רבים רואים באידוי חלופה רעה פחות לעישון, אך העדויות שסיגריות אלקטרוניות מזיקות באותה מידה הולכות ומצטברות. כעת מצא מחקר חדש כי אידוי גורם לשינויים תאיים ומולקולריים משמעותיים בעכברים - בייחוד בריאותיהם.
החוקרים, מאוניברסיטת מקגיל במונטריאול, בדקו כיצד עכברים בני שמונה עד שנים-עשר שבועות הושפעו מאידוי, כאשר נחשפו אליו שלוש פעמים ביום על פני תקופה של ארבעה שבועות.
קבוצת עכברים אחת נחשפה לאדי ג'ול (Juul) 20 דקות ביום במשך ארבעה שבועות. העכברים קיבלו בכל סשן עישון שאיפה אחת לדקה, ובין הסשנים פסק זמן של כשלוש שעות – שגרה שנועדה לחקות את ההרגלים של משתמשי ג'ול קלים ומתונים. היו גם שתי קבוצות ביקורת שנחשפו לנוזל בקרה או לאוויר סטנדרטי. משך החשיפה לעכברים שווה בערך לשלוש שנות אדם – ולכן הם מתאימים לחקר השלכות בריאותיות ארוכות טווח - הם מאפשרים לנו הצצה לעתיד שלנו. הנזק שהתגלה בגופם היה אפילו גדול מזה שציפו לו. והמסקנה: אפילו חשיפה נמוכה חוזרת לעשן אדים יכולה להשפיע על הריאות ברמה התאית והמולקולרית.
"שינויים מהותיים שיכולים להצביע על נזק בעתיד"
"די הופתענו לראות כל כך הרבה שינויים שונים", סיפרה קרולין באגלול, אחת מעורכות המחקר, בריאיון ל-Vice, "גם אם אנחנו לא רואים נזק מסיבי לריאות, אנחנו רואים שינויים די מהותיים שיכולים להצביע על נזק בעתיד".
בגופם של העכברים נמצאו עדויות לדלקת ריאות ולנזק מולקולרי, כלומר העשן שינה את האופן שבו המידע "נקרא" מהדנ"א שלהם. אחד הממצאים היה עלייה במספר הנויטרופילים בריאות העכברים, תאי הדם הלבנים שנלחמים בזיהומים. משמעות הדבר היא כי אידוי הופך את הגוף לפגיע יותר לפיתוח מחלות דלקתיות או אוטואימוניות, כמו פיברוזיס ריאתי או זאבת, ומעמיד את המשתמשים בסיגריות אלקטרוניות בסיכון גבוה יותר למחלות ריאות כרוניות או לסרטני ריאה מסוימים.
לטענת לורה קרוטי אלכסנדר, מומחית ריאות מאוניברסיטת קליפורניה בסן דייגו שעורכת ניסויים בסיגריות אלקטרוניות בעשר השנים האחרונות, המחקר מגבה את המחקר שהיא ביצעה בעבר. לדבריה הנתונים מרמזים שאם אדם שמאדה יחלה בדלקת ריאות חיידקית, סביר להניח שיגיב בצורה חמורה יותר מאשר מישהו שלא מאדה. בהמשך לכך, גם חולי קורונה עלולים לסבול מתסמינים חמורים יותר.
"כל שינוי במצב החיסוני מדאיג מאוד כיוון שהמשמעות היא שהריאות הולכות להגיב אחרת כשיעמדו בפני אתגרים", אמרה, "התמודדות עם סיבוכים אלה עלולה לגבות מחיר הן מהמטופלים והן מהרופאים שלהם".
מובן שנדרש מחקר נוסף כדי להוכיח שהנזק המדובר נגרם גם באנשים, בגלל השוני בין ריאות העכברים לריאותיהם של בני האדם, אך עורכי המחקר בהחלט מאמינים כי יימצא שינוי מולקולרי ואימונולוגי דומה גם בגופנו.