קומה נמוכה = short stature), אך טומנת בחובה גם עדות למעמדו וחשיבותו של האדם. גובהם של ילדים נחשב זה שנים כמדד לבריאות החברה ואיכות החיים שלה. כך, למשל, ילדי הולנד וסקנדינביה, אשר בשלהי המאה ה-19 היו מהנמוכים בעולם, עברו בשלושים השנה האחרונות בגובהם את ילדי ארה"ב (גבר הולנדי ממוצע גובהו 1.84 מטר לעומת 1.77 מטר בישראל) והדבר מעיד ככל הנראה, כי בארצות אלו זוכים הילדים לאיכות חיים טובה ובריאה יותר מאשר בשאר העולם.

ילדים עוברים תהליכים מורכבים של גדילה, התפתחות והתבגרות. תהליכים אלה, המופיעים בנוסף לכל הפעילות הרגילה של הילד, דורשים תוספת אנרגיה משמעותית. מבין מכלול הצרכים שבהם משתמש הגוף באנרגיה, תהליך הצמיחה לגובה הינו תהליך משני. גוף האדם ידאג ראשית לאחזקת התאים, לשמירה על חום הגוף, ינצל את האנרגיה לפעילות גופנית ורק אם תוותר די אנרגיה תנוצל זו לרביה, לצמיחה לגובה ובהמשך, עודף אנרגיה יאוחסן במאגרי אנרגיה בגוף (שם יפה לרקמת שומן). בחסר אנרגיה, מסיבות מגוונות, הגוף יגביל את מאגרי האנרגיה, תהיה פגיעה בצמיחה לגובה ופגיעה ביכולת הרבייה (לדוגמה, באנורקסיה קשה נראה הפרעה במחזור החודשי, הפרעה בצמיחה לגובה והעדר מאגרי אנרגיה).

האחריות לגובה הוא אחד המקרים היחידים בו יכולים ילדים "להאשים" את הוריהם ובצדק. מרבית הילדים הנמוכים, יהיו נמוכים משום שהוריהם נמוכים. לגנטיקה חשיבות רבה בקביעת גובהו של האדם, אולם, לא די בגנטיקה על מנת להיות גבוה. הגובה הסופי נקבע על ידי מערכת יחסי גומלין בין הגנטיקה לסביבה. גנטיקה מתאימה, מלווה בתזונה נכונה ובסביבה נטולת מצבי דחק, היא הנוסחה הבטוחה לגובה מיטבי.

ילדים נמוכי קומה

קומה נמוכה מוגדרת כגובה שמתחת לו נמצאים שלושה אחוזים מהאוכלוסייה הכללית הבריאה. מרבית הילדים הנמוכים (למעלה מ-95 אחוז) אינם סובלים ממחלה או בעיה בריאותית אחרת. ילדים והוריהם רבים פונים למרפאתנו, בשל חשש מקומה נמוכה או בחיפוש אחר דרכים שיעודדו צמיחה לגובה. בגיל הצעיר, כאשר ההבדלים בגובה קטנים יחסית וילדים בגילאים שונים נמצאים במסגרות משותפות, לרוב אין הילדים או ההורים מוטרדים מבעית הגובה.

עם הכניסה לבית הספר, בחברת הילדים בוגרים, בני אותו גיל, הופך הבדל הגובה לברור יותר. ילדים בגיל זה נוטים להבהיר לחבריהם השונים מהם כי הם כאלה, וכינויי גנאי לילד השונה אינם חריגים (אם הוא שמן, רזה, נמוך או גבוה). להתבטאויות שכאלה יכולות להיות השלכות חברתיות, השלכות על מצב הרוח, איכות החיים ואף הצלחה בלמודים. מעמדו החברתי של הילד נמוך הקומה נפגע לרוב עוד יותר עם התחלת ההתבגרות המינית, כאשר רבים מנמוכי הקומה מאחרים בהתבגרותם. בגיל זה, כשהעניין במבנה הגוף מקבל מקום חשוב בהתפתחות הנפשית והחברתית של הילד, נמצא הילד הנמוך והמאחר בהתבגרותו בחברת נערים שכבר החלו בהתבגרותם.

גם בעיסוק בספורט, לרוב הנערים שהחלו בהתבגרות וגדילה, יתרון באורך הגפיים וגם בנפח שריריהם, לבם וריאותיהם. לרוב יהיו אלה הבוגרים מהירים יותר, חזקים יותר וכאמור גם גבוהים יותר.

