מי לא אוהב להשלים שעות שינה בסופ"ש? אין ספק שזה כבר הפך לאחד התחביבים האהובים על אנשים רבים, בעיקר אלו שלא מרבים לישון באמצע השבוע. בהתאם לכך, בשנים האחרונות יותר חוקרים מנסים להבין אם ההרגל של השלמת שעות שינה בסוף השבוע משפיע עלינו לטובה או לרעה.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
הפסיכולוג טורביורן אקרשטדט, מנהל המכון לחקר לחץ באוניברסיטת שטוקהולם, שאל את עצמו את אותה השאלה. הוא וקולגות נוספים החליטו לחקור לעומק את ההשפעה של שינה בסופ"ש. מחקרם פורסם לאחרונה בכת העת הרפואי Journal of Sleep Research.
אקרשטדט ושותפיו למחקר עקבו אחר 38 אלף אנשים בשבדיה במשך יותר מ-13 שנה, והתמקדו בהרגלי השינה שלהם בסופ"ש ובמהלך השבוע. רוב מחקרי השינה הקודמים שנעשו ביקשו מאנשים לספור את שעות השינה שלהם בממוצע, בלי להבחין בין ימי עבודה לימי חופש. במחקר החדש נמצא כי לאנשים מתחת לגיל 65 שישנו במשך 5 שעות או פחות מדי לילה (גם בסופי שבוע) תוחלת חיים קצרה יותר מאנשים שהקפידו לישון 7 שעות בלילה. עד כה, הממצאים אינם מפתיעים, שכן ההמלצה הרווחת היא שינה של 7-9 שעות בלילה.
אך אלו לא היו הממצאים היחידים שלהם. החוקרים גילו בנוסף כי תוחלת החיים של אנשים שנוטים לישון יותר בסופי שבוע זהה לתוחלת החיים של אנשים שישנו טוב במהלך כל השבוע. אנשים שישנו פחות משבע שעות בלילה באמצע השבוע אך ישנו שעה או שעתיים יותר בסופי שבוע היו בעלי אותה תוחלת חיים של אנשים שהקפידו לישון שבע שעות בלילה. לפי אקרשטדט, נראה שהשלמת שעות שינה עושה טוב לאנשים עם מחסור בשעות שינה. עם זאת, הוא מסתייג ואומר כי מדובר "במסקנה לא סופית".
עוד ב-mako בריאות:
>> אחת ולתמיד: האם הבהרת שיניים מסוכנת לנו?
>> הרבה אנשים סובלים מההתמכרות הזאת ולא יודעים
>> חוקרים: המאכל הזה משפר את חיי המין פלאים
"אנחנו חיים בחברה שמחשיבה שינה כלא יעילה"
אפידמיולוגים שקראו את המחקר אמרו לוושיגנטון פוסט כי מדובר בממצאים לא מגובשים, שמבוססים על סטטיסטיקה בלבד, ומסיבה זו כדאי לחכות למחקרים שיתעמקו יותר בנושא.
מייקל גרדנר, מנהל התוכנית לחקר שינה ובריאות באוניברסיטת אריזונה, שלא היה מעורב במחקר, הזהיר כי שינה היא לא כמו פעולה בחשבון העו"ש. אי אפשר להפקיד שעות שינה בסוף השבוע ולהשתמש בהן כשנצטרך אותם במהלך השבוע. לטענתו, המטאפורה היעילה ביותר היא דיאטה. לאנשים עם מחסור בשעות שינה, שינה בסופי שבוע היא כמו לאכול סלט אחרי הרבה ארוחות ערב שכללו המבורגר. זו בחירה בריאה יותר, אבל הנזק כבר נעשה. מובן שמדובר רק במצב שבו אתם לא ישנים מספיק ובסופי שבוע משלימים שעות שינה ואז חוזרים למחסור בשעות שינה. אך אם סבלתם שנים ממחסור בשעות שינה ואתם מחליטים להקפיד על שבע שעות שינה בלילה, הנזק בהחלט יכול להיות הפיך.
גרדנר מפציר באנשים שרגילים לעבוד שעות נוספות ולישון כמה שפחות: אל תראו בשינה זמן אבוד. "אנחנו חיים בחברה שמחשיבה שינה כלא יעילה". זוהי גישה מאוד לא בריאה, כשם שהגוף שלנו בנוי לצרוך מזון ומים, הוא גם בנוי לישון, הוסיף גרדנר.