מאז החולה הראשון שאובחן בארה"ב בשנת 2010, עולם הרפואה והמחקר מתעסק בנמרצות בהתפתחותם של חיידקי העל העמידים בפני אנטיביוטיקה - מה שמוגדר היום כאחד מאיומי הבריאות החמורים בעולם. כעת, שיקוי עתיק העשוי משום, בצל וחיידקי המעיים של פרות יכול להביא להכחדתו של חיידק העל, כך עולה ממחקר בריטי של אוניברסיטת נוטינגהם. 

לחיידקים יש מנגנון שנובע מעקרון הברירה הטבעית, וככל שהם מתפתחים, כך הם נהיים חזקים יותר וקטלניים יותר. "חיידקי על הם מסוכנים במיוחד משום שהם מייצרים רעלנים קטלניים, שיכולים לגרום בן רגע לקריסת מערכות כוללת." אומר פרופ' ג'יהאד בשארה, מנהל המחלקה למחלות זיהומיות, המרכז הרפואי ביילינסון. "העמידות בפני אנטיביוטיקה משתנה מחיידק לחיידק. זה לא חדש, וזה בלתי נמנע. לחיידקים יש גנים שנועדו לפתח עמידות בפני אנטיביוטיקה, והם עושים את זה גם לאנטיביוטיקות החדישות ביותר. יש דרכים רבות לפתח עמידות, אבל הנפוצה ביותר היא יצור אנזימים שמפרקים את האנטיביוטיקה.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

המחקר החל כפרויקט משותף של המחלקה למיקרוביולוגיה והמחלקה לפענוח טקסטים עתיקים של האוניברסיטה. הם הסתכלו על ספר תרופות ושיקויים מהמאה העשירית, ומצאו את השיקוי המדובר שנועד לרפא דלקות עיניים. השיקוי מורכב משום, בצל, חיידקי מעיים של פרות ויין שיושן בתוך כלי מנחושת.

"בחרנו במתכון הזה משום שהוא מכיל רכיבים שהם בעלי תכונות אנטיביוטיות, כמו שום." אומרת כריסטינה לי, ממובילות המחקר לחדשות nbc. "בנוסף, זה מתכון שהוא מאוד פשוט, ולכן חשבנו שכדאי לנסות אותו. למעשה, הוא עובד טוב יותר אפילו מהפיתוח האחרון של תרופה שנעשה באוניברסיטת טקסס."

שיקוי (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
ניצחונן של תרופות הסבתא?|צילום: אימג'בנק / Thinkstock

"אנטיביוטיקה היא ממש כמו נשק להשמדה המונית"

כעת, חוקרים מנסים לברר מה בדיוק בתוך השיקוי הזה הורג את החיידקים ביעילות כה גדולה. זה לא נשמע ממש היגייני, אבל לשום ובצל יש תכונות אנטיבקטריאליות, וגם יין יכול להרוג חיידקים בשל האלכוהול שהוא מכיל. וגם נחושת ידועה בתכונותיה האנטיבקטריאליות. אבל לגבי חיידקי הקיבה של הפרה, זה כבר עניין אחר. "על אף שהשיקוי לא נראה הכי סניטארי," אומרת לי, "יצרנו את השיקוי עם אמונה שלמה ביעילותו."

"הרכיבים הבודדים בפני עצמם לא הורגים את החיידק" אומרת קנדרה רומבורג, חוקרת נוספת מהצוות, "אנחנו מאמינים שהתגובה הכימית ביניהם גורמת לתוצר של חומר אחר, והוא יכול להרוג את החיידק."

>> אין תרופה למכה: מחלות חשוכות מרפא

מאז התפתחותם של חיידקי העל נהייה ברור כי עולם הרפואה זקוק לתרופה חדשה בדחיפות, משום שהאנטיביוטיקה מתחילה לאבד את ההשפעה שלה. "אנטיביוטיקה היא ממש כמו נשק להשמדה המונית," אומר פרופ' בשארה, "היא יכולה להרוס את מערכת החיידקים הטובים שלנו במעיים, שהם מאוד חיוניים לגוף שלנו. אנטיביוטיקה היא סוג של "ענישה קולקטיבית", והיא עושה הרבה נזק לגוף שלנו."

"היום מנסים להבין איך לתקוף את החיידק מבלי להרוג את כל החיידקים הטובים שלנו. צריך למצוא כיוונים חדשים, השיטה של אנטיביוטיקה נכשלת מול העיניים שלנו." אומר פרופ' בשארה. ואכן, חוקרים מתחילים לחפש את התשובה במיקרואורגניזמים באדמה, בצמחים טרופיים ובים. רומבורג מוסיפה "אנחנו מחפשים במקומות חדשים ומתקדמים, אבל כדאי גם שנסתכל על המקומות העתיקים, בדיוק כמו במחקר שלנו."

>> האם מינון לא נכון של אקמול יכול להרוג?