ילד מודד לעצמו את הגובה (צילום: Shutterstock/Jan H. Andersen)
מודאגים לגבי הגובה של ילדיכם? יש נוסחה|צילום: Shutterstock/Jan H. Andersen
עוד ב-mako בריאות:
>> למה נשים כל כך מפחדות ממשקולות?
>> הריון מאוחר: מה הסכנות של הריון לאחר גיל 40?
>> התמונה שצונזרה הייתה יכולה להציל לכם את החיים

במרפאתנו במרכז רפואי מאיר מתבצעת הערכה הכוללת בדיקה גופנית, בדיקת גובה הורים ופוטנציאל גובה גנטי, הערכה של קצב הגדילה ורק במידת הצורך בדיקה לחיזוי גובה ובדיקות מעבדה, והדמיה נוספות לזיהוי מיעוט אותם המקרים בהם אכן קיימת סיבה אורגנית לגובה הנמוך. חשוב לזכור כי חסר בהורמון גדילה הוא חסר נדיר יחסית וכי האבחנה שלו מורכבת ודורשת מבחני תגר מיוחדים. כאשר קיים חוסר בהורמון גדילה, אזי התועלת במתן טיפול בהורמון גדילה מיטבית.

טיפול בהורמון גדילה מאושר גם לילדים אשר נולדו קטנים לגיל ההיריון ולא הדביקו את הפער בגדילה עד גיל 4, לילדים הסובלים מאי ספיקת כליות ולילדים הסובלים מתסמונות טרנר ופראדר ווילי. אישור למתן התרופה ניתן על ידי ועדה מיוחדת. הטיפול בהורמון גדילה הוא טיפול ממושך הניתן בזריקות יומיות. במקרים בהם לא חסר הורמון גדילה יעילות הטיפול משתנה ותלויה בגיל תחילת הטיפול, ההערכה היא שהטיפול עשוי לסייע בגדילה של 4-5 סנטימטרים.

איך נחזה את גובה ילדנו?

קיימות מספר דרכים לנסות וחזות את גובה הילד:

חיזוי גובה על פי פוטנציאל גנטי

ניתן לחשב את פוטנציאל הגובה הגנטי על ידי נוסחא פשוטה הכוללת את גובה ההורים:

בנים: גובה האב + גובה האם: 2 + 6.5 סנטימטר

בנות: גובה האב + גובה האם: 2 -  6.5 סנטימטר

חשוב לציין כי הדיוק של נוסחה זו מוגבל.

חיזוי גובה על פי גיל עצמות

גיל העצמות הוא קביעה של דרגת התבגרות השלד של הנבדק, בהשוואה לסטנדרטים מקובלים לפי גיל ומין. קביעת גיל העצמות מאפשרת לנו להעריך לאיזה אחוז מהגובה המבוגר הגיע הילד הנבדק בהשוואה לגדילה שעוד נותרה. את גיל העצמות קובעים על פי צילום כף יד שמאל (צילום לגיל עצמות). זהו צילום רנטגן רגיל, החושף את כף היד לקרינה מינימאלית. את הצילום משווים לצילומי כף יד מתאימים לממוצע בגיל מסוים. בוחרים את הצילום המתאים ביותר לצילום של הילד וכך נקבע גיל העצמות. קריאת הצילום צריכה להיעשות על ידי מומחה לנושא זה, מאחר ויש שונות בקריאת הצילומים. גיל עצמות שהוא בטווח של 20 אחוז מהגיל בשנים, נחשב מתאים. גיל עצמות יכול להיות מתאים, מאחר (1-2 שנים מעל לגיל בשנים) או מתקדם (1-2 שנים מעל הגיל בשנים).

בהתאם לגיל העצמות יקבע לעיתים הצורך בהרחבת הברור לסיבת הקומה הנמוכה. קצרה היריעה מלדון בכל הסיבות לקומה נמוכה, אם כי חשוב שוב להזכיר כי לרוב אין סיבה רפואית לקומה נמוכה. קיימות מספר שיטות חישוב שבעזרתן ניתן לחזות גובה סופי לפי גיל העצמות, הגיל הכרונולוגי והגובה.

קיימת בדיקת על-קול (אולטרה סאונד) להערכת חיזוי גובה, אך בדיקה זו אינה בשימוש שגרתי. השיטה אינה מערבת קרינה ומשתמשת בצילומי האטלס המקובל לקביעת גיל העצמות. המערכת הממוחשבת מתאימה את תוצאות בדיקת העל קול לסטנדרטים המקובלת ומספקת חיזוי גובה בשיטות מקובלות. הבדיקה אמורה לנטרל את המרכיב האנושי בקריאת הצילום מאחר וההערכה נעשית על ידי המכשור.

חשוב לציין כי הערכת גיל עצמות וחיזוי גובה הם רק חלק מהבירור אותו עובר ילד נמוך, כאשר יש חשד שהוא נמנה על המיעוט הקטן אשר יתכן וסובל מבעיה בריאותית הגורמת לקומה נמוכה.

מי עוד יכול ליהנות מחיזוי גובה?

