אז איך נראה אצלכם יום ארוך עם פעוט קטן וחסר שיניים שזה עתה החל להכיר את עולם המאכלים המוצקים? האם אתם משקיעים וטוחנים בעצמכם את הפירות והירקות שהוא אוכל או "מסתפקים" במנת ביניים שמגיעה בצנצנת סמוצ'י קנויה?

הרי מצד אחד – קשה להתעלם מנוכחותן של מחיות הפירות והירקות המוכנות לאכילה. הטריק פשוט: פותחים ומאכילים - בלי לבשל, בלי ללכלך ובלי לעבוד קשה. מצד שני: נשאלת השאלה האם המוצר האסתטי והזמין הזה גם עונה על הצורך של הפעוט בארוחה מזינה?

ובכן, נתחיל במסר מרגיע: זה ממש לא גרוע כמו שאתם חושבים, ומסתבר שיש במחיות האלה אפילו כמה יתרונות.

כעת ניגש לבדיקה: הדיאטניות שדיברנו איתן מחלקות את התשובה ליתרונות אל מול חסרונות, ויש גם שורה תחתונה.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

 בגדול: עדיף להכין בבית

כדי להבין את מהות המוצר, שוחחנו עם דפנה זיו בוסאני, דיאטנית קלינית במרכז שניידר לרפואת ילדים בישראל: "באופן כללי, מחית פירות או ירקות עדיף להכין בבית מירקות או מפירות טריים, כיוון שבמקרה הזה אנחנו יודעים בדיוק אלו רכיבים כלולים במנה. ואולם, כאשר אין אפשרות להכין בבית או כשמעוניינים להשתמש במוצר קנוי, כדאי לדעת שמחית כזאת אמורה להכיל רסק של פירות או ירקות, כאשר הרכב ואחוז הפרי משתנה מחברה לחברה. לכן חשוב לשים לב שכמות הפרי גבוהה ונמצאת במקומות הראשונים ברשימת הרכיבים. אגב, בדרך כלל מחית בננה, תפוח או מחיות המשלבות פירות וירקות עונות על הדרישה הזאת".

והנה החלק הפחות רצוי: "מחית שיש בה כמות גדולה של עמילנים, סוכרים או מיצים מורידה מערכו התזונתי של המוצר. כך, במקום ליהנות מיתרונות הירקות והפירות, אנחנו למעשה מקבלים מוצר פחות בריא".  

גם עינב אלבר, דיאטנית במכבי שרותי בריאות ירושלים, ממליצה להציץ ברשימת הרכיבים לפני הקנייה: "ככל שהרשימה קצרה יותר, כך המוצר נחשב איכותי יותר והסיכוי שהוא מכיל רכיבים בלתי רצויים פוחת. בנוסף, תמיד כדאי לוודא שהרכיבים מוכרים ושלא הוסיפו למוצר רכיבים פחות רצויים שעשויים להפחית מערכו הבריאותי".

ד"ר יוחנן ערבות, טכנולוג מזון, מסביר למה חשוב לשמוע "קליק" כשפותחים את הצנצנת: "בדרך כלל מוצר כזה דואגים לחטא לפני מילויו במחית. המוצר עובר בדרך כלל פסטור לפני מזיגת המחית או לאחריה, שנמזגת ב-96 מעלות. ואולם, תהליך זה לרוב אינו פוגע באיכות הוויטמינים כיוון שהם לרוב מוגנים בתהליך מיקרו קפסולציה (מעטפת שומנית החוצצת בינם לבין הטמפרטורה הגבוהה). בסופו של התהליך נסגר המכל באמצעות ואקום שמהווה כלי נוסף למניעת קלקול". לדבריו זאת הסיבה שחשוב להקפיד על כך שבזמן פתיחת המוצר נשמע ה"קליק" שמעיד על נטרול הוואקום.

 

עוד ב-mako בריאות:

>> זה מה שקורה לגוף כשמפסיקים לקיים יחסי מין
>> הגיעה לעשות החלקה וגוונים ויצאה עם צלקות
>> חייכו! מצאנו טריק פשוט להלבנת שיניים בבית

אבל יש גם יתרונות

למרות ההמלצה הכללית להכין בבית את המחית, אלבר מצביעה על כמה יתרונות מובהקים למוצר הקנוי על פני הביתי: "למחיות המוכנות בדרך כלל נהוג להוסיף ויטמינים שונים ובעיקר ויטמין C. מאחר שמדובר בוויטמינים שרגישים לקלקול באור ובאוויר הפתוח, מדובר בתוספת מבורכת. מעבר לכך, ויטמין זה משמש גם כחומר שימור וכך המוצר נשמר לאורך זמן. לכן, דווקא במקרה הזה למוצר הקנוי יש יתרון לעומת מחית שמכינים בבית, מאחר שהוא נשמר בוואקום זמן רב ביחס לפירות והירקות שמכינים בבית, שנוטים לאבד את הוויטמינים שבהם תוך זמן קצר וכך גם המרקם שלהם נפגע".

וזה לא הכול: "בדרך כלל ירקות ופירות המיועדים להכנת מחיות ארוזות מגודלים בשדות ייעודיים ונקטפים ממש בסמוך למועד הטחינה", מציינת אלבר, "כך, יש סיכוי טוב יותר להרוויח יותר מהפרי או הירק שבאופן פרדוקסלי לעתים נחשבים לטריים יותר מאלה הנמצאים בסופר או אצל הירקן ועלולים להימצא על המדף ימים ארוכים".

A post shared by @gerber on

 

לסיכום, אפשר לומר שהאכלה במחית היא אופציה טובה בעיקר ליציאה מהבית, כשאין לכם אפשרות לרסק ולהאכיל במקום. לעומת זאת, כשאתם נמצאים במרחק נגיעה מהבלנדר, שווה לעשות מאמץ ולהקדיש כמה דקות כדי לטחון את המזון ולהעניק לילד שלכם את המנה האידיאלית.