מיליוני בני אדם ברחבי העולם לוקים בדיכאון ברמה כזו או אחרת, ונדמה שפרט לכדורים ואשפוזים החוקרים ממשיכים לחפש פתרונות אלטרנטיביים לבעיות נפשיות בקרב האוכלוסייה. מחקר חדש של צוות חוקרים מהפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת 'בן גוריון' שבנגב, בראשותו של פרופסור פסח שוורצמן, מהמחלקה לרפואת המשפחה באוניברסיטה, קובע כי אוויר המועשר בחמצן משפר בצורה ניכרת את מצבם של אנשים הסובלים מסכיזופרניה.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
ממצאי המחקר, שפורסמו לאחרונה בכתב העת (Journal of Clinical Psychopharmacology), מגלים כי מצבם של חולים שסבלו מסכיזופרניה וטופלו באוויר מעושר בחמצן - 40 אחוז חמצן, בהשוואה לאוויר רגיל שעומד על 21 אחוזי חמצן - השתפר באופן משמעותי. "הטיפול באוויר מועשר בחמצן בהשוואה לאוויר רגיל הביא לשיפור משמעותי בסימפטומים ובפסיכופתולוגיה הכללית של חולי סכיזופרניה", מסבירה יהודית בלוך, דוקטורנטית מהפקולטה למדעי הבריאות המרכזת את המחקר. "החלטנו לבחון אם טיפול באוויר מועשר בחמצן יהיה יעיל גם בחולים עם דיכאון. היתרונות הבולטים של טיפול כזה הם היותו פשוט, בטוח וזול".
המחקר בחן אם נשימת אוויר מועשר בחמצן גורמת להטבה בסימפטומים של חולים עם דיכאון. הטיפול ניתן באמצעות מחולל חמצן שהוזרם דרך צינורית פלסטיק לתוך האף. מדובר במכשיר נייד הצמוד למיטת המטופל ונחשב לבטיחותי מאוד. האוויר המועשר בחמצן ניתן לקבוצה אחת של המטופלים ואילו החמצן הרגיל ניתן לקבוצה אחרת. כדי לבחון את דרכי התמודדותם ותגובותיהם כשאחות מפקחת עליהם באופן צמוד. לבסוף, אצל אלה שטופלו בחמצן מועשר חלה הטבה משמעותית במצבם.
עוד ב-mako בריאות:
>> וגיניזמוס: כשהראש רוצה סקס והגוף לא
>> שומרים בבטן: מיתוסים ממערכת העיכול
>> אימון למקצוענים: הפלאנק שיפרק אתכם
לחסוך את תופעות הלוואי של התרופות
לאור ההצלחה של המחקר והניסוי בטיפול בחולי סכיזופרניה הוחלט לעשות מחקר דומה בקרב אנשים הסובלים מדיכאון. הדבר אמור לחסוך לאותם חולים את השימוש בתרופות פסיכיאטריות, שלא תמיד יעילות, וגם למנוע שימוש בשוק חשמלי ומתן אפשרות לטיפול קל ובטוח נטול תרופות. "הטיפול התרופתי הוא הנפוץ ביותר בקרב הסובלים מדיכאון, והוא כולל מגוון רחב של תרופות, אולם אלה הנמצאות בשימוש קליני לא תמיד מועילות ואף גורמות לתופעות לוואי רבות. לכן, קיים צורך ממשי למצוא דרכי טיפול חדשות. מחקרים נוירולוגים הראו שנשימת אוויר מועשר בחמצן יכולה להעלות את לחץ החמצן ברקמות המוח ולהשפיע השפעה טיפולית חיובית", ציין פרופ' שוורצמן.
אוכלוסיית הטיפול היא מטופלים הסובלים מדיכאון קל עד בינוני, שיופנו לטיפול על ידי רופאי המשפחה של שירותי בריאות 'כללית'. "אנחנו מקווים שהעובדה שמדובר בטיפול פשוט ולא פולשני תעודד השתתפות במחקר. ממצאי המחקר עשויים לסייע לפיתוח שיטה יעילה ובטוחה לטיפול בדיכאון", הסביר פרופ' שוורצמן, בראיון שהעניק לביטאון אוניברסיטת בן גוריון - 'אבג' שחשף את ממצאי המחקר.
>> ארגון הבריאות העולמי צפוי להכריז: בשר מעובד מסרטן