הם אולי גורמים לבכי כשחותכים אותם, לריח רע מהפה כשאוכלים אותם, ולניחוח שנשאר בנוזלי הגוף למשך ימים ארוכים – אבל לבצל ושום יש תפקיד מרכזי לא רק בתיבול האוכל שלנו, אלא, כך מתברר, גם בהפחתת הסיכוי לסרטן שד בקרב נשים.
מחקר חדש שנערך באוניברסיטת באפלו ואוניברסיטת פורטו ריקו גילה כי רוטב בשם סופריטו, המיוצר בעיקר משום ובצל, מסוגל להפחית את הסיכוי של נשים בפורטו ריקו לפתח סרטן שד ממאיר. זאת משום שהנשים הללו צורכות את התבלין הזה, וכתוצאה מכך שום ובצל, בכמויות הרבה יותר גדולות מאשר נשים בארצות הברית או בבריטניה למשל. כתוצאה מכך, הסיקו החוקרים, אחוז הנשים שלוקות בסרטן השד בפורטו ריקו נמוך באופן משמעותי.
המחקר כלל 314 נשים שלקו בסרטן השד, ועד קבוצת ביקורת של 346 נשים נוספות. התוצאות הראו כי צריכה של סופריטו יותר מפעם אחת ביום מפחיתה את הסיכויים לפתח את הסרטן בלא פחות מאשר 67 אחוזים, בהשוואה לנשים שלא צרכו אותו בצורה תכופה כזו.
החוקרים תולים את התוצאות בעיקר בקיומם של חומרים כמו אורגנו-סולפור ופלאבונולס, הידועים בתור תרכובות עם יכולות אנטי סרטניות. כמו כן, לטענתם ההשפעה לא מוגבלת לצריכה של סופריטו, וכל מנה המתובלת כהוגן בשום ובבצל יכולה להשיג את אותו האפקט.
עוד ב-mako בריאות:
>> מומחים מזהירים: המגפה שעלולה להרוג 80 מיליון איש
>> למה הגרמנים מקיימים פחות ופחות יחסי מין?
מחקר נוסף שפורסם בתחילת השנה מצא כי צריכה של שום יכולה גם להפחית את הסיכון לסרטן במעי הגס: החוקרים ציינו שפעולות כמו חיתוך ומעיכת השום הגבירו את היעילות של אותן תרכובות המפחיתות סיכון לסרטן. אלו שאכלו 74 גרם בצל (כחצי בצל בינוני) ביום – נמצאו בסיכון נמוך יותר ב-79 אחוז לפתח סרטן המעי הגס בהשוואה למשתתפים שאכלו פחות מזה.