בתחילת יוני דיווחנו על חולה שנדבק בנגיף קדחת הנילוס המערבי ("קדחת מערב הנילוס"), ומאז בכל שבוע אנחנו מדווחים עוד ועוד חולים שנדבקים בנגיף. עד כה כלל החולים הם ממרכז הארץ.
אתמול (רביעי), עדכן משרד הבריאות כי עד כה אובחנו 153 אנשים החולים בקדחת מערב הנילוס, ו-11 אנשים נפטרו מהמחלה. רק ביום שני האחרון דיווחנו על 104 חולים שנדבקו בנגיף – כלומר מדובר בכ-50% יותר מקרים תוך יומיים.
בתוך כך, במשרד להגנת הסביבה מעדכנים כי יתושות נגועות בנגיף אותרו גם באזורים נוספים בארץ, לא בכולם דווח בהכרח על חולים שנדבקו. ד"ר שי רייכר, מנהל אגף מזיקים והדברה במשרד להגנת הסביבה: "במסגרת פעולות ניטור נרחבות שביצע המשרד להגנת הסביבה במהלך השבוע האחרון נלכדו יתושות הנושאות את ווירוס קדחת מערב הנילוס בתל אביב, בהרצליה, בקריית אונו, בפתח תקווה, במועצה אזורית לב השרון ובמועצה מקומית אבן יהודה שבמחוז מרכז, וכן באילת ובמועצה אזורית איילות שבדרום הארץ. בהתאם לתוצאות הניטור, המשרד להגנת הסביבה הנחה את כל הרשויות להגביר את מאמצי הניטור וההדברה".
"המצב בהחלט מדאיג"
פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונותרפיה באוניברסיטת בר-אילן, אומר כי לנוכח מספר החולים המזנק, המצב בהחלט מדאיג. "אם מסכמים את כלל המספרים מינואר עד יוני בעשור האחרון מדובר ב-63 מקרים. עכשיו אנחנו מדברים על 150 מקרים בשנה אחת בלבד – זה בהחלט לא משהו שניתן להתעלם ממנו, בייחוד לנוכח העובדה שמדובר בנגיף שלרוב מתחילים להידבק בו רק בסביבות יולי".
פרופ' כהן מציין כי בארה"ב אותרו השנה תשעה חולים בקדחת ובאירופה שני מקרים בלבד. "המספרים בארץ בהחלט יוצאי דופן, גם כשמשווים אותם למדינות מערביות. אני מתקשה למצוא הסבר לכך, מלבד מזג האוויר החם שפוקד את אזורנו".
גם העובדה שיתושות אותרו באזורים שונים בארץ מטרידה את הפרופ'. "זה מוכיח שמדובר בבעיה כלל ארצית, ואין ספק שזו מגמה יוצאת דופן. כולנו צריכים לגלות ערנות ואנשים מבוגרים ובעלי מערכת חיסון מוחלשת צריכים להיזהר במיוחד".
במשרד להגנת הסביבה שבים ומבקשים מהציבור להתמגן מפני יתושים בהתאם להנחיות המשרד, במטרה לסייע במאמץ הלאומי לצמצם את מפגע היתושים: "שיתוף הפעולה של כלל הגורמים נדרש כדי לייבש את היתושים, לצמצם את אוכלוסייתם וכך להימנע מעקיצות מיותרות ומתחלואה".