מחקר חדש ומקיף שנערך באוניברסיטת 'בן גוריון' קובע כי משתמשים כבדים המכורים לסמארטפון סובלים מבעיות של קשב וריכוז, דחיית סיפוקים, ירידה ביכולת החישובית-אריתמטיות, ירידה ביכולת לעבד מידע וסובלים גם מחרדה חברתית גבוהה. מדובר בנתונים מטרידים שיכולים להשפיע על אורח החיים של אותם אנשים.
פרופ' אברהם צנגן, מהמחלקה למדעי החיים בבן גוריון, יחד עם שותפיו למחקר ד"ר אביעד הדר והסטודנט איתי הדס, ביקשו לבחון את ההשפעות שיש לשימוש בסמארטפון על חיי המשתמשים בו. במחקר השתתפו 3,000 סטודנטים אשר נדרשו לענות על מגוון שאלות בנוגע לאופן השימוש שלהם בסמארטפונים. החוקרים הצליחו לאתר 65 סטודנטים, מתוכם 35 אשר הוגדרו כמשתמשים כבדים בסמארטפונים, לעומת 30 סטודנטים שציינו כי הם משתמשים בטלפון סלולרי ישן. בתום הניסוי הם בחנו את התוצאות הפיזיולוגיות והנפשיות בקרב המשתמשים הכבדים בסמארטפון לעומת אלה שמעולם לא השתמשו במכשיר.
"רצינו לבדוק עד כמה השימוש בסמארטפון, בעיקר בקרב אלה שמוגדרים כ"מכורים וכבדים" משפיע על אורח חייהם ומה קורה למי שאינו משתמש בטלפון חכם ומעדיף מכשיר ישן", הסביר פרופ' צנגן, "המטרה הייתה לבחון לעומק את ההשפעות שיש בשימוש בטלפון בין שתי הקבוצות ואת תפקוד המוח - גזע קליפת המוח הימנית, ההולכה העצבית ועוררות המוח".
עוד ב-mako בריאות:
>> הדיאטה שלכם תקועה? הנה 11 סיבות
>> למה נשים כל כך מפחדות ממשקולות?
>> רוצים לאכול פחמימות אבל פחות? הנה 5 טריקים שיסדרו אתכם
למי שלא היה לפני - רץ לקנות סמארטפון
המחקר נמשך שלושה חודשים. לסמארטפונים של הסטודנטים שהוגדרו כ"משתמשים כבדים" החוקרים החדירו אפליקציה שעקבה אחריהם. בתום הניסוי נערכו להם מבדקים ממוחשבים-קוגנטיביים והם נדרשו לעלות על שאלונים. תוצאות המחקר העלו כי אלה סובלים מירידה בקשב ובריכוז, כמו גם מירידה חדה ביכולת החישובית וביכולת דחיית הסיפוקים, ומחרדה חברתית גבוהה (חוסר ביטחון). "מה שהכי הפתיע אותי זה שיכולת הזיכרון של המשתמשים הכבדים לא נפגעה", מסביר פרופ' צנגן. "מה שכן, בטווח כל כך קצר - שלושה חודשים - הבחנו בירידה בקשב ובריכוז, ירידה חדה ביכולת החישובית, עשינו להם מבחן ממוחשב של חישוב מספרים ורובם נכשלו בחישובים פשוטים. בנוסף, גילינו שחשוב להם מאוד מה חושבים עליהם ועל תמונות ופוסטים שהם מעלים בפייסבוק, בוואטסאפ ובאינסטגרם, והם מפתחים חוסר ביטחון עצמי וחרדה חברתית".
פרופ' צנגן מספר כי "במחקר נראה בבירור שכל דבר הכי קטן מסיח את דעתם של המשתמשים הכבדים וגורם להם לאבד את הריכוז, וזה יכול לבוא לידי ביטוי בנהיגה, בשיעור או במהלך העבודה".
השלב השני של המחקר בחן נתון מעניין מאוד: מה קורה לסטודנטים שמשתמשים, לראשונה בחייהם, בסמארטפון ומה ההשפעות שלו עליהם - לעומת אלה שנותרו עם המכשירים הסלולריים הישנים. "היה לנו חשוב לבחון את ההשפעות של הסמארטפונים על אנשים שמעולם לא השתמשו בהם ולראות עד כמה השימוש בהם פוגע ביכולות שלהם ואיזה נזקים אם בכלל נגרמים להם", ציין פרופ' צנגן.
החוקרים חילקו סמארטפונים לסטודנטים בקבוצה השנייה. הממצאים העלו, כי אותם סטודנטים שהשתמשו בסמארטפונים לראשונה בחייהם לקו בירידה ביכולת החישובית-אריתמטית וסבלו מעלייה גבוהה של חרדה חברתית. נתון נוסף מעניין: רובם קנו בתום הניסוי סמארטפונים.
לא לתת לילדים סמארטפון
"המחקר הזה יכול להשליך גם לגבי ילדים ותינוקות. אני לא הייתי ממליץ לתת לילדים סמאטרפונים ולתת להם לשבת שעות על גבי שעות מול מסכי הטלוויזיה. הנזקים עלולים להיות חמורים", הזהיר פרופ' צנגן. "כדי לבחון את העניין זה של עד כמה יש להגביל בשעות ביום את השימוש בסמארטפונים צריך לערוך מחקר נוסף. להערכתי, שימוש מוגבר משנה את חיי החברה של המשתמש ומשפיע על התנהגותו ומשפיע על פעילותו המוחית. אין ספק שזה גורם לנזקים אבל אני לא רוצה להיות המוכיח בשער".