מחקר שנערך לאחרונה מצא קשר מטריד בין חשיפה לפתאלאטים לתמותה מוקדמת בקרב מבוגרים אמריקאים, ובמיוחד מקרי מוות כתוצאה ממחלות לב. המחקר שנערך על יותר מ-5,300 איש (בגילאי 55-64) עם חשיפה מתמשכת לפתאלאטים בעלי משקל מולקולרי גבוה הנפוצים בפלסטיק לריצוף, אריזת מזון וצינורות, הראה על סיכון גבוה של 14% לתמותה ביחס לשאר האוכלוסייה.

"הממצאיםן שלנו מגלים כי חשיפה מוגברת לפתאלאטים קשורה למוות מוקדם, במיוחד בגלל מחלות לב", הצהיר לאונרדו טראסנד, אחד החוקרים. "עד עכשיו הבנו שהכימיקלים מתחברים למחלות לב, ומחלות לב מצידן הן גורם מוות מוביל, אך עדיין לא קשרנו את הכימיקלים עצמם למוות. אין ספק שההוכחות ברורות כי הגבלת החשיפה לפתלטים רעילים יכולה לסייע בשמירה על רווחתם הפיזית והפיננסית של כולנו".

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

פתאלאטים הם כימיקלים שפותחו במאה השנים האחרונות לשימוש בתעשיית הפלסטיקים ומוצרי הטיפוח. ניתן למצוא אותם באינספור מוצרים שאנחנו פוגשים כל הזמן כמו אריזות פלסטיק, מוצרי קוסמטיקה, תכשירי ניקיון וצעצועים לילדים. בישראל קיים תקן שמגביל שימוש בפתאלאטים בצעצועים ומגדיר מהו הריכוז המקסימלי המותר באריזות מזון.

במחקרים שנעשו עד כה על חיות מעבדה, נמצא כי חשיפה לפתאלאטים משפיעה על מערכת הרבייה. פתאלאטים רבים ידועים גם כחומרים משבשי פעילות הורמונאלית, והאוכלוסיות הרגישות ביותר לחשיפות לפתאלאטים הן נשים בהריון, תינוקות וילדים מתחת לגיל 3. מאמר שפורסם בשנה האחרונה ערך השוואה בין גורמים שונים כדי לבדוק מי נחשף יותר במהלך היום יום לפתאלאטים עם סיכון גבוה לנזקים, המחקר מצא כי תינוקות שלומדים על העולם דרך מישוש והחדרת חפצים רבים לפה, נמצאים בסיכון גבוה.

עוד ב-mako בריאות:
<<ההשפעות ההרסניות של שימוש בפלסטיק
>>חוקרים פיתחו פסטיק מתכלה ללא שאריות מזהמות
>> מדענים: צפויה ירידה דרמטית במספר הנשים בעולם 

תינוק משחק על שטיח (צילום: Photo by MHIN, Shutterstock)
חשוב לשים לב למשחקים שנכנסים לפה של התינוק|צילום: Photo by MHIN, Shutterstock

דרכים להימנע מחשיפה מוגברת לפתאלאטים

מכיוון שפתאלאטים נמצאים במגוון כה רחב של מוצרים, כמעט בלתי אפשרי להימנע מהם לחלוטין. אך ישנם כמה צעדים שכולנו יכולים לעשות כדי להפחית את החשיפה האישית, לפחות עד שיתגבשו הנחיות כוללות ומחייבות.

פחות מזון מעובד

מזון הוא המקור המוביל לחשיפה לפתאלאטים, ובמיוחד במזון שומני עם נטייה מוגברת לכימיקלים. ריכוזים גבוהים של פתאלאטים נמצאו במוצרי חלב, בשרים, דגים, שמנים ושומנים, מאפים, פורמולות לתינוקות, מזון מעובד ומזונות מהירים.

בנוסף, מזון מעובד חשוף לפלסטיק כמעט בכל שלב בשרשרת האספקה, החל מצינור ה- PVC המשמש לתהליך העיבוד וכלה בכפפות של עובדי שירותי המזון.

פחות טייק אווי

מחקר מצא שהזמנת אוכל הביתה מגבירה את החשיפה לפתאלאטים. על פי הנתונים, לאנשים שדיווחו כי הם צורכים יותר אוכל ממסעדות, מזון מהיר וארוחות קפיטריה היו רמות פתאלאטים גבוהות בכמעט 35 אחוזים מאשר אנשים שדיווחו על אכילת מזון שנרכש בעיקר במכולת, בשל העובדה שאוכל מהיר מתקשר על פי רוב לאריזות פלסטיק וחשיפה לחומרים רבים בדרך. בנוסף, הקשר בין חשיפה לפתאלאטים לארוחה בחוץ היה משמעותי עבור כל קבוצות הגיל אך גודל הקשר היה הגבוה ביותר בקרב בני נוער.

שימוש נכון במטבח

הימנעו כמה שאפשר מאחסון בקופסאות פלסטיק. אפשר להשתמש בכלי זכוכית, נירוסטה, קרמיקה או עץ כדי להחזיק ולאחסן מזון.

מומלץ לחמם מזון במיקרוגל רק במוצרים מסומנים כבטוחים למיקרוגל ועדיף לא באריזות ניילון. כמו כן, מומלץ לא לחמם מזון במיכלי פלסטיק המיועדים לאחסון מזון כמו במיכלים של מרגרינה, יוגורט וגלידה, או באריזות away take ממסעדות.

סופר-פארם (צילום: אייל טואג)
כיום יש מגוון רחב של מוצרי טיפוח טבעיים|צילום: אייל טואג

מוצרי טיפוח

פאתאלטים נמצאים גם במוצרי טיפוח רבים, והכימיקלים גורמים לריחות להידבק לגוף לאורך זמן רב יותר. בעת רכישת מוצרי קוסמטיקה מומלץ לקרוא את תוויות המוצרים עליהן מפורט הרכב המוצר. עדיף להימנע ממוצרים המכילים: DBP במוצרי טיפוח ו-DEHP בפלסטיק. 

בנוסף, עדיף להימנע מסבונים, שמפו, קרמים או בשמים המכילים ניחוחות סינתטיים. יש גם לא מעט חברות שמוכרות מוצרי טיפוח אישי המשווקים כ"נטולי פתאלאטים", חפשו אותם על המדפים.