פחמימות פשוטות הן אויב ידוע ומסוכן של כל דיאטה, אבל עכשיו מתברר שהן לא רק משמינות אלא עלולות אפילו להזיק לבריאות בצורה הרבה יותר ישירה. מחקר שנערך במחקר אנדרסון לסרטן באוניברסיטת טקסס בארה"ב מצא קשר ישיר בין פחמימות בעלות ערך גליקמי גבוה לסרטן הריאה, וטען כי אנשים שנוהגים לצרוך אותן באופן תכוף מעלים בלא פחות מ-49 אחוז את הסיכוי שלהם לחלות, מאשר אנשים שמקפידים לאכול פחמימות בעלות ערך גליקמי נמוך.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
ערך גליקמי של פחמימות קשור למעשה למהירות הפירוק שלהן בגוף והשפעתן על רמת הסוכר בדם: לפחמימות המתפרקות במהירות בזמן העיכול יש אינדקס גליקמי גבוה, ואכילתן מעלה את רמת הגלוקוז בדם במהירות. מדובר על מזונות כמו לחם לבן, אורז לבן, בייגלה, דגני בוקר וכו'. לעומתן, פחמימות המתפרקות לאט משחררות גלוקוז בהדרגה לתוך זרם הדם ואכילתן מעלה את רמת הגלוקוז בדם באופן הדרגתי. זו למשל הסיבה שלחם מחיטה מלאה תמיד יהיה עדיף על לחם לבן, ומזונות שעשירים בסיבים תזונתיים נחשבים בריאים יותר מפחמימות "ריקות".
לפי המחקר, ערך גליקמי גבוה מעלה את רמות הסוכר והאינסולין בדם לרמות גבוהות מדי, שמצריכות הפרשה פקטורי גדילה דמויי אינסולין Insulin-Like Growth Factors, או סומטומדינים או IGFs. רמות גבוהות מדי של IGFs נקשרו בעבר לסיכון גבוה יותר לסרטן הריאה, עד כדי כך שמחקר אחר קבע כי 92 אחוז מאנשים בעלי רמות גבוהות שלו נמצאים בסיכון לפתח את המחלה.
עוד ב-mako בריאות:
>> מיתוס הסקס: יש לו רגליים גדולות? זה לא אומר כלום
>> מגרד לכם שם למטה? מדריך הפטריות השלם
>> בסוף זה יעבור: 11 דרכים לשחרר עצירות
לא הכמות אלא האיכות
1,905 אנשים שאובחנו לאחרונה בסרטן הריאה השתתפו במחקר, מתוכם התברר כי רובם צרכו באופן יומי מזונות בעלי ערך גליקמי גבוה – גם אם מעולם לא עישנו סיגריה בחייהם. למעשה, אלה אפילו נמצאים בקבוצה שמושפעת הרבה יותר מהורמון ה- IGFs. בנוסף מצא המחקר שלא הכמות משנה פה אלא האיכות – צריכת יתר של פחמימות ריקות לא עדיפה על צריכה ממוצעת או נמוכה.
"מעבר לשמירה על אורך חיים בריא, הימנעות מעישון טבק והגבלת צריכת האלכוהול", אמר אחד החוקרים, "התוצאות הללו מלמדות כי בהחלט כדאי להפחית צריכה של מזונות ומשקאות בעלי ערך גליקמי גבוה, על מנת להפחית משמעותית את הסיכון לפתח סרטן הריאה".
(מקור)
<< 10 סימנים שאתם אוכלים יותר מדי פחמימות