השבוע קרה מקרה חמור בבי"ח שיבא, שהביא שלוש יולדות לעבור ניתוח לכריתת רחם. הזיהום הקטלני הגיע ככל הנראה מאחד מאנשי הצוות, כאשר הוא עצמו לא ידע שהוא נשא של החיידק. המקרה העלה שאלות רבות בדבר נושא הזיהומים בבתי החולים. יולדת שלישית עברה כריתת רחם ממש לאחרונה, וההערכה היא שהרופא הדביק אותה. האם הסיפור הזה מאחורינו?
כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
בראיון שנעשה בתוכנית הבוקר עם פרופ' מוטי רביד, מנהל בי"ח מעייני הישועה, נשאלו שאלות לגבי המקרה הספציפי שקרה בבית החולים שיבא. ההודעה האחרונה מבית החולים היתה שהם מזמינים 80 נשים שילדו אצלן בעבר להגיע לבדיקה. פרופ' מוטי רביד, מנהל בי"ח מעייני הישועה, מגיב על המקרה.
האם זה אומר ש-80 יולדות נחשפו לחיידק הזה?
"אצל שלוש יולדות שילדו בשיבא נמצא זיהום על ידי סטרפטוקוקוס A ברחם שהוביל לכריתה. אחרי הלידה יש קרעים בשריר של הרחם - אם יש חיידק באוויר הוא מגיע לרירית הרחם שעדיין פצועה מהלידה ולכן מערכת החיסון של האיבר לא מאוד טובה", אומר פרופ' רביד. "זה חיידק שיכול להתפשט במהירות רבה, ואם לא כורתים זה יכול להוביל להתפשטות הזיהום בגוף, והוא קטלני".
עד כמה זה שכיח?
"זה קורה אחת לכמה חודשים באחת המחלקות בבתי החולים. יכול להיות שההסתברות הסטטיסטית היא לא גדולה. אנחנו כבר יודעים שאצל אחת החולות היה חיידק אחר, ועוד לא היה אפיון מדויק של זני החיידקים האלה". אומר פרופ' רביד. "החיידק הזה נמצא בגרון של אנשים בריאים, שאפילו לא חולים במשהו, בערך 5 אחוזים מהאוכלוסייה נושאים סטרפטוקוק בגרון ולרוב הוא לא יוצא החוצה. אם, נגיד הרופא היה מצונן והשתעל, הוא יכול היה להוציא את החיידק החוצה ולהדביק אנשים".
יש נזק תדמיתי לבית החולים, איך מתמודדים עם זה?
"כן, יש נזק אדיר, אבל זה קורה בכל מחלקות בתי החולים. הם התמודדו בשקיפות הלאה, ועשו הכל כדי למנוע מקרים נוספים. זה גרם גם לנו לבדוק את הצוות בבית החולים שלנו".
יש נהלים בעולם לגבי זה?
"לא מקובל לעשות בדיקות תקופתיות כי זה עולה המון כסף וזה כרוך בהרבה מאוד טיפול מיותר. אם רופא מצונן או אחות מצוננת, הם עובדים עם מסיכות אבל אין הקפדה של מאה אחוז".
מה העצה ליולדות?
"ללכת ללדת בשקט, לא יקרה כלום. זה אירוע שיכול לקרות, אבל הגל הזה חלף. זה חיידק שאין לו תקופת דגירה, זה קורה מיידית, אז למי שזה לא קרה עדיין, אין סיכוי שזה עוד יתפתח".
"אין בדיקות שגרתיות"
לגבי הפן המשפטי של המקרה, בתוכנית הבוקר של קשת ראיינו מומחה לרשלנות רפואית שענה על השאלות הקשות.
עוד ב-mako בריאות:
>> השתלות פין בקרוב יהיו ניתוח שגרתי
>> חסין כמו בסין: כך תעברו את החורף הבא
>> מדע החליטה: מה ההבדל בין תה שחור לתה ירוק?
