הקלישאה הכי גדולה בנוגע לטבעונים היא שהם ״אנשים חלשים ושבריריים״. הסיבה לכך נעוצה בהנחה השגויה שמערכת החיסון שלהם חלשה עקב חוסר בחלבונים, בסידן ובוויטמינים שנמצאים בבשר, חלב ומוצרים מן החי. זאת למרות שמחקרים רבים שנערכו בנושא הוכיחו כי אין שום הבדל בין תוצאות ספורטיביות של ספורטאים טבעוניים לעומת אלה שאוכלים בשר. וכעת, תאמינו או לא, מתברר שהם אפילו חזקים יותר.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק? 

מחקר שנערך באוניברסיטת קוויבק ופורסם במגזין האירופי Clinical Nutration בחן 65 נשים צעירות, בריאות ופעילות, שחצי מהן ניהלו אורח חיים טבעוני (במשך שנתיים עד שש שנים) וחצי מהן לא (כלומר, אכלו בשר לפחות שלוש פעמים בשבוע). המחקר נערך במשך לא פחות משנתיים, במהלכן נתבקשו הנשים מדי פעם לבצע תרגילי כושר של דחיסת רגליים ודחיסת חזה. נוסף לכך התבקשו הנשים לדווש באופני כושר עד שהגיעו לקצה היכולת שלהן, על מנת לבדוק את הסבולת שלהן ואת צריכת החמצן המקסימלית שלהן (VO2 max) – מדד ידוע לבחינת כושר אירובי.

כל הנשים היו זהות זו לזו מבחינת מסת גוף, משקל, אחוזי שומן בגוף וכמות מסת השריר. התוצאות הוכיחו כי קבוצת הנשים הטבעוניות, למרות שהיו מעט מבוגרות יותר, הפגינו סבולת גבוהה יותר במדד ה-VO2 max בהבדלים די משמעותיים, למרות שמחקרים קודמים שנערכו בתחום לא הניבו ממצאים שמעידים על הבדל.

החוקרים טוענים כי הסיבות לכך לא ברורות, אבל משערים שייתכן כי זה קשור ליסודות הכימיים והרכיבים התזונתיים שהדיאטה שלהן מכילה, שכן הנשים הקרנבוריות אמנם צרכו בממוצע יותר שומן וחלבונים, בעוד הטבעוניות אכלו יותר פחמימות. זאת לצד מחקרים אחרים בתחום הוכיחו כי דיאטה שמבוססת על פחמימות עשויה להועיל לסבולת עקב הפקה של יותר גְּלִיקוֹגֶן, רב-סוכר המצוי בגוף בעיקר בכבד ובשרירים ומתפרק בשעת הצורך לגלוקוז כאנרגיה הזמינה לתאי השריר. הסבר אחר, לפי החוקרים, עשוי להיות קשור לרמות המופחתות של דלקות ועקה חמצונית (Oxidative Stress), המאפיינות אנשים שלא צורכים מוצרים מן החי כלל.

עוד ב-mako בריאות:
>> אתם ביקשתם: תפריטים לדיאטה של אדל
>> וואו: זה מה שקורה בעור כשמפסיקים להתאפר
>> בלי שיעול: הסימנים לקורונה שמופיעים בילדים

ממצא נוסף שעלה מהמחקר הוא שהנשים הטבעוניות הפגינו תוצאות פחות טובות מאשר אוכלות הבשר בתרגילי דחיסת החזה, מה שמעיד על כך שפלג הגוף העליון שלהן עלול להיות חלש יותר, אבל החוקרים טוענים כי ההבדל היה זניח מבחינה סטטיסטית. שתי הקבוצות היו שוות באותה מידה בכל הנוגע למסת השריר בפלג הגוף התחתון, שנמדדה בתרגיל דחיסת הרגליים.

המחקר הנוכחי, אגב, התמקד כאמור בנשים בריאות, פעילות וצעירות, כך שאין בהכרח להסיק ממנו שגם קבוצות אחרות יפגינו את אותם ההבדלים. ובכל זאת, התוצאות המבטיחות הללו לכל הפחות מוכיחות כי דיאטה טבעונית לא מובילה לפגיעה בחוזק הגוף, ושטבעונים הם בפירוש לא חלשים יותר.