חיזוי גובה נמצא בשימוש לא דווקא בילדים נמוכים. אנו נתקלים לא פעם בילדים ספורטאים מצטיינים המגיעים לשלב בו הם מתלבטים בבחירת ענף הספורט בו יתמקדו. ברור כי בספורטאי המצטיין במספר ענפי ספורט, חיזוי הגובה יכול לסייע לבחור את הספורט המתאים. לדוגמה, ילד המצטיין בכדורגל ובכדורסל, אשר על פי חיזוי הגובה יהיה בגובה ממוצע, יעדיף לרוב לבחור בכדורגל כספורט עיקרי. 

מה אפשר לעשות?

האם אנו ההורים יכולים לסייע לילד שיהיה גבוה יותר? כאמור, מיצוי הפוטנציאל הגנטי תלוי בתנאים הסביבתיים. איכות חיים טובה יותר הכוללת תזונה, פעילות גופנית ועוד יכולה להשפיע על הגובה. בארצות מתפתחות נגרמת הפרעה בגדילה על ידי צירוף של תת תזונה, היגיינה לקויה וחוסר גישה לרפואה מונעת וטיפולית. בארצות המערב, כמו גם בישראל, נדירים המקרים של הפרעת גדילה על רקע תת תזונה. נכון להיום, תזונה מאוזנת ובריאה מספקת את כל המרכיבים התזונתיים הדרושים לגדילה, ובילדים אלה, אין כל צורך במתן תוספים כלשהם.

אבא אמא ושני ילדים בים, קופצים (צילום: istockphoto)
זה לא הכל בגנים|צילום: istockphoto

מעניין כי אחד הגורמים החשובים ביותר הוא דווקא הגורם הרגשי. זה עשרות שנים ידוע כי חוקרים מצאו שילדים עלולים להאט את קצב גדילתם כאשר יש הפרעה במבנה המשפחתי (כמו לדוגמה פטירת האם וכיוב') או משבר משמעותי בחיי הילד והמתבגר, היום ידוע כי הפרעה זו, הנקראת קומה נמוכה פסיכוסוציאלית, נגרמת מהפרעה בהפרשה התקינה של הורמון הגדילה והיא עלולה להתרחש גם במקרי דחק פחות חמור.

הורים מתעניינים לגבי השפעת השינה ומאמץ גופני על גדילת הילד. הורמון הגדילה, אחד האחראים לגדילה, מופרש אמנם בעיקר בשינה עמוקה בלילה, אך אין כל עדות לכך שהגדילה שונה אצל ילדים שישנים יותר או פחות. מאידך, ידוע כי מחסור בשינה עלול לגרום להשמנה וכמובן לעייפות, הפרעה בריכוז, רגיזות ועוד.

פעילות גופנית היא אחד הגורמים הפיזיולוגיים לשחרור הורמון גדילה. אין הוכחה כי פעילות גופנית מסוימת עשויה לסייע בצמיחה או לחלופין לעכב צמיחה לגובה, אך ברור לכולם כי פעילות גופנית היא מרכיב חשוב בהתפתחות ילדים ובני נוער. הורים רבים חוששים כי הרמת משקולות תפריע לצמיחה, למרות שלמעשה אין כל עדויות מדעיות כי שימוש מושכל במשקולות במתקן מתאים ועל ידי מאמן מוסמך יוביל לכך. לשאלה שאנו נשאלים: אם כך מדוע מרימי המשקולות נמוכים? אנו עונים בתשובה - מאותה סיבה שכדורסלנים גבוהים, הם פשוט בוחרים את הספורט המתאים להם. 

לסיכום, קיימות היום אפשרויות לחיזוי גובה לילדים, כחלק מברור קומה נמוכה או לצורך הערכת גובה סופי. לסביבה יכולת להשפיע על הגובה הסופי אם על ידי תזונה נכונה ואם על ידי סביבה תומכת ואוהבת. רוב הילדים הנמוכים נולדו להורים נמוכים ויכולת הרפואה לסייע בעידוד הצמיחה לגובה היא רק במקרים מאוד ייחודיים כאשר קיים חסר הורמונלי.

כאן המקום לסכם ולומר כי ילדים באים בכל מיני גדלים, גבהים וצבעים. עלינו לשים לב למסרים שאנו מעבירים לילדים, קומה נמוכה היא רק תכונה אחת ממכלול תכונות של האדם, ואין בה בכדי להעיד על יכולתו או עתידו של ילדנו. עלינו לדאוג להתפתחותם התקינה של ילדינו ולאהוב אותם בדיוק כפי שהם.

* פרופ' דני נמט, סגן מנהל המרכז הרפואי מאיר ומנהל מרכז ספורט ובריאות לילדים ונוער במאיר.

>> משקל תקוע: 10 סיבות שאתם לא מצליחים בדיאטה שלכם