מחקר חדש קובע שתסמונת הלב השבור עלולה להיות מסוכנת כמעט כמו התקף לב. מנתונים שנאספו באוניברסיטת אברדין בסקוטלנד במשך 7 שנים, עולה כי רבע מהאנשים שאובחנו כסובלים מתסמונת לב שבור נפטרו במהלך התקופה. מדובר במספר נמוך לעומת שיעורי התמותה כתוצאה מהתקף לב, העומדים על 31 אחוזים, אבל עדיין על שיעור תמותה גבוה בהרבה מאשר באוכלוסייה הכללית שנבחנה במהלך המחקר, וכללה בסך הכל 3,720 נבדקים.
תסמונת הלב השבור, היא תופעה רפואית אמיתית לחלוטין. היא מתפתחת כתוצאה מלחץ כבד מאוד אותו חש המטופל – לרוב מדובר בלחץ נפשי – והיא נפוצה במיוחד באנשים שסובלים מעצב עמוק, כתוצאה מפרידה קשה או אובדן. כתוצאה מהסיטואציה הקשה, עולה מאוד רמת האדרנלין שמוזרם ללב באופן שגורם לשינוי בפעילות שריר הלב עד כדי פגיעה ממשית בתפקודו. בשמה המדעי נקראת המחלה בשם תסמונת "תקוצובו" (Takotsubo). את השם, ניחשתם נכון, העניק לה חוקר יפני, שגילה את התסמונת וזיהה שצורת הלב אצל אנשים הסובלים ממנה משתנה והופכת במידת מה לדומה לסיר המשמש מלכודת לתמנונים. או ביפנית – תקוצובו.
תסמונת הלב השבור פוקדת בעיקר נשים בגילאים מבוגרים. לכן, אין זה מפתיע ש-91% מאוכלוסיית המחקר שנבדקה כללה נשים, כאשר הגיל הממוצע עמד על 66. לפיכך, גם קבוצת ההשוואה – אנשים שסבלו מהתקף לב – כללה 91% נשים עם ממוצע גילאים זהה. מהנבדקים נאספו נתונים בריאותיים רבים, לרבות הגורם שהביא להתפתחות ההפרעה מלכתחילה (אם הוא ידוע), הרגלי עישון ועוד.
המחקר פורסם בכתב העת המדעי JACC: Advances. כאמור, החוקרים מצאו ששיעורי התמותה בקרב אנשים הסובלים מתסמונת הלב השבור גבוהים בהרבה מאשר באוכלוסייה הכללית. אחת הסיבות, לטענתם, היא טיפול לא נכון. לפי הממצאים, רוב האנשים שסבלו מתסמונת תקוצובו טופלו באותן התרופות המשמשות לטיפול באירועי לב אחרים. עם זאת, נראה כי התרופות לא היטיבו עם המטופלים, וכי השימוש בהם לא הגדיל את שיעורי הריפוי או הפחית את התמותה.
מי ששמה קושר לאחרונה לתסמונת הלב השבור היא הזמרת האירית שינייד אוקונור, שמתה לפני חצי שנה. בשבוע שעבר פרסמה משפחתה של אוקונור כי הזמרת מתה בנסיבות טבעיות, אולם ההקשר הטראגי של מותו של בנה, לפני שלוש שנים, לא נעלם מהדיווחים. הזמרת התקשתה מאוד להתמודד עם האובדן, ובשנה האחרונה אפילו ביטלה את הופעותיה. בתקשורת הבריטית עלתה הטענה כי אוקונור סבלה מתסמונת הלב השבור והיא זו שהביאה בסופו של דבר למותה, אבל אין לטענה אישור רפואי.
גם בישראל עלה לאחרונה לדיון הנושא של תסמונת הלב השבור, בימים טראגיים במיוחד בהם יותר ויותר אנשים חווים אובדן ושכול, שלא לדבר על אינספור מקרים של חרדה. בחודשים האחרונים חלה עליה משמעותית במספר האנשים, ובעיקר נשים, שפונו לבית חולים עם תסמינים הדומים לאלו של התקף לב, אך התברר שהם ככל הנראה סובלים מתסמונת תקצובו.