ריח רע מהפה יכול לגרום ללא מעט מבוכה ודאגה. למרות שמדובר בתופעה ידועה, עדיין עולם המדע אינו מכיר את הגורמים שמובילים להתפתחותה. צוות מדענים מאוניברסיטת ניימכן שבהולנד רצה לבדוק לעומק את הגורמים לבאשת פה (או "ריח פה"). הממצאים, שפורסמו בכתב העת המדעי Nature Genetics, מצביעים על מוטציה גנטית שגורמת לפגם במערכת העיכול.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

הגורם הנפוץ ביותר לבאשת פה הם חיידקים בחלל הפה המתפרקים לתרכובות גופרית. אך כשמדובר בריח פה כרוני, מרבית האנשים הסובלים מזה אינם יודעים מה גורם לתופעה. בין 0.5 ל-3 אחוזים מהאוכלוסייה הכללית סובלים מריח פה כרוני שסיבותיו אינן ידועות. מחלות שונות שמשפיעות על הוושט, האף והסינוסים עשויות לגרום לבאשת פה, אך במקרים מסוימים מצב זה עשוי להיגרם כתוצאה ממחלת דם תורשתית.

"חשוב לזהות מה גורם לריח פה כרוני ולהבדיל את הגורמים הבלתי מזיקים (באופן יחסי), כמו מחלות חניכיים – מגורמים חמורים יותר כמו שחמת הכבד", הסביר פרופ' קנט לויד, אחד מהחוקרים.

מסריח בפה (צילום: mako)
במרבית המקרים הריח נגרם בגלל חיידקים בפה, אך במצבים כרוניים הסיבות לא ידועות|צילום: mako
עוד ב-mako בריאות
>> כמה פעמים ביום אתם אמורים לעשות פיפי?
>> הבטן מתנפחת אחרי האוכל? תנסו את הדבר הבא
>> 5 מזונות אנטי אייג'ינג שאתם חייבים להוסיף לתפריט

ד"ר אלברט טנג'רמן מאוניברסיטת ראדבאוד הוביל את המחקר, אותו התחיל לפני כמה שנים יחד עם רון וויברס, מרצה לבעיות מולדות במטבוליזם, באותה האוניברסיטה. החוקרים גילו תרכובת גופרית בשם מתאנתיול, בעלת ריח רקוב. "מתאנתיול מופק בכמויות גדולות במעיים ויכול להגיע ממזון. אנחנו מאמינים שהחלבון שאחראי לסילוק המתאנתיול היה פגום במטופלים הללו", הסביר פרופ' וויברס. עם זאת, הם לא הצליחו למצוא איזה תהליך בגוף מנטרל תרכובת זו.

האשם: פגם במטבוליזם

כמה שנים לאחר מכן, חוקר בשם אריין פול החליט להמשיך את מחקרם של טנג'רמן ו-וויברס. הוא מצא את החלבון אנושי שאחראי להפיכת המתאנתיול לתרכובות אחרות. פול וצוותו בדקו אם הגן שאחראי לחלבון מצוי בקרב מטופלים הסובלים מריח פה כרוני, והם מצאו שלכולם יש מוטציה של גן זה. נוסף לכך, נמצאה רמה גבוהה של מתאנתיול בדמם. לאחר מכן הם בדקו את הימצאות החלבון ומתאנתיול בקרב עכברי מעבדה וקיבלו תוצאות דומות.

החוקרים כתבו במאמר כי המידע שאספו מצביע על פגם מולד במטבוליזם הגורם למחסור באנזים המסלק את תרכובת המתאנתיול ובכך מוביל לתסמונת ריח רע מהפה. "תאורטית, תסמונת זו עשויה להיות פגם מולד במטבוליזם שככל הנראה ניתן לטיפול באמצעות תזונה", הוסיפו בסוף המאמר.