הידרדרות קוגניטיבית היא לצערנו חלק מהזקנה. אך בעוד שהיא בלתי נמנעת, בהחלט ניתן לדחות אותה ולמתן אותה, כך שהיא לא תוביל אותנו למחלות קשות כמו אלצהיימר. בשנים האחרונות, עם המודעות הגוברת לתזונה הנכונה, חוקרים החלו לבחון לעומק את הקשר שבין תזונה לבריאות המוח שלנו. יותר מחקרים מראים קשר בין תזונה נכונה, הכוללת הרבה פירות וירקות ואומגה 3 – לבין שמירה על מוח בריא וצעיר לאורך זמן. כעת הגיע מחקר חדש שמוסיף עוד פריט לתפריט: פטריות.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק? 

המחקר נעשה על ידי חוקרים מהאוניברסיטה הלאומית של סינגפור והוא נמשך שישה חודשים. התוצאות הראו שמבוגרים שאכלו רק שתי מנות של פטריות מבושלות בשבוע, היו בסיכון נמוך יותר בחצי לסבול מהפרעה קוגניטיבית קלה (MCI), בהשוואה לאנשים שאכלו פטריות פחות מפעם בשבוע. אלו התוצאות לאחר שהובאו בחשבון גורמים נוספים שיכולים להשפיע, כמו גיל, מין, חינוך, עישון, צריכת אלכוהול, יתר לחץ דם, סוכרת, מחלות לב, שבץ, פעילות גופנית ופעילויות חברתיות.

איגוד האלצהיימר האמריקאי מגדיר MCI כ"הידרדרות קוגניטיבית קלה, אך מובחנת וניתנת למדידה, הכוללת ירידה בזיכרון וביכולות החשיבה". נוסף לכך, מציינים כי אנשים הלוקים ב-MCI נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח אלצהיימר או צורה אחרת של דמנציה. אז כמה פטריות מומלץ לאכול כדי לשמור על המוח שלנו מפני התדרדרות קוגניטיבית? מנה נחשבת ל-3/4 כוס פטריות מבושלות, במשקל ממוצע של 150 גרם. כמות סבירה שבהחלט ניתן לשלב בתפריט היומי.


עוד ב-mako בריאות:
>> בעלי עיניים חומות? יש לנו חדשות רעות בשבילכם 
>> חוק ה-50 אחוז עזר לג'ן להשיל 30 ק"ג
>> הסיבה שאסור להשתין בכריעה בשירותים 

מתברר שפטריות מכילות נוגד חמצון חזק במיוחד

המחקר נעשה בשנים 2011-2017 והתבסס על מידע שנלקח מיותר מ-600 מבוגרים סינים, מעל לגיל 60, שגרים בסינגפור. במהלכו נעשו שימוש בשישה סוגים שונים של פטריות, ביניהם אנוקי, פטריות יער, שיטאקי ושמפיניון. השתמשו גם בפטריות מיובשות ובפטריות משימורים. אך באוניברסיטה מציינים שגם סוגים אחרים של פטריות יכולים להיות בעלי השפעה דומה.

אז מה עומד מאחורי ההשפעה הייחודית הזו של פטריות? מתברר שפטריות מכילות ארגוטיונין, נוגד חמצון חזק שפועל גם נגד דלקות. זוהי לא הפעם הראשונה שנחקר נוגד חמצון זה, שידוע כי הוא מצוי בפטריות ועוזר לשמור על גוף בריא. לבני אדם אין דרך אחרת לקבל את נוגד החמצון הזה מלבד בתזונה. מדובר אמנם רק במחקרים ראשוניים, אבל עד שנקבל הוכחות יותר חותכות, אין לנו שום בעיה להוסיף אקסטרה פטריות לתזונה היומית שלנו.