יוסי הוא בן 38, הוא קיבל את החיסון לקורונה כבר בינואר, ולפני שבועיים פתאום החל לסבול מכאב גרון, צינון וחום 37.8. הוא היה מספיק אחראי, התייעץ עם הרופא.ה שלו ונאמר לו שמדובר בתסמינים "לא קלאסיים" לקורונה וש"כולם חולים עכשיו בכל מיני מחלות ויראליות", אבל אם הוא רוצה שיעשה בדיקת קורונה ליתר בטחון. מאחר והוא עובד בבית אבות, הוא החליט להיות אחראי ולעשות בדיקה שיצאה שלילית. שמח, מאושר וטוב לב חזר לעבודה שהוא כל כך אוהב. אז מה הבעיה?
הקורונה כבר אתנו שנה וחצי ונראה שהיא לא הולכת לשום מקום, להפך, היא הולכת להמשיך לעשות לנו בית ספר של החיים על מיקרוביולוגיה ועל התנהגות של וירוסים חדשים.
באפריל 2020 כתבתי את הכתבה הראשונה שעסקה בבעייתיות של לסמוך על בדיקות הקורונה בלבד, אשר עלולות במקרים רבים (של עד 30%) להיות שליליות כוזבות, גם באנשים שממש מציגים סמפטומים קלאסיים של קורונה. הבעיה התעצמה עוד יותר כאשר איכות הבדיקות היתה מאוד שונה בין פלטפורמות הבדיקה השונות בהן היה שימוש במדינת ישראל. הסיכום לכתבה היה שכאשר ישנם סימפטומים מתאימים לקורונה, יש להתנהג כאילו זו באמת המחלה ולא משנה מה תשובת הבדיקה.
וריאנט הדלתא אשר המקרים הראשונים שלו דווחו כבר בדצמבר 2020 בהודו ונכנס לחיינו דרך שערי נתב"ג, מאתגר מעט את החיסונים שלנו, מתפשט בצורה מהירה יותר משמעותית מקודמיו (50% יותר מהוריאנט האנגלי) וגורם לנו להבין את מה שידענו כבר - הקורונה כאן כדי להישאר.
המחקרים על זן הדלתא מראים שהוא עלול לגרום לאשפוזים יותר מקודמיו. בנוסף, המאפיינים החדשים שלו הופכים אותו למאתגר וערמומי יותר. אחת הבעיות הגדולות ביותר סביב הווריאנט החדש הינו האופן בו הוא מתבטא אצל החולים. לעומת קודמיו אשר בהם הסימנים הנפוצים היו חום גבוה, איבוד חוש טעם וריח, קוצר נשימה ושיעול יבש , הסימפטומים המאפיינים את דלתא ממש מזכירים מחלה ויראלית עונתית פשוטה. במחקר גדול שבוצע באנגליה, בו תושאלו אלפי אנשים על בסיס יומי לגבי התסמינים בהם חלו סביב וריאנט הדלתא, התגלה כי כעת התסמינים הנפוצים ביותר הינן נזלת ,כאב גרון, כאב ראש וחום לא מאוד גבוה. הסיבה לכך נעוצה כנראה בשינוי בוירוס עצמו, בכך שיתכן ואנשים מחוסנים מפתחים סימפטומים קלים יותר ובכך שאוכלוסיית החולים השתנתה מבחינת גיל ומאפיינים.
כבר בינואר השנה מנהל התרופות האמריקאי הזהיר שבנוסף לחסרונות הידועים של בדיקות ה PCR, הזנים החדשים עלולים להיות מזוהים פחות טוב על ידי הבדיקות הקיימות (קישור) והשילוב של בדיקות פחות רגישות עם סימפטומים של "סתם עוד וירוס" הופכים את האתגר של מערכת הבריאות לגדול פי כמה.
בואו נחזור ליוסי, שעובד בבית אבות, לכל הדעות מקום עם אנשים ברמת סיכון גבוהה לתחלואה קשה. יוסי עשה הכל כמו שצריך, הלך לרופא, נבדק לקורונה והיה ער לסכנות. אבל הטעות הגדולה שלו היתה שלא ידע שהתסמינים הם דווקא כן של קורונה ושהבדיקה לא מושלמת ולכן במקרה של תסמינים עדיף פשוט להשאר בבית עד שמרגישים טוב יותר.
אז מה זה אומר בעצם? רבים יכולים לצאת מהכתבה הזו בהרגשה של "אז מה הפתרון? לא לחיות?" אבל אני חושב שזה אפשרי, אם נתחסן, נשמור על הכללים הבסיסיים של מסיכה במקומות סגורים ונשפר קצת את הבעיות בנתב"ג. אולי בכלל צריך להתחיל יותר ויותר להתייחס לוירוס כמו כל וירוס שבכלל אין לנו אפשרות לבדוק, וכאשר אנו חולים, עכשיו יותר מתמיד, פשוט להישאר בבית ולא לסכן אחרים בהדבקה. כל זה נכון פי כמה וכמה אם אתם עובדים במקומות הומי אדם או בכאלה הכוללים אוכלוסיות בסיכון (בתי אבות,בתי חולים וכו').
בכל מקרה המסר החשוב ביותר הוא - אם אתם חולים במחלה ויראלית שאפילו נראית לכם קלה, אל תסתמכו על בדיקות הקורונה בלבד והפעילו שיקול דעת – זה הדבר הנכון לעשות למענכן ולמכן סביבתכם.
מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום ב' (12.07.2021) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.