מחקר חדש מגלה את החשיבות של סוג השומן שאנחנו צורכים, מעבר להקפדה על הכמויות המומלצות. אנשים שאכלו כמויות גבוהות של בשר אדום, בשר אדום מעובד ושומן מן החי, היו בעלי סיכון מוגבר לשבץ מוחי, בעוד שאלו שאכלו יותר שומן צמחי או שומן רב בלתי רווי, היו בסיכון מופחת.

המחקר שפורסם בכנס של איגוד הלב האמריקני, עקב אחרי למעלה מ-100,000 אנשים מעל גיל 27 ומצא, שאנשים שאכלו הכי הרבה שומן מהחי, שאינו חלב, היו בסיכון גבוה ב-16% ללקות בשבץ מאשר אלה שאכלו הכי פחות. אלו שאכלו בשר אדום היו בסיכון גבוה ב-8% לשבץ, ואלו שאכלו בשר אדום מעובד היו בסיכון גבוה ב-12%. לעומת זאת צריכה של שומן חלב במוצרי חלב, כמו גבינה, חמאה, גלידה ושמנת לא היה קשור לסיכון גבוה יותר לשבץ מוחי.

כדי להפחית את הסיכון לשבץ מוחי, החוקרים ממליצים לאנשים להפחית צריכת בשר אדום ומעובד, לקצץ שומן מבשר כאשר הם כן צורכים אותו, ולבשל כמה שיותר עם שמנים צמחיים.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

החלפת בשר מעובד מפחיתה מוות

מהצד השני, החוקרים מצאו שסוגים מסוימים של שומנים - שומן צמחי ושומן רב בלתי רווי - עשויים דווקא להפחית את הסיכון לשבץ מוחי. אנשים שאכלו הכי הרבה שומנים כאלה, היו בסיכון נמוך ב-12% ללקות בשבץ מוחי. "הממצאים שלנו מצביעים על כך שסוג השומן ומקורות מזון שונים של שומן חשובים יותר מהכמות הכוללת של שומן בתזונה, כדי למנוע מחלות לב וכלי דם כולל שבץ מוחי", אמר פנגלי וואנג, המחבר הראשי של המחקר.

שומן צמחי כולל את כל השומנים שמקורם בצמחים, כמו שמן זית, שמן קנולה או חמניות, שמן סויה, אגוזים וזרעים. דגים כמו סרדינים, פורל, סלמון, הרינג, מקרל ובורי מכילים גם הם כמויות גדולות של חומצות שומן בלתי רוויות.

הנחיות התזונה ממליצות על סך של 65 גרם שומן מדי יום, או בין 30 ל-35 אחוז מסך הקלוריות היומיות. למרות ששומנים בריאים יכולים לעזור לשלוט ברמת הסוכר בדם ולהפחית את הרעב, חשוב לזכור שבשומנים עדיין יש יותר קלוריות מחלבון ופחמימות (9 קלוריות לגרם שומן לעומת 4 קלוריות בלבד לגרם פחמימות כמו גם חלבון). לכן חשוב לרווח את צריכת השומנים לאורך היום, לשלוט בכמויות ולהיצמד למנה אחת של שומן בריא בכל ארוחה.

"בשרים מעובדים רבים עשירים במלח ובשומן רווי, ודלים בשומן צמחי. מחקרים מראים שהחלפת בשר מעובד במקורות חלבון אחרים, במיוחד מקורות צמחיים, קשורה לשיעורי תמותה נמוכים יותר", אמרה אליס ה. ליכטנשטיין, פרופסור למדעי התזונה והמחבר הראשית של ההצהרה המדעית של איגוד הלב האמריקאי לשנת 2021. "מאפיינים עיקריים של תזונה בריאה ללב הם לבחור בדגנים מלאים, חלבון רזה וצמחי ומגוון פירות וירקות. ובנוסף, חשוב להקפיד על הגבלת מלח, סוכר, שומן מן החי, מזון מעובד ואלכוהול".