לשמור על גישה חיובית בחיים זה בהחלט לא תמיד קל, למרות שיש לזה יתרונות בריאותיים רבים – החל מקונבנציות כמו צחוק זו התרופה הכי טובה ועד למחקרים שמוכיחים ששליליות יכולה רק להזיק. התפיסה הזו מקבלת כעת חיזוק באמצעות מחקר חדש שחושף כי תחושות של אופטימיות ואושר יכולות לסייע בבעיה ביולוגית ספציפית – כאבי בטן ודלקות במעיים.
המחקר, שנערך במרכז האוניברסיטאי הדרום-מערבי לרפואה של טקסס ופורסם במגזין Cell Host Microbe, מצא עדויות לכך כי סרטונין, הכימיקל במוח שאחראי לתחושות של שמחה ואושר, עשוי גם למנוע מפתוגנים מזיקים במעיים לגרום לדלקות רציניות. המחקר מציין כי כ-90 אחוזים מהורמון הסטרונין מיוצרים למעשה במערכת העיכול, שבה נמצאות גם המון בקטריות. רובן אמנם חיוביות ומועילות לגוף, אבל חלקן רעילות ועלולות להיות מזיקות ולגרום למצבים כמו דלקות בקיבה ובמעיים שיכולות לגרום למוות.
כדי לעמוד על הקשר המדויק בין סרטונין לחיידקי המעיים התמקדו החוקרים בבקטריה ספציפית - אשריכיה קולי O157 – אשר ידועה כגורם לקלקולי קיבה רציניים ואף קטלניים. המחקר גילה כי נוכחת מוגברת של סרטונין למעשה מפחיתה את נוכחותה במעיים, וכי חיידקים אלה הוחלשו באופן משמעותי עד כדי כך שלא הצליחו לייצר דלקות בגוף.
השלב הבא של המחקר עבר לעכברים חיים, ובהם נבדק הקשר בין סרטונין למאפיינים הוויראליים של קבוצת חיידקי ה-Citrobacter rodentium, שהיא המקבילה של קבוצת חיידקי האי.קולי בבני אדם (שחלקם מועילים וחלקם מזיקים). העכברים חולקו לשתי קבוצות: חלקם הוכרחו להפיק יותר סרטונין מהרגיל, בעוד אחרים הוכרחו להפיק פחות מהרגיל. אלה שהפיקו יותר פיתחו פחות דלקות וזיהומים כתוצאה מחיידקי Citrobacter rodentium ״רעים״, ואף חוו פחות סימפטומים בעיתיים לאחר שנחשפו אליהם. לעומת זאת, אלה עם כמויות פחותות של סרטונין פיתחו דלקות וזיהומים קשים יותר, וחלקם אף מתו. נוסף לכך גילו החוקרים כי עכברים שקיבלו את התרופה פלואוקסטין, הידועה גם כפרוזאק, שתפקידה להעלות את רמת הסרטונין בגוף, לא פיתחו דלקות גם לאחר שנחשפו לבקטריה המזיקה.
החוקרים מאמינים שהם הצליחו לזהות את קולטן הסרטונין בקרב קבוצות החיידקים C. rodentium ואי. קולי: מדובר בחלבון בשם CpxA, שנפוץ במיוחד בקרב חיידקי המעיים, ונראה כי הסרטונין משפיע עליו בצורה די דרמטית ומהפכנית. חיידק ה-E. coli O157 שנבחן במחקר, למשל, מצליח לגבור על רוב התרופות האנטיביוטיות, ומעט מאוד מהן מסוגלות להילחם בו.
עוד ב-mako בריאות:
>> מה קורה כשאוכלים בטעות עובש? רופא עונה
>> נפיחות בבטן? הסופר פוד הזה יפתור את הבעיה
>> זה הדבר האחד שלא כדאי לגעת בו בסופר
״הטיפול בזיהומים בקטריאליים, במיוחד במעיים, עלול להיות קשה מאוד״, אמרה מנהלת המחקר, ונסה ספרנידו, פרופסור למיקרוביולוגיה וביוכימיה במרכז האוניברסיטאי הדרום-מערבי לרפואה של טקסס, ״ואם נוכל להשתמש בפרוזאק ובתרופות אחרות נגד דיכאון מאותו סוג, זה עשוי להעניק לנו נשק חדש במלחמה נגד הזיהומים המאתגרים הללו״.