אף שעונת השפעת בעיצומה וחרף העובדה שהמחלות הנשימתיות במגמת עלייה בישראל, מסתבר שדווקא מי שאמור לטפל בנו, החולים, נאלץ להגיע לעבודה חולה. מעדויות שונות של אנשי צוות רפואי, ובהם אחים, אחיות ומתמחים בבתי חולים ברחבי הארץ, עולה תמונה מדאיגה: למרות הנהלים המוכרים לפיהם לכל עובד יש זכות לדווח על ימי מחלה ולהיעדר מהעבודה, בפועל רבים מהם מתבקשים להתייצב כרגיל למשמרת.
לעתים, הם מתארים כי הם נדרשים להגיע כדי לא "לדפוק" חבר אחר או קולגה שיעשה במקומם את המשמרת, או כי "פותחים עליהם עיניים" או כי "יוצא להם שם של מי שלא מתחשב באחרים". הבעיה, כמובן, נובעת ממצוקת תקנים וכוח אדם בבתי החולים שעליה מתריעים כבר שנים, עוד במהלך ימי מגפת הקורונה ועד למצב הנוכחי - עידן מלחמה.
אחות בבי"ח גדול במרכז מספרת: "אצלנו זה ממש רגיל להגיע חולים לעבודה. רק בשבוע שעבר מישהי הגיעה לעבודה עם חום. לקחה כדור, שמה מסכה והגיעה למשמרת לילה. אמרו לה שאם יהיה רגוע היא תוכל לצאת אבל היא המשיכה לעבוד. זה קורה כל הזמן – אם מישהו חולה אומרים לו 'קח כדור ובוא'. אפילו שמעתי שהציעו לאחד האחים לקחת נוזלים כדי להרגיש יותר טוב".
"התחושה היא שפשוט אסור לך להיות חולה", מתלוננת אחות נוספת. "פעמים רבות אחיות מגיעות כי פשוט אין מי שימלא במקומן את ה'חור'. באחת הפעמים הבודדות שהתעקשתי להשתמש בימי המחלה שמגיעים לי מבחינה חוקית, אמרו לי שבכל זאת אצטרך להשלים את הימים כי אם מישהי באה במקומי צריך להחזיר לה. זה ממש קטע דפוק".
אח שעובד באחד מבתי החולים בארץ, מספר שאף שאמור להיות פתרון לעניין, בפועל המצב שונה: "באופן תיאורטי, ישנם אחים שתפקידם למלא חוסרים במערכת זה נקרא 'פול', אבל המערכת לא משתמשת בזה ואומרת לאחים להתמודד. זה עניין מוכר, מטריד וזה קורה בכל המחלקות אצלנו".
"לא מזמן שתי אחיות שלחו לאחראית המשמרת הודעה שלא יוכלו להגיע למשמרת", מתארת אחות נוספת. "אחת מהן הייתה עם חום גבוה, והשנייה לא הרגישה טוב והייתה עם ילדים חולים בבית. המנהלת איחלה להן רפואה שלמה, שזה דבר נדיר בפני עצמו, ואמרה להן שהיא סומכת עליהן שימצאו דרך להגיע בכל זאת כי 'זה עושה פנצ'ר'".
בנוסף לעדויות האחים והאחיות, שוחחנו עם מתמחה באחד מבתי החולים במרכז, שכמעט לא השתמשה בימי המחלה שלה, ומתארת סיטואציה בלתי נתפסת: "באחת המשמרות 5 אחים לא הרגישו טוב. הם בדקו קורונה, יצאו חיוביים אבל המשיכו לעבוד כרגיל כי פשוט לא היה מי שיחליף אותם, אין מספיק צוות. זה פשוט אבסורד! מדובר באנשי צוות רפואי שבאים לטפל באנשים עם מערכת חיסון שגם ככה חלשה.
"תמיד אנחנו עובדים בחסר - אם היו יותר אנשים זה היה מתחלק בין יותר אנשים ולא היינו צריכים לקחת על עצמנו את הדבר הזה. זה עובד בדיוק על אותם כפתורים - שלא נעים לך לדפוק את המערכת ואת המטופלים שלך שלא יהיה מי שיטפל בהם, זו מציאות של אין ברירה. תמיד אין מספיק מתמחים, זה נתון קבוע. זה כאילו לא נאמר, אבל לגמרי מוכתב מלמעלה - ואז בנאדם שואל את עצמו עד כמה הוא חולה, כמה הוא יכול למשוך בעוד תורנות. זה מעגל אכזרי מאוד".
"אני מבינה שיש מצוקת כוח אדם ואפילו לא באה בטענות לאחראים עלינו כי גם הם במצוקה, אבל מישהו צריך להתעורר ולהבין שהמציאות הזאת מסכנת חולים", מסכמת אחת האחיות.
משרד הבריאות: "בהתאם לדין ובהתאם לאישור המחלה, לא ניתן לחייב עובד להגיע לעבודה בזמן מחלתו".