מחלת הסוכרת מאופיינת במחסור מלא או יחסי של אינסולין, ולפיכך ברמות סוכר גבוהות. אך חלק מהחולים יכולים גם לסבול ממצב של סוכר נמוך בדם - "היפוגליקמיה". זהו מצב שכיח אצל חולי סוכרת ונמצא כי בין עד 30% מחולי הסוכרת יסבלו מכך. ל היפוגליקמיה השפעה קשה על הגוף, והיא נמצאה כמגבירה את הסיכון למוות פתאומי, כמו גם להתקפי לב ולאירועים מוחיים. להיפוגליקמיה השפעה קשה יותר בקרב חולי סוכרת מבוגרים, שכן היא קשורה בנטייה לנפילה וסיבוכי שברים, וכן לירידה בזיכרון עקב פגיעה מוחית חוזרת.
אירועים של היפוגליקמיה אצל חולי סוכרת קשורה בצורה אדוקה לתזונה. נטילה של מינון גבוה מידי של תרופות לסוכרת עלול, יחד עם ארוחות לא מסודרות, לגרום לירידה מסוכנת ברמות הסוכר. קיימת סכנה להיפוגליקמיה גם במקרים של צום ממושך, וללא תוספת של טיפול תרופתי. לאור זאת, אחת ההמלצות החשובות ביותר אצל חולי סוכרת היא אכילה מסודרת של מזון עשיר ומגוון. אולם בקרב חולים מבוגרים הסובלים ממחלות כרוניות רבות, האכילה אינה מסודרת, וקיימת אפילו סכנה לתת תזונה.
תת תזונה היא מצב רפואי שכיח, בעיקר במדינות המתפתחות, אבל חשוב לדעת כי לא רק שם קיימת התופעה: גם בעולם המערבי, כדוגמת אירופה וארה"ב, השכיחות מוערכת בכעד 5% מהאוכלוסיה, והיא שכיחה יותר בקרב הקשישים. ראוי לציין כי בקרב החולים המאושפזים בבית החולים המספרים גבוהים בהרבה; תת תזונה מוערכת בכעד מ- 50% מכלל המאושפזים, והיא עלולה אף להחמיר בזמן האשפוז. ידוע כי בבית החולים נאלצים לצום לפרקי זמן ארוכים, לשם בדיקות או ניתוחים. מעבר לזאת, המצב הרפואי שגרם לחולה להגיע לבית החולים עלול להפחית עוד יותר את התיאבון, ואכן נמצא כי בבית החולים, חולים אוכלים פחות מ 50% מהדרישות של הגוף לחלבונים, פחמימות ושומנים.
כיצד נעזור לאוכלוסיית הקשישים חולי הסוכרת להלחם בהיפוגליקמיה?
מחלת הסוכרת אינה מגינה מפני הופעה של תת תזונה, ושכיחות תת תזונה בקרב חולי סוכרת זהה לזו שבקרב חולים לא סוכרתיים. אמנם רובנו חושבים שסוכרת מסוג 2, השכיחה בעולם המערבי, מופיעה בקרב אנשים בעלי עודף משקל. אולם, החולה הסוכרתי המבוגר, הסובל מסוכרת כבר למעלה מ-10 שנים - סובל גם מתחלואה נוספת כגון מחלת לב או כליות. חולה זה יפתח במשך הזמן גם חסרים תזונתיים.
מחקר גדול שנערך לאחרונה, בחן את נקודת ההשקה בין סוכרת ותת תזונה, ובדק כיצד נוכל להילחם בתופעת ההיפוגליקמיה. המחקר כלל 232 חולי סוכרת שאושפזו במחלקה הפנימית בבית החולים וולפסון. חולי סוכרת אלה קיבלו מזון רפואי נוזלי של גלוצרנה פלוס מבית אבוט, מידי בוקר, והם התבקשו לשתות אותו בלי קשר לארוחות, לפני סיום הבוקר. נמצא כי שתייה של בקבוק אחד היה קשור בהפחתה של עשרות אחוזים מאירועי היפוגליקמיה באשפוז. עוד נמצא כי, ככל שהיו יותר ימים שהחולים לא קיבלו מזון רפואי זה, כך הסיכון לפתח היפוגליקמיה באשפוז היה גבוה יותר.
אם אתם מטפלים במבוגר חולה סוכרת, יש לשים לב לנקודות הבאות:
- לצד לקיחת התרופות המאזנות את הסוכרת, הקפידו כי תזונת החולה תהיה מאוזנת ותכלול מאכלים מגוונים. אכילה לא מסודרת, עלולה לתרום להופעת היפוגליקמיה.
- שימו לב להרגלי האכילה של החולה – הם עלולים להשתנות עם השנים, עקב בעיות דנטליות, מצב נפשי או אכילה חברתית מופחתת. במידה והוא אוכל פחות מהרגיל, או שיש ירידה במשקל, יתכן שהמטופל נמצא במצב של תת תזונה.
- בזמן אשפוז בבית החולים מכל בעיה שהיא – חשוב להקפיד עוד יותר על האכילה, מאחר והיא עלולה להשתבש יותר. דעו כי חולים אוכלים פחות מ 50% מהדרישות של הגוף לחלבונים, פחמימות ושומנים, ונסו למנוע את ההידרדרות התזונתית הזו.
- אם כל הנאמר לעיל לא עזר וקיימת סכנה מוחשית לתת תזונה – יש להציע למטופל מזון רפואי. אצל חולה סוכרת, חשוב למנוע פגיעה באיזון הסוכרת, ולכן יש צורך במזון רפואי בעל הרכב פחמימות ייחודי הנספג באיטיות.
ד"ר אייל ליבוביץ', רופא בכיר, מחלקה פנימית, בית החולים יוספטל, אילת