אני יושבת בעבודה והנה שוב זה קורה: הרגע המביך הזה שבו אני מתחילה לגרד את הראש, כאילו כלום לא קרה. תוך שניות הפעולה מתגברת ואני מתגרדת בצורה שלא הייתה מביישת שום אורנג-אוטן. לאט-לאט אני מגלה שלפחות חצי מהאימהות בגן מתגרדות באופן קבוע ולא מספרות על כך מפאת הבושה", כך מספרת לנו רוני (השם האמתי שמור במערכת), אמא לשני ילדים. גם הורים נוספים ששוחחו שיתפו אודות החוויה המפוקפקת - "אני לא זוכרת שראיתי כינים ענקיות כאלה", מספרת נועה (שם בדוי), אם ל-3 ילדים מהוד השרון. "לא משנה כמה טיפולים אנחנו עושים, הן חוזרות שוב ושוב – זה פשוט נורא. אי אפשר להיפטר מהן וגם אנחנו, ההורים נדבקים כל הזמן".

אז איך זה קורה? די בקלות. לדברי ד"ר שגיא, מומחית לרפואת עור בכללית מחוז שרון שומרון, לעומת המבוגרים, ילדים נוטים להימצא בסביבה שונה והרגלי המשחק שלהם כוללים הצמדות בין ראשים וכך נוצרת ההדבקה. "גם המבוגרים שבינינו אינם חסינים מפני הדבקה, וכשהילד מגיע הביתה מצויד בטפילים הקטנים, זה רק עניין של זמן עד שאחד ההורים ימצא את עצמו מתגרד ללא הרף", היא מסבירה. לדבריה, הכינה היא טפיל לכל דבר. היא עלולה לגרום לזיהום, ואף להפריש שתן וצואה על הקרקפת. לכן בהחלט חשוב לטפל בתופעה ולמנוע אותה ככל האפשר.

כינים (צילום: Shutterstock)
אוי נחמה, מה יהיה?|צילום: Shutterstock

ובכל זאת, הורים שעמם שוחחנו מתארים כינים גדולות ושמנות במיוחד. מה ההסבר לכך? "זה פשוט נובע מהעובדה שהורים לא מטפלים ומזניחים את הנושא. רבים מהם מתעצלים או שאין להם זמן, מה שגורם לכינים למצוץ עוד ועוד דם ולהשמין מנחת בזמן שחולף", מסביר ד"ר אלכס גינזבורג, מומחה לרפואת עור.

אז איך מונעים ומטפלים?

ובכן, כפי שאתם יכולים לנחש, אין פה הרבה קסמים למרבה הצער. הסוד הוא בעיקר במעקב הדוק וטיפול מיידי. "חשוב להתמיד בסירוק השיער במסרק כינים צפוף, כדי לוודא שאין כינים", מסביר שמואל ד"ר גור, מומחה ברפואת ילדים, מנהל המרכז לבריאות הילד של כללית בכפר סבא. "ברגע שמאתרים אותן, יש לטפל מיד באמצעות תכשיר ייעודי. חשוב להמשיך לעקוב ולהתמיד ברוטינת המסרק – והטיפול בעת הצורך".

אגב, אם חשבתם ששימוש בתכשירים שונים כמו שמנים, ספריי או שמפו יוכלו לעזור למנוע את ההידבקות – טעות בידיכם. ד"ר גור מסביר כי יעילותם של תכשירים אלה לא הוכחה ולכן חבל להשקיע בהם את מיטב כספכם.

ילד מגרד בראש (אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock)
אפשר להשתגע|אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock

בשורה התחתונה, מה כדאי לנו ההורים לעשות כדי שלא להידבק?

"החשוב ביותר הוא לדאוג שלילד שלכם לא יהיה כינים. ברגע שתטפלו בו בהתאם להמלצות שהוזכרו, ותקפידו על צעדי המניעה והטיפול במקרה הצורך, תרחיקו את הכינים גם משאר בני המשפחה. במקרה שנדבקתם, תוכלו לטפל בעצמכם, בדיוק לפי אותן המלצות שכוללות סירוק או שימוש בתכשיר ייעודי", מסבירה ד"ר שגיא. היא מציינת שהגרד עשוי להופיע רק לאחר מספר ימים, כיוון שמדובר בתגובה אלרגית של הגוף שלא תמיד מופיעה מיד בעת ההדבקה הראשונית. לכן, כאמור - כדאי להביא את זה בחשבון ולבדוק מדי פעם את ראש הילד גם אם אינו מראה סימנים מחשידים.