מחקר שפורסם לאחרונה מציג ממצאים מדאיגים בכל הנוגע לנוכחות ההרסנית של פלסטיק בסביבתנו. לפי החוקרים, האדם הממוצע אוכל כ-50 אלף חלקיקי פלסטיק בשנה ונושם כמות דומה. ואם המספרים האלו נשמעים לכם מופרכים, אז מתברר שהמספרים אף עלולים הרבה יותר גבוהים מזה – משום שלצורך המחקר נבדק רק מספר מצומצם של מזון ושתייה.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
המודעות כלפי הנוכחות הבעייתית של פלסטיק בסביבה שלנו גוברת עם השנים, אך עם זאת, ההשלכות שיש לפלסטיק על הבריאות שלנו עדיין אינן ידועות. מה שכן יודעים, זה שפלסטיק משחרר חומרים רעילים למזון שאנו אוכלים ולשתייה שאנו שותים מדי יום. חלק מחלקיקי הפלסטיק הם כל כך מזעריים, שהם מצליחים לחדור דרך רקמות בגוף האדם ובעקבות זאת לעורר תגובה חיסונית.
מחקר זה הוא הראשון שמציג אומדן של כמות הפלסטיק שבני אדם מעכלים. הוא פורסם לאחרונה בכתב העת המדעי Environmental Science and Technology ובמסגרתו נלקח מידע מ-26 מחקרים קודמים שמדדו את כמות חלקיקי הפלסטיק בדגים, סוכר, מלח, בירה ומים – כמו גם באוויר בערים שונות.
זיהום כתוצאה ממיקרו-פלסטיק (חלקיקי פלסטיק באוויר), לרוב נגרם כתוצאה מהתפוררות של אשפה המכילה פלסטיק. לפי החוקרים במחקר הנוכחי, נראה שגם שתיית מים מבקבוקי פלסטיק מעלה את כמות חלקיקי הפלסטיק הנעכלים בגוף. נוסף לכך, החוקרים מצאו מיקרו-פלסטיק כמעט בכל מקום שבו הסתכלו: באוויר, באדמה, בנהרות ובאוקיינוסים ברחבי העולם. מחקר שפורסם באוקטובר מצא לראשונה חלקיקי פלסטיק בצואת אדם, מה שמוכיח כי בני אדם אכן מעכלים חלקיקי פלסטיק.
עוד ב-mako בריאות:
>> גם לכם יש נקודות אדומות בזרועות? זאת הסיבה
>> סובלים מנשירת שיער? התרחקו מהמאכל הזה
>> שוס: אימון בשעה הזו שורף יותר קלוריות
החוקרים במחקר הנוכחי הסתמכו על הנחיות תזונה של ממשלת ארה"ב כדי לחשב כמה חלקיקי פלסטיק אדם יאכל בשנה. מבוגרים אוכלים כ-50 אלף מיקרו-פלסטיק בשנה ואילו ילדים כ-40 אלף, לפי האומדנים שלהם. עם זאת, כאמור, מספרים מדאיגים אלו מהווים רק קצה הקרחון – כ-15 אחוז מכמות הקלוריות הנצרכת. הסיבה לכך, היא שהחוקרים הצליחו לבדוק רק מזונות מסוימים ונותרו לא מעט מזונות שלא נבדקו. "אנחנו לא יודעים המון. יש המון חורים במידע שצריך למלא אותם", אומר קירן קוקס מאוניברסיטת ויקטוריה בקנדה, שהוביל את המחקר.
מבין המידע שנאסף, האמין ביותר נחשב למידע שנאסף על מים – ובפרט מים בבקבוקים, שמכילים פי 22 יותר מיקרו-פלסטיק ממי ברז, בממוצע. לפי החוקרים, אדם ששותה מים מבקבוק, יצרוך כ-130 אלף חלקיקי פלסטיק בשנה – בהשוואה ל-4,000 חלקיקים במי ברז. אז מה אנחנו יכולים לעשות כדי למזער את צריכת הפלסטיק שלנו? "אני בהחלט מתרחק מאריזות פלסטיק ומנסה להימנע ממים בבקבוק כמה שאני יכול", אומר קוקס. "להפסיק להשתמש בפלסטיק חד פעמי ולתמוך בחברות שנמנעות מאריזות פלסטיק", הוא מסכם.