הפילוסופים היוונים הסתכלו על הפנים כראי לנפש. אריסטו אפילו המציא תחום פילוסופי שנקרא פיזיונומיה, שמטרתו לנתח את אישיות האדם לפי פניו. כך, לפי אריסטו, שיער רך מעיד על פחדנות, ושיער גס מעיד על אומץ, ועיניים בהירות עם עפעפיים כבדים מרמזים על נטייה לעצלנות.
על אף שחונכנו שלא לשפוט אנשים על פי המראה החיצוני שלהם, פסיכולוגים מגלים ממצאים שמוכיחים שהפנים שלנו יכולים להעיד הרבה על מאפייני האישיות שלנו. "הרעיון הוא שהביולוגיה שלנו, הגנים ורמות ההורמונים שלנו שמשפיעים על הגדילה שלנו, משפיעים גם על מראה הפנים שלנו" אומרת קרמן לה-פבר, מאוניברסיטת נורת'ומבריה (Northumbria) לדיילי מייל.
>> לפייסבוק שלנו כבר נכנסתם?
לה-פבר מצאה כי מבנה העצמות של הפנים, בין אם רחב וקצר או ארוך ורזה, מושפע על די כמויות הטסטוסטרון שקיימות בגוף. אנשים בעלי רמות גבוהות של טסטוסטרון נוטים להיות עם פרצופים רחבים ועצמות לחיים גבוהות, והם נוטים להיות יותר אסרטיביים, ולעיתים גם אגרסיביים.
הקשר בין רוחב הפנים ובין תכונות דומיננטיות הוא נפוץ הרבה יותר ממה שחושבים. אצל קופי קפוצ'ין, ככל שהפרצוף שלהם רחב יותר, כך יותר סביר שהם יהיו גבוהים בהיררכיה החברתית בלהקה. מחקר נוסף מוכיח את הקשר בין פנים רחבות לבין אגרסיביות. בבחינת משחקי ליגת האלופות בכדורגל משנת 2010 נמצא כי היחס בין רוחב הפנים של שחקני כדורגל לבין מספר העבירות שהם מבצעים בכל משחק הוא גבוה.
לחיים שמנמנות ולא בריאות
גם מצבנו הבריאותי יכול להתגלות על ידי התבוננות בפנים. לפי כמות השומן שיש בפנים ניתן לבחון את מצב הכושר הגופני שלנו. בנוסף, אנשים בעלי פנים רזים יותר נמצאו פחות פגיעים לזיהומים ומחלות, וגם נמצאו כפחות חשופים לדיכאונות וחרדות. "מידת הבריאות שלנו לא נמדדת לפי כמות השומן שיש לנו בגוף, אלא לפי המקום בו הוא נאגר."אומר פרופסור בנדיקט ג'ונס מאוניברסיטת גלאסגו, סקוטלנד. "כמות השומן שיש בפנים יכולה להוות אינדיקציה לכך שיש לנו שומן במקומות מזיקים בגוף."
גם הגוון של הפנים שלנו יכול להצביע על הבריאות שלנו. לא מדובר על צבע שנגזר משיוך אתני, אלא גוון צהבהב של העור שנקבע ע"י פיגמנט הקרוטין שנמצא בירקות ובפירות אדומים. "אם אכלנו מספיק מהירקות והפירות הללו, צבע העור שלנו יהפוך לצהבהב, במידה ואנחנו לא משתמשים בחומרים הללו כדי להילחם בחיידקים בגוף. כך אנו יודעים שאנו בריאים." אומרת לה-פבר.
מתייפות עם הגיל
אמנם אין ביכולתנו לשנות את מה שנתן לנו הטבע, אבל ככל שאנחנו מזדקנים, אנחנו מסתמכים יותר על האישיות שלנו ועל הביטחון העצמי שלנו. וזה בדיוק מה שעושה אותנו יפים יותר.
הפנים הם הראי אל הנפש
"לפנים ולהבעות הפנים, כמו גם למבנה הפנים יש משמעות קריטית באינטראקציה חברתית"' אומר ד"ר ירדן לוינסקי, פסיכיאטר בכיר בשירותי בריאות כללית, ומנהל מרכז 'רזולוציה'. "חלק משמעותי מהיכולת שלנו לתקשר מבוסס על היכולת לזהות רגשות בצד השני, וזאת אנו עושים באמצעות קריאת הבעות פנים. לכן, תקשורת טקסטואלית מוגבלת ביחס לתקשורת חזותית".
"פעמים רבות הבעות אלו משקפות מצב נפשי, גם בלי לומר מילה. כולנו מכירים את ההוא שמסתובב עם פנים נפולות וההיא שמאושרת, גם אם הם לא אמרו שום דבר. וגם אדם בדיכאון יכול לדוגמה לרדת במשקל ופניו ירזו - כך כולם יראו מיד ביטוי למצבו הנפשי. לכן, החשיבות בהבנת המנגנונים שמאפשרים את הזיהוי הלא מילולי יאפשרו לנו להביע את עצמנו בצורה טובה יותר".