אנשים רבים שסובלים מכאבים כרוניים מוציאים במשך חייהם כמות לא מבוטלת של כסף עבור משחות וקרמים שנועדו לשכך כאבים. כעת חוקרים טוענים שייתכן שלא כל המשחות יעילות וחלקן אף לא תורמות כלל להרגעת הכאב ובעלות השפעה הדומה לתרופת דמה, כלומר הן לא משפיעות באופן פיזיולוגי, אלא רק באופן פסיכולוגי-הכרתי.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

המחקר נעשה בידי צוות חוקרים מאוניברסיטת ג'ונס הופקינס ומהמרכז הרפואי-צבאי "וולטר ריד", מרבית המימון הגיע ממחלקת ההגנה של ארה"ב. הוא פורסם בכתב העת הרפואי Annals of Internal Medicine. "המחקר שלנו שכלל כמעט 400 מטופלי כאב, מציע כי אנשים שמשתמשים במשחות מסוימות מנוצלים, מאחר שאין ראיה מדעית כדי לתמוך ביתרונות שלהן", מסביר סטיבן כהן, שהוביל את צוות החוקרים במהלך המחקר.

לפי כהן, המחקר היה גדול מספיק, כך שהחוקרים "היו צריכים להיות מסוגלים לראות הבדל סטטיסטי משמעותי בהפחתת הכאב, אם משחות אלה היו באמת עובדות. אבל לא ראינו זאת", אמר לתקשורת כהן, מרצה בבית הספר לרפואה של ג'ונס הופקינס ומנהל חקר הכאב בוולטר ריד. "הפחתת הכאב שראינו במטופלים שטופלו במשחות הייתה כמעט באותה מידה כמו שראינו בפלצבו; לא היה הבדל מספיק גדול בשיכוך הכאב כך שיהיה גם משמעותי מבחינה מדעית".

לא יעילות יותר מתרופת דמה 

החוקרים ביצעו את המחקר בצורה רנדומלית ועיוורת (כלומר המשתתפים לא ידעו אם הם לוקחים משחה אמיתית או משחה שהיא פלצבו) על 399 משתתפים בין הגילים 18-90. קרוב ל-43 אחוזים הם אנשים שמשרתים באופן פעיל בצבא ארה"ב, כל שאר המשתתפים היו אנשי צבא שפרשו, או בני ובנות זוג שלהם. המשתתפים חולקו לשלוש קבוצות: מטופלים הסובלים מכאב נוירופתי, הנגרם ממחלה או נזק עצבי (כמו סוכרת או שלבקת חוגרת); אנשים שסובלים מכאב נוסיספטיבי, הנגרם כתוצאה מפציעה ברקמה (כמו כוויות או נקע); ואנשים שסובלים מכאב מעורב, כלומר כזה שנגרם כתוצאה מפגיעה בעצבים וברקמות, כמו סוגים מסוימים של כאבי גב. החוקרים הכינו את המשחות במעבדה. הם שילבו משחות שונות הנמכרות בבתי מרקחת שמכילות את אותה התרופה.

עוד ב-mako בריאות:

>> מפחיד: ליטפה חתול רחוב ונדבקה בזיהום מחריד
>> מדענים ישראלים טוענים שהם מצאו תרופה לסרטן
>> מדהים: גילינו מה סודה לשתייה יכולה לרפא
 

המשתתפים מרחו את המשחה שלוש פעמים ביום והתבקשו לנהל "יומן כאב", בו הם תיעדו את רמת הכאב שהם הרגישו. לפני המחקר, רמת הכאב הממוצעת של המשתתפים עמדה על 4 או יותר בסקלה שבין 0-10. התסמינים נמשכו בממוצע 6.7 שנים. בכל שלושת סוגי הכאב, לא נמצא הבדל משמעותי סטטיסטי בשיכוך הכאב (שדווח על ידי המשתתפים), בין קבוצת הפלצבו לקבוצה שמרחה משחה אמיתית. במשך כל המחקר, שהתחיל באוגוסט 2015 והסתיים בפברואר 2018, נצפה שיפור קל בתחושת הכאב, דבר שמאשר את מה שידוע על אפקט הפלצבו, שלרוב תורמת מעט בשיכוך כאב ופחות בבעיות רפואיות אחרות.

למרות הממצאים העגומים למדי, יש כמה הסתייגויות בנוגע למחקר הזה. ראשית, כי הוא נעשה על סמך תיעוד עצמי של המשתתפים ולא נעשה שימוש בכלי אובייקטיבי כדי למדוד את רמת הכאב. נוסף לכך, החוקרים נאלצו לוותר על מרכיב נפוץ במשחות משככות כאבים – קפסאיצין, בשל העובדה שקל לזהות את הריח שלו ולפיכך ייתכן שהמשתתפים היו מזהים אותו ויודעים שהם מורחים תרופה ולא פלצבו. מיותר לציין שאם יש לכם משחה מסוימת שממש עוזרת לכם לשכך כאבים, אין סיבה להפסיק להשתמש בה. אנחנו מעדיפים להמתין למחקרים נוספים מעמיקים יותר.