אחד הדברים שיותר קשה לנו לעשות הוא לאמץ הרגלים חדשים. כל הרגל הוא מעין קשר חשמלי בין נוירונים במוח וכל שינוי שלו פירושו ליצור קשרים חשמליים חדשים, והדבר אורך זמן. לצורך כך יש מספר "טריקים" ידועים– כמו לנסות להצמיד הרגל חדש להרגלים ישנים, לדבוק בהם 21 יום ואז זה אמור להיכנס ל"מערכת" שלנו וכו'. אבל מחקר חדש ממליץ לעשות זאת כאשר אתם מתעוררים לראשונה בבוקר.
>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?
המחקר שפורסם בכתב העת "בריאות הפסיכולוגיה", מצא כי אנשים אשר התחייבו להתמתח בכל בוקר, אימצו את ההרגל החדש מהר יותר מאלה שהתמתחו מדי ערב. לדברי החוקרים, הורמון הלחץ קורטיזול - שנוטה להיות בשיאו בבוקר - עשוי להיות הסיבה לכך.
מדענים יודעים כי להורמוני לחץ יש תפקיד בלמידה ובזיכרון, במיוחד סביב היווצרות הרגלים. מחקרים קודמים הראו כי כאשר יש השפעה על רמות קורטיזול - באמצעות זריקות קורטיזול או חשיפה למצבים מלחיצים - נראה שאנשים לומדים התנהגויות חדשות במהירות רבה יותר מאשר בדרך אחרת.
המחקר הנוכחי, לעומת זאת, מציע כי העליות והירידות הטבעיות של רמות הקורטיזול עשויות להשפיע על כמה אנשים מאמצים בהצלחה התנהגות או הרגל חדש. החוקרים עקבו אחר 48 סטודנטים באוניברסיטה במשך 90 יום, במהלכם ניסו הסטודנטים לאמץ שגרת מתיחות חדשה המומלצת לגמישות ולמניעת כאבי גב.
להתחיל בהרגלים קטנים - ומשם להתקדם
למחצית מהאנשים נאמר לעשות כפיפות ירך במשך 15 שניות בכל יום אחרי שהם התעוררו, ולמחצית מהם אמרו לעשות את זה כל לילה לפני השינה. בכל יום, המשתתפים ענו באפליקציה על השאלה האם הם עשו את המתיחה וכמה הם היו צריכים לחשוב על זה לפני שהם עשו זאת. המשתתפים גם סיפקו דגימות רוק מדי חודש, בהם נבדקו רמות הקורטיזול.
שתי הקבוצות השתפרו לאורך זמן ברמת הזיכרון לבצע את המתיחות. אבל החוקרים מצאו כי המשתתפים בקבוצת הבוקר זכרו הרבה יותר טוב ומוקדם יותר לבצע את המתיחות לעומת אלה של קבוצת הערב. בהתבסס על תחזיות החוקרים, קבוצת הבוקר זכרה באופן אוטומטי להימתח ביום ה-105, ואילו קבוצת הערב זכרה רק ביום ה -154.
אך החוקרים ציינו כי יכולות להיות מספר סיבות לכך שהרגלים קלים יותר לאימוץ בבקרים. "יתכן שההרגל נתפס כוקשה פחות, מספק יותר, או קל יותר לקליטה בבוקר מאשר בערב".
עוד ב-mako בריאות:
>> שותים קפה על בטן ריקה? אתם חייבים להפסיק
>> ההרגל הנפוץ שגורם לכם להשמין בלי לשים לב
>> למה נהיינו כל כך רגישים לחלב ולחם?
אבל משום שרמות הקורטיזול של אנשים נוטות להיות גבוהות ביותר בבוקר, החוקרים מניחים שכאן טמון חלק גדול מההסבר. לבסוף הסתבר כי הממצאים שלהם גיבו את התיאוריה שלהם: לאחר שערכו התאמות ושינויים אינדיווידואליים ברמות הקורטיזול, הפער בין קבוצות הבוקר לקבוצות הערב נעלם.
מובילת המחקר, מריון פורנייה, מרצה באוניברסיטה של ניס סופיה אנטיפוליס בצרפת, אומרת שתוצאות המחקר עשויות שלא לחול על כולם. בעוד קורטיזול הוא בדרך כלל גבוה ביותר בבוקר, דפוסים מסוימים משתנים מאדם לאדם, והדבר גם תלוי בסביבה בה הם נמצאים וביכולת שלהם להתמודד עם לחץ. במחקר השתתפו אנשים בריאים, בעלי משקל נורמלי, שאינם מעשנים ושלא השתמשו באמצעי מניעה הורמונאליים. זאת מאחר שמשקל עודף, עישון ושליטה במינון הורמונאלי יכולים להשפיע על רמות הקורטיזול.
לדברי פורנייר, במחקר הנוכחי התבקשו המשתתפים לחזור על התנהגות קלה ומהירה, שאינה דומה להתנהגות מורכבת יותר כמו פעילות גופנית, ולכן יש עוד מקום לחקור את המידה שבה ניתן לתרגם ממצאים אלה לתרחישי חיים אחרים ולהתנהגויות מורכבות יותר. אך עדיין, היא ממליצה לאנשים לנסות לאמץ הרגלים בריאים בבוקר ולא בערב. והדבר החשוב ביותר, לדבריה, הוא לחזור על ההתנהגות באותו קונטקסט מדי יום. "אם תחליטו למשל להתחיל את היום עם כוס מים, תשתמשו ברמז כמו פתק על שולחן המטבח שתראו כשאתם מתעוררים, והפתק הזה יזכיר לכם בהתחלה, אחרי כמה זמן, כבר לא יהיה לכם צורך ברמז". פורנייה אומרת כי המחקר נתן לה השראה לנסות לאמץ הרגל בריא חדש מדי בוקר. "שמתי פתק במראה בחדר האמבטיה שלי שיזכיר לי להתמתח כל בוקר לאחר צחצוח השיניים", היא אומרת, "זה עבד - עד שיצאתי לחופשה".