מחקר חדש באונ' אוהיו מצא שאנשים ששמרו על משקל תקין בגיל הבגרות המוקדמת ולאורך השנים הוסיפו קילוגרמים למשקלם (אך לא הגיעו למצב של השמנה) היו בעלי סיכוים נמוכים יותר לתמותה בהשוואה לכאלו ששמרו על משקל תקין לאורך כל חייהם. עם זאת, אנשים ששמרו על משקל תקין בגילי הבגרות המוקדמת אך לאורך השנים העלו במשקל עד למצב של השמנה – היו בעלי הסיכוי הגבוה ביותר לתמותה.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

המחקר, שממצאיו פורסמו כעת בכתב העת Annals of Epidemiology, בחן כיצד מדד מסת הגוף (BMI) לאורך זמן יכול לסייע בהערכת הסיכון לתחלואה ותמותה. החוקרים השתמשו בנתונים של 4,576 אנשים מהעיר פרמינגהם, מסצ'וסטס, ממחקר אחר שהתחיל בשנת 1948 ונמשך עד שנת 2010 ואספו גם נתונים של 3,753  מהצאצאים של משתתפי המחקר המקורי לאורך השנים 1971-2014. מכיוון שרוב המשתתפים במחקר המקורי כבר נפטרו, יכלו החוקרים לנתח את תוצאות ה-BMI שלהם לאורך השנים ולבדוק את הקשר בין מדד מסת הגוף שלהם לבין התמותה. משתתפי המחקר –  בשני הדורות – היו בגילים 31-80 והם סווגו לפי הקטגוריות הבאות: תת משקל, משקל תקין, עודף משקל והשמנת יתר.  

לאחר ניתוח הנתונים ונטרול של גורמים משתנים כמו עישון, מחלות רקע וכדומה, מצאו החוקרים שבאופן מפתיע דווקא אנשים שהיו במשקל תקין בגיל צעיר ולאורך השנים העלו במשקלם אך לא סבלו מהשמנה – היו עם שיעורי התמותה הנמוכים ביותר, אפילו יותר מאנשים שבגיל צעיר היו במשקל תקין ושמרו על משקלם לאורך כל שנות חייהם. עם זאת, באופן לא מפתיע, אנשים שבגיל צעיר סבלו מהשמנה והעלו במשקלם לאורך השנים עד למצב של השמנה- היו עם שיעורי התמותה הגבוהים ביותר.

החוקרים גם מצאו שבקרב בני הדור הצעיר ישנם שיעורים גבוהים יותר של צעירים במשקל תקין שמעלים במשקלם ומוגדרים בגיל מבוגר כסובלים מעודף משקל ומהשמנת יתר וזאת בהשוואה לדור של הוריהם. עורכי המחקר גם מניחים ששיעורי התמותה בקרב הדור הצעיר יהיו גבוהים יותר כתוצאה מכך.  

השמנת יתר אצל ילדים (צילום: Elizaveta Galitckaia, Shutterstock)
שיעורי התמותה בקרב הדור הצעיר יהיו גבוהים יותר בשל השמנת יתר|צילום: Elizaveta Galitckaia, Shutterstock

למרות הממצאים, מחברי המחקר לא ממליצים למבוגרים לעלות במשקלם מפני שהשמנה עלולה לגרום למגוון רחב של מחלות, אך הם טוענים שבמידה ולא מצליחים לשמור על משקל תקין והקילוגרמים מתווספים יש לנסות להימנע מלהגיע למצב של השמנת יתר (BMI מעל 30). "המסקנה העיקרית של המחקר שלנו הייתה שצעירים ששומרים על משקל תקין, גם אם ישנה עליה קלה ומתונה במשקל במהלך חייהם עד למצב של עודף משקל בגילים מבוגרים יותר, עדין לא נמצאים בסיכון ואפילו יכולים להגדיל את ההישרדות שלהם", אומר ד"ר הוי ג'נג, החוקר הראשי מאונ' אוהיו.

עוד ב-mako בריאות:
>> מדענים: החיסון שיהיה יעיל נגד כל זני הנגיף
>> סובלים מריח רע מהפה? תאכלו את זה
>> חוקרים: התזונה הזו טובה במיוחד לירידה במשקל

"גם המחקר הזה מוכיח שחשוב להקפיד על משקל תקין בגיל הבגרות המוקדמת"

ד"ר רז הגואל, מנהל המרכז הרפואי לטיפול בהשמנה, מסביר כי "השמנה היא מחלה ואחד הגורמים המובילים לתחלואה כרונית ולמחלות נלוות כגון סוכרת, יתר לחץ דם, מחלות לב, סרטן ועוד. בשנים האחרונות יש עלייה בשיעורי ההשמנה בקרב צעירים, וגם המחקר הזה מוכיח שחשוב להקפיד על משקל תקין בגיל הבגרות המוקדמת על מנת להקטין את הסיכוי שלהם לסבול מעודף משקל בהמשך ולמנוע מחלות נלוות עתידיות". עוד מוסיף ד"ר הגואל: "גם במקרים של עלייה במשקל, יש להימנע ככל הניתן מהשמנה באמצעות מגוון רחב של טיפולים. תהליך נכון של ירידה במשקל צריך לכלול תוכנית טיפול ממוקדת, בליווי אישי של מערך תומך המשלב צוות מקצועי – רפואי, תזונתי ורגשי – לשינוי אורחות חיים ושימור התוצאות לאורך זמן".