מחקר חדש, שנערך בג'ורג'יה שבארצות הברית, מציג בשורות מדאיגות. ג'ורג'יה היא מדינה שבה חיים 17 מינים של נחשים ארסיים, אם כי רק שבעה מהם מהווים סכנה לבני אדם. ניתוח המחקר מראה שכל עלייה של מעלה בטמפרטורה מובילה לעלייה של כמעט 6 אחוזים בהכשות נחשים, בממוצע (ארסיים ולא ארסיים).
נחשים הם אקטותרמיים, כלומר טמפרטורות חיצוניות משפיעות על טמפרטורת הגוף הפנימית שלהם ובכך על התנהגותם – והם ידועים כמגיבים לשינויים במזג האוויר העונתיים, למשל הם נכנסים למצב דמוי תרדמה המכונה ברומציה בחורף, כך שתוצאות אלו אולי צפויות - והן גם תואמות את הממצאים של מחקרים קודמים. עם זאת, החוקרים לא בחנו את הסיבות לקשר זה. ייתכן שמשהו שקשור למזג אוויר חם יותר ולפעילות אנושית תורם לעלייה בהכשות, כמו גם לביולוגיה של הנחש.
"אנחנו לא יודעים הרבה על האופן שבו מזג האוויר - כלומר שינויים קצרי טווח במטאורולוגיה - מניע אינטראקציות בין אדם לנחש, בין השאר משום שהכשות נחש מסוכנות רבות מתרחשות במקומות שחסרים בהם נתונים על גורמי תחלואה ותמותה", אומר המדען נח סקוברוניק מאוניברסיטת אמורי בג'ורג'יה, "אנחנו יכולים ללמוד הרבה על דפוסי הכשת נחשים אפילו עם נתונים מצומצמים למדי ובאמצעות שיטות אפידמיולוגיות מבוססות. המחקר הזה מדגים את זה".
>> עשה ואל תעשה: המדריך המלא להכשות נחשים
>> מה צריך לעשות אחרי הכשת נחש
>> כך תזהו: אלה הנחשים המסוכנים בארץ
138 אלף מקרי מוות מדי שנה
סקברוניק ושאר חברי הצוות בדקו 3,908 ביקורים בבית חולים הקשורים להכשות נחש ארסי, בשנים 2014 עד 2020. נתונים אלו הוצלבו מול מזג האוויר בכל יום, כולל פרטים כגון טמפרטורה ומשקעים. בעוד שבקיץ נרשם המספר הגבוה ביותר של הכשות נחש, דווקא בעונת האביב נצפה הקשר החזק ביותר להכשות. ייתכן שהטמפרטורות הגבוהות בקיץ הופכות את הנחשים לאיטיים יותר, לפי החוקרים. כמו כן, נצפה קשר מובהק להרעלה מנחש, אם כי מעט קטן יותר ועקבי יותר על פני עונות השנה בהשוואה להכשות בלבד.
המחקר לא ניסה לחזות כיצד עליות עתידיות בטמפרטורה עשויות להשפיע על הסיכון להכשת נחש, אך הרחבת השטחים העירוניים כבר גורמת לסבירות גבוהה יותר להיתקל בהם. בעולם נרשמות יותר מ-5 מיליון הכשות נחש בשנה, לפי הערכת ארגון הבריאות העולמי, והן אחראיות לעד 138 אלף מקרי מוות מדי שנה. ארס יכול לגרום לבעיות בריאותיות רבות, קטיעות איברים ונכויות.
"הגורם המרכזי להפחתת מפגשים שליליים הוא חינוך", אומר ההרפטולוג לורנס ווילסון מאוניברסיטת אמורי. "אם אנשים ידעו אילו בתי גידול מעדיפים נחשים, למשל מקומות עם חיפוי קרקע צפוף, הם יוכלו להיזהר מהם. נחשים ואנשים יכולים לחיות יחד, אפילו נחשים ארסיים, כל עוד אנו מכבדים ומבינים את בתי הגידול והצרכים שלהם".