חולמים על חופשת בטן-גב בספא? כנראה שתצטרכו לשנות את התוכניות שלכם. מדוח שפורסם לאחרונה על ידי המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) בארה"ב, נראה שהבריכה, הג'קוזי והספא במלון הם אף מסוכנים יותר ממה שחשבנו עד כה.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

בין שנת 2000 לשנת 2014, ה-CDC תיעדו 493 התפרצויות של מחלות הקשורות למקורות מים בתחום הפנאי. התפרצויות אלו הובילו ליותר מ-27 אלף מחלות ושמונה מקרי מוות. בכמעט שליש מההתפרצויות הללו, מקור הזיהומים היה מבריכות במלונות, ג'קוזי וספא – כך לפי הדוח של ה-CDC. בריכות במלונות היו האשמות העיקריות בהתפרצויות, אך 65 מקרים נבעו מבריכות ג'קוזי או אתרי ספא.

הטפילים ששורדים גם במים עם כלור

מבין ההתפרצויות שהגורם להן ידוע, הרוב המוחלט (94 אחוז) נגרם כתוצאה מפתוגנים (מיקרואורגניזמים מחוללי מחלות), כשכל שאר ההתפרצויות נגרמו עקב כימיקלים. קריפטוספורידיום, טפיל הגורם לזיהום במעיים ולשלשולים, גרם ל-212 התפרצויות וליותר מ-21,700 מחלות במשך 14 שנה. טפיל זה לרוב מופץ כשאדם יוצא לשחות כשהוא סובל משלשול, ומסכן אחרים בבליעת מים מזוהמים.

עוד ב-mako בריאות:

>> זה מה שקורה לגוף כשמפסיקים לקיים יחסי מין
>> הגיעה לעשות החלקה וגוונים ויצאה עם צלקות
>> חייכו! מצאנו טריק פשוט להלבנת שיניים בבית

חיידק הלגיונלה, שגורם למחלת הליגיונרים, הפוגעת בדרכי הנשימה, נמצא אחראי ל-57 התפרצויות ו-624 מחלות (ולפחות שישה מקרי מוות מתוך השמונה שתועדו על ידי ה-CDC נגרמו על ידי חיידק זה). חיידקים מסוג Pseudomonas, הגורמים לבעיה באוזן או בעור (הידועה בשם "פריחת ג'קוזי") אצל אנשים שנחשפו למים מזוהמים, גרמה ל-47 התפרצויות ו-920 זיהומים.

ההתפרצויות הגיעו לשיאן בחודשים יוני, יולי ואוגוסט, אך נצפו מקרים גם במהלך שאר ימות השנה. על פי הדוח, שכיחותן של התפרצויות של מחלות המועברות במים מוכיחה כמה קשה למנוע אותן. טפיל הקריפטוספורידיום למשל, יכול לשרוד גם בבריכות מטופלות היטב בכלור. חיידק הלגיונלה וחיידקי ה- Pseudomonas משגשגים באזורים כמו ג'קוזי, בריכות ופארקי מים. למרות שמלונות, אתרי ספא ובריכות ציבוריות יכולים למזער את הסיכון באמצעות תחזוקה נאותה, מרבית האחריות במניעת המחלות נופלת על המבקרים, בייחוד בחיידק כשמדובר בחיידק הקריפטוספורידיום.