סופת החול שכיסתה אתמול את המדינה עדיין כאן גם הבוקר (רביעי) וגם רמות זיהום האוויר ממשיכות להיות גבוהות מהרגיל. על פי נתוני הלוויין האובך מתחיל לשקוע ולנוע לעבר הים, אך גם בשירות המטאורולוגי לא יכולים לזהות בוודאות מתי ייעלם סופית. אלא שבעוד האובך אינו נעים לאיש, עבור ילדים, נשים בהריון, קשישים וחולים במחלות כרוניות של הנשימה, האובך יכול להיות יותר מתופעה חולפת ובלתי נעימה, אלא כזו שממש מזיקה לבריאות.
"אובך הוא תופעה של הימצאות גרגירי חול ואבק באוויר החודרים למערכת הנשימה", מסביר פרופ' שטרית, מנהל מחלקת ריאות במרכז הרפואי מאיר. "גם אנשים שלא סובלים בדרך כלל מבעיות נשימה, עלולים למצוא עצמם מתקשים לנשום במזג אוויר כזה".
ויש סיבה לדאגה, ברחבי הארץ נרשמו רמות של זיהום אוויר גבוהות מהרגיל לעונה. בתל אביב נרשמה רמת זיהום אוויר גבוהה פי 40 מהרגיל ובחיפה פי 34. בנשר נרשמו ריכוזי חלקיקי אבק גבוהים פי 26 מהרגיל, במודיעין פי 34, בגבעתיים פי 26, באשדוד פי 27 ובירושלים פי 11. למרות הירידה היחסית בזיהום האוויר בהרים, דווקא בחוף ובשפלה נרשמו ריכוזים גבוהים יותר מאשר אתמול באותה השעה.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
הגוף לא מצליח להתמודד
אז איך הגוף שלנו בעצם מגיב לזיהום האוויר הקשה? "דרכי האוויר שלנו מורכבות ממערכת ריסים עדינה אשר בשגרה נעה מפנים כלפי חוץ ומוציאה את גרירי האבק מדרכי הנשימה. בדרך כלל, היא שומרת על דרכי הנשימה התחתונות (ריאות) סטריליות. אך בימי האובך הקשים לא מצליח המנגנון לפעול בצורה יעילה ואז נוצרים משקעים של חול ואבק בריאות המביאים לדלקת מקומית, לכיוון השריר החלק ולהתלקחות האסטמה", מסביר פרופ' שטרית.
"הנפגעים העיקריים במזג אוויר כזה הם לרוב חולים במחלות כרוניות נשימתיות - אסתמה או COPD - תינוקות ופעוטות עד גיל 3 וקשישים. אבל חשוב לציין שגם נשים בהריון עלולות להיות פגיעות", אומר פרופ' שטרית. ואכן, בשל הזיהום הכבד בכל רחבי הארץ, המשרד להגנת הסביבה ממליץ לאנשים וילדים בקבוצות הסיכון לא לשהות מחוץ למבנים סגורים.
"מרבית מחלות הריאה מוחמרות בחשיפה לאובך ובשינויים במזג האוויר כאשר הנפוצות ביותר הן אסטמה ו-COPD. מבחינת האסטמה, האובך יכול להביא להתלקחות שלה ולהוצאתה מאיזון", אומר פרופ' שטרית. "תת קבוצה נוספת חשובה היא החולים עם מחלות ריאה חסימתיות COPD. בקבוצות אלו, אפילו נוכחות של אובך קל יכולה להביא להתלקחות המחלה, כשביטוייה יהיו שיעול וקוצר נשימה או ליחה טורדנית. וגם במקרים אלה נדרשת הגברה של הטיפול המונע, שילוב של אינהלציות ואף מתן חמצן לפי הצורך". בקרב ילדים, מזג האוויר יכול גם ליצור מצבי סטרידו.
פרופ' שטרית מציין כי כ-20 אחוז מחולי COPD והאסטמה הגיעו לקבל טיפול רפואי בבית החולים ביומיים האחרונים. ממגן דוד אדום נמסר כי במהלך היממה האחרונה, 445 בני אדם נזקקו לטיפול רפואי בשל תנאי מזג האוויר. 122 בני אדם טופלו של אירועים של כאבים בחזה והחמרה באירועי לב, 271 קריאות נרשמו על רקע קשיי נשימה ו-52 אנשים התעלפו. עם זאת, באופן כללי יש ירידה בהגעת חולים לחדר המיון, ככל הנראה בגלל שאנשים מקפידים לא לצאת מהבית.
עוד ב-mako בריאות:
>> שטח ההפקר: מאות גניבות מתרחשות מדי יום בבתי החולים
>> טבעונות זה פשוט: כך תעשו את השינוי
>> שותים הרבה מים כדי להימנע מהנגאובר? זה לא עובד
כמה שתיתם היום?
"הדבר הנכון ביותר למרבית האנשים, במיוחד לאלה הנמצאים בקבוצות הסיכון, הוא להישאר בבית, לסגור חלונות, להדליק מזגן בטמפרטורה סבירה, לא לעסוק בפעילות מאומצת ובפעילות ספורטיבית. טיפ חשוב וקל הוא להקפיד על שתייה מרובה המאפשרת פינוי יעיל יותר של הפרשות מדרכי האוויר", אומר פרופ' שטרית.