"השמנה חוזרת" היא תופעה נפוצה ביותר בקרב אנשים בדיאטה. מדובר במעגל קסמים שקשה לצאת ממנו, ובו אדם מרזה ומשמין שוב. הסיבות הידועות לכך הן בין היתר דיאטה המכילה כמות קלוריות קטנה ובלתי מספקת הגורמת לרעב אף גדול יותר ולבסוף לאכילה מוגברת. בעקבות זאת, אנשים מרגישים רע על האכילה המוגברת ופונים חזרה לדיאטה והכל חוזר חלילה.
מחקר חדש שנעשה על ידי מדענים ממכון ויצמן ופורסם בכתב העת Nature גילה ממצאים חדשים ששופכים אור על תופעה זו. החוקרים מצאו כי מנגנון ההשמנה החוזרת מושפע באופן משמעותי מחיידקי המעיים. מעבר לכך – הם טוענים שניתן יהיה לשנות את מנגנון ההשמנה החוזרת על ידי שינוי הרכב אוכלוסיית חיידקי המעיים. האם זו הבשורה שכולם חיכו לה?
>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?
מנגנון ההשמנה לא רק מציב אנשים במעגל קסמים של הרזייה והשמנה בלתי פוסקות, אלא גם גורם להשמנה רבה יותר. אצל אנשים רבים, כל מעגל כזה גורם להם להשמין אף יותר מהמעגל הקודם. מעבר לכך, עם כל חזרה כזאת, אחוז השומן בגוף עולה ואיתו הסיכון ללקות במחלות שונות המקושרות לעודף משקל.
המחקר בוצע על ידי חברי קבוצת המחקר של ד"ר ערן אלינב מהמחלקה לאימונולוגיה ופרופ' ערן סגל מהמחלקה למדעי המחשב ומתמטיקה שימושית במכון ויצמן למדע.
המחקר נעשה באמצעות עכברים ומצא כי אצל עכברים הסובלים מהשמנה חוזרת, אחרי הירידה במשקל, חיידקי המעיים "זוכרים" את גלגולי ההשמנה שהיו להם בעבר. זיכרון זה הוא שמאיץ את ההשמנה החוזרת, כאשר העכברים חוזרים לאכול כמויות גדולות של אוכל. החוקרים ביצעו ניתוח מעמיק של הרכב ותפקוד חיידקי המעיים ומצאו שכאשר עכברים השמינו ולאחר מכן ירדו במשקל חזרה למשקלם הבסיסי, כל מערכות הגוף שלהם חזרו לתפקוד כרגיל – חוץ מחיידקי המעיים. כאשר החוקרים חיסלו את חיידקי המעיים על ידי אנטיביוטיקה רחבת טווח, הם הצליחו למנוע השמנה חוזרת.
עוד ב-mako בריאות:
>> הזוי: התסמונת שגורמת לאנשים לשמוע כל דבר קטן
>> רוצים לשרוף 1,000 קלוריות בשבוע?
>> מקללים הרבה? זה מה שזה אומר עליכם
המדענים הצליחו לזהות את המנגנון שבאמצעותו חיידקי המעיים משפיעים על תופעת ההשמנה החוזרת. אצל עכברים הסובלים מהשמנה חוזרת הייתה רמה נמוכה של שתי מולקולות המעודדות הפקת אנרגיה מפירוק שומן. לכן, מצטבר בגופם שומן עודף במקום להתפרק לאנרגיה. הם השתמשו בתוכנה כדי לנבא במדויק את מידת העלייה במשקל המשוערת שצפויה לכל עכבר בעל היסטוריה של השמנה. וכך, לבסוף, הצליחו המדענים לפתח שיטות חדשות למניעת השמנה חוזרת מואצת בעכברים, על ידי שינוי הרכב ותפקוד חיידקי המעיים, הכוללות בין היתר החדרת חומרים המשפיעים על חיידקי המעיים המתקנים את רמת המולקולות הנמוכה ומאפשרים פירוק יעיל של שומן – ומניעת השמנה מואצת.
על פי החוקרים, אם המחקר יצליח גם בבני אדם, תהיה לו השפעה גדולה על בעיית ההשמנה בעולם. "ההשמנה מאפיינת כיום את מחצית אוכלוסיית העולם", אומר פרופ' אלינב, "וסיבוכיה מחוללים תחלואה ותמותה המוניות עקב מחלות כמו סוכרת, כבד שומני ומחלות לב. אם יימצא כי תוצאות המחקר שביצענו בעכברים תקפות גם בבני-אדם, ייתכן שאפשר יהיה לנצל אותן כדי לאבחן את מגיפת ההשמנה החוזרת ולטפל בה".
>> הצד הכי מבאס בעישון קנאביס