מחקר רחב-היקף שנערך בקרב 26 מיליון מבוגרים מצא קשר בין שתיית אלכוהול והשמנת יתר. המחקר הוצג לאחרונה בקונגרס האירופי (הווירטואלי) להשמנת יתר (ECOICO 2020). החוקרים הצליחו להוכיח שאפילו צריכה מועטה יחסית של אלכוהול - חצי מנה בלבד (שווה ערך ל-7 גרם אלכוהול) - קשורה לעלייה בסיכון לסבול מהשמנת יתר ומתסמונת מטבולית בקרב גברים ונשים כאחד.
המחקר מגדיר מנת משקה אלכוהולי רגיל ככזה המכיל 14 גרם אלכוהול, שווה ערך לכוס יין קטנה (118 מ"ל) או לבקבוק בירה של 355 מ"ל. על-פי ארגון הבריאות העולמי שאף מחמיר ומגדיר משקה אלכוהולי סטנדרטי ככזה המכיל כ -10 גרם אלכוהול לא מומלץ לחרוג משני משקאות ביום לגברים ומשקה אחד לנשים.
במחקר הנוכחי, החוקרים ניתחו את נתוני הבריאות וצריכת האלכוהול של למעלה מ-14 מיליון גברים -12 מיליון נשים בין השנים 2015-2016, על-פי נתונים ממערכת ביטוח הבריאות הלאומית בדרום קוריאה. גם לאחר התחשבות בגורמים שעלולים להשפיע על הממצאים, כולל גיל, פעילות גופנית, עישון והכנסה, החוקרים מצאו קשר חזק בין צריכת אלכוהול והשמנה, כמו גם בין צריכת אלכוהול לתסמונת המטבולית שמהווה גורם סיכון משמעותי למחלות כמו סוכרת, יתר לחץ דם, יתר כולסטרול ואירועי לב.
בהשוואה לאנשים שאינם שותים כלל, גברים ששתו בממוצע בין חצי מנה למנת אלכוהול ביום (7-14 גרם אלכוהול) היו בסיכון גבוה ב- 10 אחוזים לסבול מהשמנת יתר ותסמונת מטבולית, ורמת הסיכון עלתה בהתאם לכמות צריכת האלכוהול היומית. מי שצורכים שני משקאות ביום (14.1-24 גרם אלכוהול) נמצאו בסיכון של 22-25 אחוזים להשמנת יתר, בהשוואה לכאלו שמתנזרים מאלכוהול. הסיכון הגבוה ביותר נצפה בקרב גברים ששתו יותר משני משקאות או 24 גרם אלכוהול ביום – אלו הגדילו את הסיכון שלהם ב-34 אחוזים לסבול מהשמנת יתר וב- 42 אחוזים לתסמונת מטבולית בעתיד.
המחקר מצא שצריכת האלכוהול משפיעה על שני המינים. נשים שצרכו כמות גבוהה יותר של אלכוהול היו בסיכון גדול יותר לסבול מהשמנת יתר ותסמונת מטבולית. על פי הממצאים, נשים שדיווחו על שתייה ממוצעת של יותר משני משקאות או 24 גרם אלכוהול ליום, נמצאו בסיכון גבוה יותר של 22 אחוזים ו- 18 אחוזים להשמנת יתר ולתסמונת מטבולית בהתאמה.
עוד ב-mako בריאות:
>> רופאים חושפים: זה המקרה הכי מדהים שנתקלתי בו השנה
>> מודל קנדי מגלה: מה עדיף - סגר כללי או סגרים מקומיים?
>> בעקבות מירית הררי: אלה התסמינים של סרטן הלבלב
ד"ר רז הגואל רופא מומחה והמנהל של "המרכז הרפואי לטיפול בהשמנה": "שתיית אלכוהול, גם במינונים נמוכים, עלולה לגרום להשמנה ולמחלות נוספות - כמו יתר לחץ דם, השמנה, סיכון גבוה לשבץ וסוגים שונים של סרטן. עם זאת, מחקרים קודמים מצאו גם יתרונות בריאותיים בצריכה של אלכוהול כמו חיזוק המערכת החיסונית ושיפור הזיכרון. לכן, אם צורכים אלכוהול באירועים חברתיים ומשפחתיים, בחגים או בבילויים - חשוב להקפיד על הגבלת צריכת האלכוהול. גם בתהליך נכון של ירידה במשקל, אין צורך להימנע לחלוטין מצריכה של מזונות או משקאות מסוימים, אלא להקפיד על תזונה נכונה ומותאמת אישית ולהתנהל על פי מנגנון השובע והרעב הפנימי בגוף".