סמים זה רע והכל, אבל לפעמים המדע דווקא בצד שלהם. בכל זאת, יש סמים שפותחו כדי להיות תרופות הרבה לפני שהם שיחקו לנו במוח. איוואסקה, למשל, הוא סם פסיכדלי שמופק מקקטוס שצומח באזור דרום אמריקה, בעבר הוא שימש את האוכלוסייה הילידית שם לצורך טקסים רוחניים.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
משתמשי איוואסקה אדוקים יכולים להעיד שהחומר הזה משפר את תחושות הדיכאון שלהם. "זה כלי עוצמתי שמזעזע את התודעה שלך ומחזיר אותה למקום", אומר גארי, אחד המשתמשים הקבועים למדרבורד, "זה אלמנט רדיקלי לזירוז ההתפתחות האישית שלך". עד כה מחקרים בנושא נעשו רק באופן חלקי, בהם נעזרו בסריקות מוח כדי להבין את השפעות הסם. אך מחקר חדש בתחום כולל גם תצפיות התנהגותיות על אנשים שלוקחים את הסם. הניסוי נערך על 6 אנשים שסבלו מדיכאון בעבר, והתנדבו לקחת את הסם.
הביקורת על המחקר היתה שמדובר במדגם קטן למדי, ושלא היתה לו קבוצת ביקורת. עם זאת, ממצאיו היו מעניינים. "גילינו שלאחר 21 ימים מהשימוש הראשוני בסם, עדיין נותרה השפעה אנטי דיכאונית על המשתתפים מבלי שחוו חוויה פסיכדלית אינטנסיבית", אומר מנהל המחקר. "עם זאת, יעבור זמן רב לפני שנוכל ליישם את תוצאות המחקר ולאפשר שימוש בסם הזה כתרופה נגד דיכאון".
המניע של אנשים להשתתף בטקסי איוואסקה הוא מאוד שונה מהמניע לשימוש בסמים אחרים. "אנשים מחפשים חוויה אחרת, שתשנה אותם, והרבה פעמים דווקא פונים לסם הזה בכדי לשפר את בריאותם", אומר מנהל המחקר. "המטרה שלנו היא לתת להם את כל המידע לגבי זה כדי שהם יוכלו להגיע להחלטה אחראית לגבי זה".
עוד ב-mako בריאות:
>> התעלומה היומית: למה הזקן שלך ג'ינג'י ואתה לא?
>> רפי גינת לא טועה: הידבקות בסלמונלה נמצאת בעלייה
>> הקמפיין המגניב נגד איידס: באים לעוף ביחד על בדיקה של HIV?
ומה אומרים על כך משתמשי איוואסקה? "אני חושב שלא כולם צריכים לנסות את הסם הזה", אומר גארי. "אבל יש אנשים כמוני שצריכים אותו, והוא מועיל להם. זה צריך להיות זמין למי שצריך אותו, בנסיבות מאוד מסויימות".
ואם חשבתם שזה המחקר היחיד שמנסה לצייר סמים פסיכדליים באור חיובי, צפויה לכם עוד הפתעה. חוקרים אמריקניים מתעסקים לאחרונה בשאלה, האם אקסטזי יכול להקל על תסמיני אוטיזם? החוקרים מנסים למצוא טיפול בחרדה החברתית והטראומה שמתלווה לאדם שמתויג כאוטיסט.
הכל התחיל לאחר ההצלחה של טיפול בסם MD באנשים שסובלים מהלם קרב. ההצלחה הזו עודדה את החוקרים לבדוק מי עוד יכול להיטיב מהשימוש בסם. "לחלק מהאוטיסטים העולם יכול להיראות מאוד אינטנסיבי מבחינה סינסטטית (עירבוב בין החושים), ולכן הם צריכים המון ריכוז בכדי להצליח להתנהל", מסביר אחד החוקרים למדרבורד, "ואם זה מצליח לעזור לנפגעי טראומה, למה שזה לא יוכל לעזור לאוטיסטים?"