צוות חוקרים בינלאומי מעולמות הביולוגיה והרפואה, המתמחה בחקר ברזל בבני אדם, טוען כי מחסור בברזל ממקור של חסר תזונתי או מחלות דלקתיות כרוניות, עשוי להפחית בצורה משמעותית את יעילות החיסון לקורונה, לצד חיסונים אחרים.

הצוות בהובלת פרופ' האל דריקסמיט מאוניברסיטת אוקספורד ופרופ' מיכאל צימרמן מ-ETH ציריך, בשיתוף עם פרופ' יואב קבנצ'יק ופרופ' חיים הרשקו מהאוניברסיטה העברית, התייחס למספר מחקרים שנערכו בנושא, בחן אותם והעלה לראשונה את האפשרות כי אנשים הסובלים ממחסור בברזל ואנמיה עשויים להגיב לחיסונים ביעילות נמוכה יחסית - לעומת אלה שאינם סובלים מהבעיה.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

הקשר בין חוסר בברזל ליעילות החיסונים

למגוון של חיסונים יש יעילות משתנה באוכלוסיות שונות, בקבוצות גיל ובהקשר לתנאים בסיסיים מסוימים. הסיבות ליעילות השונה הזאת עדיין אינן ברורות. לדוגמה, חיסונים נגד וירוסים וחיסוני שפעת חיים מוחלשים באוכלוסיות תינוקות במדינות בעלות הכנסה נמוכה ובינונית, חיסוני הפטיטיס B בחולים עם מחלת כליות כרונית או צליאק וחיסוני שפעת בקרב אנשים. כל אותם חיסונים מייצגים מקרים בהם המחסור בברזל שכיח והתוצאה היא יעילות נמוכה יותר של החיסון.

מגפת הקורונה מגבירה את חוסר הביטחון התזונתי בעולם, מה שעלול להחמיר את המחסור בברזל בטווח הקצר יותר. לדברי החוקרים, אם מחסור בברזל פוגע גם ביעילותם של חיסונים, בנוסף לתרומות המוכרות לאנמיה ולפגיעה קוגניטיבית, ייתכן שההשפעה הקיימת והעתידית של מחסור בברזל על הבריאות העולמית לא מקבלת את תשומת הלב הראויה.

_OBJ

על פי המאמר, עוד לא ידוע מה היא מידת המחסור בברזל הנדרשת כדי להשפיע על התגובות החיסוניות לחיסונים, או אולי חוסרים תזונתיים אחרים, או מצבים דלקתיים, שעלולים להחמיר את ההשפעות של מחסור בברזל. בנוסף, לא ידוע אילו מהענפים השונים של מערכת החיסון הם הרגישים ביותר לחוסר ברזל, או כיצד התפתחות ותחזוקת הזיכרון החיסוני מושפעת מברזל.

לטענת החוקרים, בעזרת מחקרי המשך ובדיקה של ההשפעה של לקיחה של תוספי ברזל, ''ניתן יהיה להעלות את יעילות החיסון ולגרום לשיפור ניכר בתמותה בקנה מידה עולמי. יש לבחון את ההשפעות הפוטנציאליות של מחסור בברזל על איכות, גודל ומשך התגובה החיסונית לחיסון לקורונה''.

איך מחסור בברזל משפיע על הגוף?

מחסור בברזל הוא השכיח ביותר ברחבי העולם מכל המינרלים, ומשפיע על יותר מ-2 מיליארד בני אדם. ידוע כי הוא עשוי לגרום לירידה בייצור האנרגיה בתאים בשל ירידה בכמות החמצן שמגיעה אליהם ולהוביל לתסמינים כמו עייפות וחולשה. הגוף זקוק לברזל בשביל לייצר המוגלובין, ואם אין מספיק ברזל בגוף, ייצור ההמוגלובין יהיה מוגבל, מה שישפיע על ייצור של כדוריות דם אדומות.

לברזל מקורות רבים בתזונה. אחד מהמקורות העשירים ביותר בברזל הוא מזונות מן החי, אך מומלץ להימנע מצריכה מוגזמת עקב השפעותיה השליליות על הבריאות. ישנם מקורות צמחיים רבים מהם ניתן לקבל ברזל, כמו קטניות, עלים ירוקים, קינואה, אגוזים וזרעים.