כבר לפני שנתיים פרסמה הסוכנות הבריטית לתקני מזון אזהרה מפני טיגון, אפייה וחימום יתר של כל מאכל שמבוסס דגנים ועמילן. מאכלים כמו לחם ותפוחי אדמה עוברים בטמפרטורה גבוהה (מעל 120 מעלות) תהליך כימי שבמהלכו מיוצר כימיקל שיכול להגביר סיכון לסרטן. אבל אם זה לא הספיק לכם כדי לדעת להתרחק מטוסטים שרופים, מחקר חדש ממחיש עד כמה זה מסוכן. חוקרים טוענים כי צנימים שרופים הם מסוכנים אף יותר מזיהום אוויר שמקורו בכלי רכב. אבל יש להם גם פתרון.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

לפי דיווח של הטיימס, המחקר נעשה על ידי צוות חוקרים מאוניברסיטת טקסס באוסטין, שבנו מעין בית לדוגמה וציידו אותו במוניטורים שעזרו להם להבין אילו פעילויות יומיומיות משפיעות על איכות האוויר. הם מצאו כי צלייה וטיגון עשויים להיות רעילים, אך התגלית שהכי הפתיעה אותם הייתה דווקא קשורה לטוסטרים. החוקרים מצאו כי טוסטר מפיץ חלקיקים רעילים לאוויר ברגע שמדליקים אותו.

רמת זיהום אוויר: פי 150 מהמלצות ארגון הבריאות העולמי

מרינה ואנס, אחת החוקרות, סיפרה לאגודה האמריקאית לקידום המדע: "כשאתם מכינים צנים, אלמנט החימום מתחיל לחמם את השאריות והלכלוך המצויים בטוסטר, שמכילים שמנים". כך, הטוסטר למעשה מתחיל לפלוט חומרים שונים. "מצאנו אתנול, תוצר לוואי של שמרים", הוסיפה ואנס. אם יש פירורים ופיסות לחם קטנות בתחתית הטוסטר שנוגעות בגופי החימום ניתן לראות עשן שיוצא ממנו – שיפיץ לחלל החדר חלקיקים מסוכנים.

לפי החוקרים, התוצאות הללו מצביעות על כך שטוסטר יכול לגרום לזיהום אוויר מאוד לא בריא, בהשוואה לאיכות האוויר בחוץ. חפצים ביתיים נוספים שהחוקרים מצאו כי יכולים לגרום לזיהום האוויר הביתי כוללים חומרי ניקוי, במיוחד בספריי, מפיצי ריח חשמליים ונירות ריחניים.

טוסט עם חמאה (צילום: Galina Mikhalishina, Shutterstock)
ההמלצה: להזהיב רק מעט|צילום: Galina Mikhalishina, Shutterstock

עוד ב-mako בריאות:

>> האם צריך לזרוק שום שהתחיל לנבוט?
>> ישנים פחות מ-7 שעות? זהירות, זה מסרטן
>> קופסאות השימורים שאתם חייבים להעיף

מחקר אחר שפורסם לאחרונה בכתב העת האקדמי Atmosphere ניסה למדוד את רמת הנזק של מזהמים. החוקרים מצאו שכאשר לחם נצלה ונעשה חום-זהוב, ריכוז החלקיקים שבאוויר בסביבתו נע בין 300 ל-400 מיקרוגרם למטר מעוקב. ארגון הבריאות העולמי ממליץ כי אוויר בריא מכיל לא יותר מ-25 מיקרוגרם של חלקיקים. הממצא המדאיג ביותר הוא שכאשר לחם נעשה חום כהה ולמעשה נשרף – כמות החלקיקים באוויר עלתה והגיעה ל-3,000-4,000 מיקרוגרם למטר מעוקב – פי 150 מההמלצה של ארגון הבריאות העולמי.

ג'ונתן גריג, פרופסור שעומד בראש של ועדה שבימים אלה חוקרת את נושא זיהום האוויר הביתי באנגליה, אמר: "מחקר זה יכול להיות קריאת השכמה לסיכונים הכרוכים בטוסטרים ובקליית לחם".