התחלואה בקדחת מתמתנת: במערך מודיעין הבריאות של משרד הבריאות מדווחים כי לפי ניתוח ראשוני של נתוני התחלואה שהתקבלו במחצית השנייה של יולי, ממשיכה להסתמן מגמת בלימה ואף ירידה בתחלואה בקדחת מערב הנילוס - הן בהיקף המקרים והן במספר האשפוזים. כמו כן, הם מציינים כי לפי נתוני משרד החקלאות, המסתמנים בעקבות פעולות ניטור המבוצעות בימים האחרונים, חלה ירידה גם בהיקף העופות שנמצאים נגועים בנגיף. עם זאת, במשרד הבריאות מדגישים כי בשלב זה לא ידוע אם מדובר במגמה זמנית בלבד, ולפיכך נדרש המשך מעקב ובחינת הממצאים.

לפי נתוני משרד הבריאות המעודכנים לסוף יולי, מתחילת 2024 דווח על 764 חולים שאובחנו בנגיף, ו-52 נפטרים. מרבית החולים הם מבוגרים בני 70 ומעלה, אך תועדו גם מקרי הדבקה בקרב ילדים. עוד מציינים במשרד כי כ-60% מהמאושפזים הם גברים.

משרד הבריאות, בשיתוף משרד החקלאות והמשרד להגנת הסביבה, מפרסם לרשות הציבור מפה אינטראקטיבית, המציגה את נתוני התחלואה בקדחת מערב הנילוס בשנת 2024 לפי יישוב, וכן את המיקומים שבהם נמצאו יתושות נגועות בנגיף, וכן עופות מסוגים שונים שנמצאו נגועים בו.

מרבית החולים - מתל אביב ואזור המרכז

לפי המפה, מרבית החולים המדווחים הם ממרכז הארץ, ומספר המקרים המשמעותי ביותר נרשם בתל אביב, ועומד על 79 חולים מאובחנים. בפתח תקווה דווח על 54 חולים, ברמת גן 27, בראשון לציון 26, בבני ברק 24, ובגבעתיים - 10 חולים. מספר מקרים גבוה דווח גם ביישובי השרון - בהרצליה 43 חולים, ברמת השרון - 33, בכפר סבא - 28, בנתניה – 21 וברעננה אובחנו 17 חולים בנגיף. ברחובות, במודיעין ובמכבים-רעות, מספר החולים עומד על 5 בלבד.

יתושים (צילום: mycteria, ShutterStock)
היתושות שהטריפו מדינה שלמה|צילום: mycteria, ShutterStock

בשבוע שעבר עדכנו במשרד להגנת הסביבה על פעולות ניטור נוספות, שבמסגרתן לכד המשרד יתושות נגועות גם במודיעין-מכבים-רעות. באותה פעולה נלכדו יתושות נגועות גם במועצה האזורית מטה אשר, במועצה האזורית מטה יהודה, ברמת השרון ובתל אביב-יפו.

במספר ישובים, הן בדרום והן בצפון, מדווחת תחלואה מועטה - בחריש ובקיסריה אותר מקרה יחיד בלבד, כך גם בירושלים, באר שבע ותל שבע. בישובים אחרים, כמו אשדוד ואשקלון למשל, לא תועדה כלל תחלואה.

כפי שדיווחנו בעת התפרצות הנגיף, קדחת מערב הנילוס היא מחלה המועברת לבני אדם ולבעלי חיים שונים על ידי עקיצת יתוש, שניזון מעופות נגועים. השנה התחלואה החלה מוקדם מהרגיל, ולהערכת המומחים הסיבה היא ככל הנראה שינויי האקלים בישראל ובעולם, ומזג האוויר הלח במרכז הארץ שעלול להוביל לרבייה ולהתפתחות של יתושים באזור זה.