הטלפונים הסלולריים כבר הפכו מזמן לחלק בלתי נפרד מחיינו. חלקינו מכורים אליהם יותר, אחרים פחות, אבל אין ספק שרובינו מבלים כמות נכבדת מהיום שלנו לצידם. רבים מאיתנו מתקשים להיפרד מהסמארטפון גם בשעות הלילה. אך בשנים האחרונות עולים יותר ויותר מחקרים שמצביעים על ההשפעה השלילית שיש לאור הכחול שנפלט ממסכי הטלפונים (וטאבלטים ומחשבים ניידים), מעיוורון ועד להשמנה. כעת מחקר חדש חושף: חשיפה לאור כחול מגבירה את החשק למתוק.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

המחקר נעשה על ידי אוניברסיטת שטרסבורג ואוניברסיטת אמסטרדם והוא הוצג השבוע בכנס באוטרכט, הולנד. במהלכו החוקרים חשפו חולדות מעבדה לאור כחול בשעות הלילה ולאחר מכן תיעדו את מה שהם אכלו ביום שלמחרת. הם הקפידו שחולדות המעבדה יהיו ערות במהלך היום ויישנו במהלך הלילה, בדומה למה שנהוג בקרב בני אדם. לחולדות ניתנה האפשרות לבחור מבין ארבע אופציות תזונתיות: ארוחה מאוזנת, שומן חזיר, מים מסוכרים או מים רגילים.

ילדה מתחת לשמיכה עם טלפון סלולרי (אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock)
לא בשעות הלילה|אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock

חשיפה לאור כחול הובילה לבחירה במזון עתיר סוכר

לפי החוקרים, לאחר החשיפה לאור הכחול, חולדות המעבדה צרכו יותר סוכר במהלך הלילה, בהשוואה ללילות שבהם הם לא נחשפו לאור כחול. בנוסף לכך, האור הכחול שינה את רמת הסבילות לגלוקוז בקרב החולדות. סבילות לא תקינה לגלוקוז משמעותה רמת סוכר בדם גבוהה יותר, מעבר לגבול הנורמלי, מה שיכול להוביל למצב של טרום-סוכרת. ממצאים אלה מצביעים על כך ששימוש במסכים הפולטים אור כחול הוא שהוביל לחשק לצרוך מזון מתוק יותר. למרות שהחולדות הללו נבדקו רק לאחר לילה אחד של חשיפה לאור כחול, התנהגותן יכולה להוביל עם הזמן לעלייה במשקל ולהתפתחות של סוכרת. לפי ממצאיהם, נראה כי מספיקה רק שעה אחת בלבד של חשיפה לאור כחול כדי להשפיע על חולדות המעבדה ולגרום להן לאכול מזון לא בריא.

עוד ב-mako בריאות:
>> זה המיתוס הכי גדול על סקס שכולם מאמינים לו
>> מחקר ישראלי: מזון מסוג זה תורם לירידה במשקל
>> האם אתם עייפים במידה נורמלית או מדאיגה?

מחקרים קודמים הראו קשר בין השמנת יתר לחשיפה לאור כחול. ההסבר האפשרי לכך הוא שהאור הכחול, שמדמה אור יום וגורם לנו להישאר ערניים בשעות שאנחנו אמורים לישון בהן, משבש את השעון הביולוגי הטבעי שלנו ולפיכך גם את פעילות ההורמונים, שבין היתר מווסתים גם את התיאבון שלנו. "תאי מלנופסין ברשתית העין מכוונים לאזורים אחרים במוח ששולטים באכילה ובמטבוליזם, כמו ההיפותלמוס ומערכת התגמול, לדוגמה", מסביר ד"ר חורחה מנדוסה מהמכון למדעי המוח והתא בשטרסבורג. "סביר שאור בלילה משנה את גירוי התיאבון בגוף או מונע מנוירונים שמעוררים או מדכאים צריכת מזון".

מנגד, ד"ר גרהאם ווילר, סטטיסטיקן באוניברסיטת קולג' לונדון שהתראיין לדיילי מייל, מאמין שיש לקחת את המחקר בערבון מוגבל. "מחקר זה טרם עבר ביקורת עמיתים (תהליך שבו אנשי מקצוע חיצוניים מהתחום סוקרים את המחקר), אז איננו יכולים להגיד אם הוא תקין מבחינה מדעית או לא". בנוסף לכך, המחקר נעשה על חולדות מעבדה ולא ניתן עדיין להסיק כי תוצאות אלה יהיו זהות גם בקרב בני אדם. עם זאת, גם אם איננו בטוחים עדיין אם אור כחול עושה לנו חשק למתוקים, הוא בהחלט לא מועיל לנו בריאותית וכדאי להימנע ממנו, במיוחד בשעות הלילה.