אתמול (שני) חשפנו ב-mako בריאות כי שישה חולים בקדחת המערבי, המתגוררים באזור צפון תל אביב, אושפזו לאחרונה באיכילוב לאחר שנעקצו בידי יתושה הנגועה בנגיף. חלקם סובלים מפגיעות נוירולוגית ותפקודיות קשות.
קרוב משפחתו של מאושפז במקום טוען כי "אין מספיק אזהרות בנושא - וחבל. זה עלה לחמי בשיתוק, הוא היה מונשם ומורדם כמה ימים וגם עכשיו כשהתעורר הוא בקושי זז ונותר מבולבל לחלוטין. אפילו את השמות שלנו הוא מתקשה לבטא".
ד"ר אבי גדות, ראש מערך הנוירולוגיה באיכילוב טוען כי "אין לי ספק שמדובר בהתפרצות. אנחנו רואים מקרים רבים באופן יחסי, של חולים הסובלים מדלקת של המוח כתוצאה מקדחת הנילוס המערבי, ומספר חולים נוספים שטרם אובחנו אך חשודים למחלה זו, מאחר שהם מתאימים בממצאי הבדיקות ובקליניקה שלהם לקדחת הנילוס המערבי. הציבור חייב להבין שמדובר במחלה שיכולה לסכן חיים, בייחוד כשמדובר באנשים מעל 70. הייתי מצפה שהרשויות יטפלו בנושא ביד תקיפה ובאופן מיידי".
משרד הבריאות: "אין תחלואה חריגה, ממשיכים בניטור"
למרות הדברים החמורים שאומר המומחה וכן מומחים נוספים שעמם שוחחנו, במשרד הבריאות טוענים כי על פי נתוני המשרד, בשלב זה לא נראית מגמת תחלואה חריגה בקדחת מערב הנילוס בישראל. לפי הודעתם, "המשרד ממשיך בניטור הנתונים ויעדכן במידת הצורך בשקיפות וכפי שנעשה בעבר. תחלואה מקדחת מערב הנילוס מוכרת בארץ שנים רבות ומתרחשת בעיקר בין החודשים יוני לנובמבר. השנה התחלואה החלה מוקדם מהרגיל וככל הנראה נובעת משינויי האקלים בישראל ובעולם, כאשר מזג האוויר הלח במרכז הארץ עשוי להוביל לרבייה ולהתפתחות של יתושים באזור זה.
"במקרים של תחלואה בקדחת מערב הנילוס מקיים משרד הבריאות חקירה אפידמיולוגית והמידע מועבר למשרד להגנת הסביבה לצורך פעולות מניעה כנגד יתושים. בנוסף, משרדי הבריאות והגנת הסביבה מיידעים את הציבור על אזורים בהם נלכדים יתושים נגועים בנגיף. על מנת לצמצם את החשיפה ליתושים, ממליץ משרד הבריאות להשתמש בתכשירי דוחי יתושים ובאביזרים מתאימים להרחקת יתושים בחדרי המגורים, וכן להפעיל מאווררים במקום השהיה.
"להלן נתוני התחלואה בעשור האחרון בין החודשים ינואר – יוני:
2024 – 7
2023 – 6
2022 – 2
2021 – 5
2020 – 1
2019 – 2
2018 – 15
2017 – 6
2016 – 13
2015 – 4
2014 – 9
יש לציין כי בשנות הקורונה התחלואה נמוכה מהרגיל עקב מגבלות הקורונה".
עם זאת, המשרד לא סיפק מענה לשאלה מה היה מצבם של החולים שתועדו ברשימותיהם, בטענה כי מדובר במידע רפואי חסוי.
ומה אומרים במשרד להגנת הסביבה? ד"ר שי רייכר, מנהל אגף מזיקים והדברה במשרד אומר כי "לעת עתה לא נלכדו יתושות נגועות בקדחת מערב הנילוס באזור ת"א. עם זאת, עם קבלת הדיווח ממשרד הבריאות, אגף מזיקים והדברה של המשרד להגנת הסביבה הנחה מייד את העירייה לפעול לצורך ניטור יתושים ולטפל במפגע. עיריית ת"א ביצעה באופן מיידי סיורים סמוך לאזורים שבהם מתגוררים החולים שעליהם דווח לצורך ביצוע ניטור. עובדי העירייה איתרו מספר מוקדים עם מקורות מים עומדים שבהם נמצאו זחלי יתושים, וייבשו אותם. כמו כן, העירייה תלתה מודעות לצורך העלאת המודעות של התושבים לשימוש באמצעי מיגון פשוטים ונגישים אשר יסייעו בצמצום הסיכון להיעקץ. בשלב זה, לא דווח על חולים נוספים במחלה".