האם אפשר להגיד שמדובר ברשלנות רפואית?
"עוד אי אפשר להגיד שמדובר ברשלנות. מדובר בתופעה חמורה, אך אנחנו לא מכירים את הפרטים. זה מעורר פעם נוספת את נושא ההדבקות והזיהומים בבתי החולים", אומר עו"ד שי פויירינג, מומחה לרשלנות רפואית. "הבעיה הזאת צריכה להיות בידיים של הצוות הרפואי, את חלק גדול מהמקרים אפשר למנוע, בתוך אותו המוסד צריך לעשות בדיקות לצוות הרפואי באופן תקופתי. אף אחד לא עושה את זה בכוונה, היומיום הוא שוחק ולכן הרופאים נדבקים".
עד כמה זה באמת קורה שאנשים נדבקים בזיהום מבית החולים?
"הדוחות מדברים על 5,000 מקרים בשנה. מה שקורה זה שהרופא נדבק בזמן הטיפול, ומעביר את זה הלאה. אין בזה קלון, זה קורה. אבל יש המון דרכים לשנות את זה", אומר עו"ד פויירינג. "זה באופן מילולי בידיים של הצוות הרפואי. אם רופא שוטף ידיים בין מטופל למטופל זה יכול להציל חיים".
"זה לא סיפור מקומי של בי"ח שיבא, אנחנו כן יודעים שאלפי אנשים, כולל נשים אחרי לידות, מזדהמים בחיידקים תוך כדי הטיפול", אומר רזניק. "אנחנו יודעים שאפשר לצמצם את זה, אבל זה לא מספיק. אין היום בדיקות שגרתיות בחיידק המדובר, אין נוהל שגורם לצוות רפואי להיבדק אליו. חשוב להגיד, המקרה הוא לא מקרה לא תקין ברמת הזדון, צריך לבדוק מה הסטנדרטים בביה"ח ואיך הם מונעים מצבים כאלה".
פרופ' איל שיף מנהל אגף הנשים והיולדות בשיבא, מספר לתוכנית הבוקר של קשת על המקרה. "בדיוק מה קרה אנחנו לא יודעים, אבל יש כבר יותר מידע לגבי זה, המקרה הראשון נותח בבי"ח בילינסון כ-10 ימים לאחר שילדה אצלנו, והתגלה אצלה זיהום בסטרפטוקוקוס A, חיידק מאוד אלים. מדובר בזן שונה מהזן שנמצא אצל איש הצוות, לעומת זאת במקרה השני היה החיידק הזהה למה שהיה אצל איש הצוות, ובמקרה השלישי לא בודד החיידק הספציפי הזה".
מה עושים לגבי הזיהומים בבתי החולים?
"בכל מה שקשור לזיהומים בכלל בבתי חולים - יש מאמצים בינ"ל לצמצם את התופעה, אך אין ספק שהנושא הזה קשור בעיקר לחיידקים עמידים לאנטיביוטיקה, ויש לעשות מאמצים עצומים בתחום ואנחנו אכן עושים".
מה צריכות לעשות נשים שילדו שם בימים האחרונים?
"נעשה כאן ביומיים האחרונים מסע מאוד מדוקדק בו איתרנו את כל הנשים שילדו באותה התקופה שהייתה להן איזושהי חשיפה לאותו איש הצוות. מדובר בלמעלה מ-80-90 נשים שזימנו להגיע לבית החולים, וידאנו שאין שום סימפטום אצלן, חוץ מאישה אחת שמצאנו, והיא למעשה המקרה השלישי. במקביל לכך, כל אנשים הצוות נבדקו. אני מייעץ לכל הנשים אחרי לידה, שילדו אצלנו ומופיע אצלן סימפטום לא ברור, ללכת להיבדק באופן מידי. אנחנו עושים מאמצים אינטנסיביים להציל את המטופלות, ובכל אופן אני בטוח שזה לא קשור לרשלנות אצל הרופא הזה, כי הוא לא ידע שיש לו את החיידק".