כל מי שאי פעם ניסה לקבוע תור לבדיקת MRI במכיר את כאב הראש ועוגמת הנפש שכרוכים בתהליך. תורים לעוד חצי שנה במקרה הטוב, וכמעט תמיד בשעות מאתגרות ביותר ביממה,  כמו שתיים אחרי חצות, או ארבע בבוקר. ההצדקה הרשמית למצב  – מחסור במכשירי MRI בבתי החולים. האמנם זאת הסיבה?

ד"ר טליה גולן מירושלים ניסתה לאחרונה להשיג תור ל–MRI בעקבות הפניה שקיבלה מההמטולוגית שלה בקופת חולים 'מכבי'. את התוצאות המתסכלות היא סיכמה בפוסט בפייסבוק, שגרר מאות תגובות מזדהות.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

"הבדיקה אושרה לי בבית חולים אסותא אשדוד", היא מספרת, "ונשלח אלי קישור לקביעת תור. התברר כי התור הקרוב ביותר הוא באמצע חודש אוגוסט 2022 בשעות 03:30 או 05.30 לפנות בוקר. חשבתי שאולי במרכז יהיה תור מוקדם יותר, אבל באסותא רמת החייל, התור הקרוב ביותר היה ליולי, וגם שם בשעות המוקדמות של הבוקר. בקופת חולים נאמר לי, שאין להם מה לעשות בעניין, ושהתור הוא מול בית החולים, ולא מולם. נזכרתי שיש לי ביטוח פרטי. צלצלתי, והייתי בהלם. דרך הביטוח יכולתי לקבוע תור מהיום למחר, באותו המרכז הרפואי - אסותא. השמחה לצערי הייתה מוקדמת מידי כי הסתבר לי שהביטוח שלי לא מכסה בדיקות MRI".

התגובות הזועמות לא איחרו להגיע. אחת המגיבות כתבה: "ככה נראה קפיטליזם, אפילו החיים תלויים בכמה כסף יש לך. המערכת הרפואית לא נותנת מענים למבוטחים. אני משלמת ביטוח פלטינום 400 שקלים לחודש ומחכה קרוב לשלושה חודשים לתור לאורתופד עם כאבים קשים. בסופו של דבר נאלצתי לשלם 5,000 שקלים כדי לעשות את הבדיקה במהירות".

אין לכם ביטוח פרטי? אין תור

הגורמים שפנינו אליהם לתגובה מכחישים מכל וכל, אבל עם סיפורים מהחיים אי אפשר להתווכח. ענת פסקין מתל אביב ניסתה לקבוע תור לבדיקת MRI לברך, לבנה הסטודנט שלומד בניו יורק, שהיה אמור להגיע לביקור בארץ. היא כבר החלה בתהליך כמה חודשים לפני בואו. באסותא רמת החייל היו תורים רק בשעות הזויות של שתיים בלילה או ארבע בבוקר, והציעו לה לפנות לערים אחרות או לאיכילוב. באיכילוב הצליחה לקבוע תור, אבל הסתבר שקופת חולים מכבי לא מאשרת טופס 17 לאיכילוב. הפנו אותה למעיני הישועה בבני ברק, אבל התור היה רחוק מאד, ובנה כבר היה אמור לטוס בחזרה. בסופו של דבר זה פשוט לא קרה.

המסקנה מאד ברורה. כשמנסים לקבוע תור דרך קופת החולים יש מחסור חמור במכשירים, אבל אם יש לכם ביטוח פרטי שמכסה צילומים מהסוג הזה (אם יש לכם ביטוח פרטי כדאי לברר אם הוא מכסה MRI), תוכלו להשיג תור במהירות.

מכשיר MRI (צילום: חדשות 2)
האינטרנט מוצף בחברות פרטיות. למצולמים אין קשר לכתבה|צילום: חדשות 2

מקום נמוך בעולם במספר מכשירי MRI

בזכות בדיקת ה-MRI מחלות רבות מתגלות בשלבים המוקדמים, ככל שהאבחון מתעכב הסיכוי להחלמה יורד. ישראל ניצבת במקום ה־24 מבין 27 מדינות ה־OECD במספר מכשירי MRI למיליון נפש. ב-2015 הציג משרד הבריאות תכנית לרפורמה של בדיקות ה־MRI. התוכנית כללה הוספת מכשירים לבתי החולים, ומעקב של המשרד אחר זמינות של תורים. בתחילת הרפורמה היו בארץ 23 מכשירי MRI, ב-2020 כבר היו 42 מכשירים פעילים ועוד ארבעה המיועדים למחקר, זאת על פי דו"ח מחקר של הכנסת. רכישה של מכשיר MRI עולה כמיליון וחצי דולר, ומחייבת לקבל אישור מוקדם ממשרד הבריאות.

ההשתלטות של החברות הפרטיות

הנתונים מראים כי המחסור במכשירים הוא חד צדדי לרעת אלו שלא יכולים לשלם מספיק. האינטרנט מוצף בחברות פרטיות שמציעות לסדר לכם תור מהיום להיום תמורת סכום סמלי של בין 4,000-6,000 שקל, לעיתים קרובות לאותם בתי חולים אליהם לא הצלחתם למצוא תור לחצי שנה הקרובה. לפי המחירונים של משרד הבריאות מחיר בדיקת MRI נעה בטווח המחירים שבין 1,800 ל- 10,000 שקלים – בהתאם לסוג הספציפי של הדימות הנדרש.

הבדיקה שטליה נדרשה לעשות מוערכת בעלות של 2,100-3,000 שקל. "מתברר שבמדינת ישראל בה יש חוק בריאות ממלכתי, השתלטו החברות הפרטיות על שוק הבדיקות. נראה כי לא משתלם לבית החולים לבצע בדיקה בסכומים שמשלמים להם קופות החולים, כי בעד אותה בדיקה במימון פרטי - הוא יקבל פי 3! עוד מתברר שאין בעיה של זמינות תורים, אלא העדפה ברורה של בתי החולים בלקוחות שיכולים לשלם באופן פרטי או דרך הביטוחים האמבולטוריים שצומחים כפטריות לאחר הגשם. המכונות האלה עומדות ריקות, ממתינות לעשירים שישלמו כסף על השימוש בהם".

עידו בן פלאי מהיישוב הר אדר ביקש לקבוע תור בתחילת דצמבר לבדיקת MRI צוואר וראש בהפניה של רופא מהדסה עין כרם. "הפנו אותי לאסותא והתור הכי מוקדם שהיה להם לתת לי היה ב -5.3.22 בחיפה בשלוש לפנות בוקר", הוא אומר, "התקשרתי גם להדסה עין כרם והיה להם תור למאי. ניסיתי דרך הביטוח הפרטי, אבל אז גיליתי שהביטוח שלי לא מכסה MRI".

מכשיר MRI (צילום:  Ezz Mika Elya, shutterstock)
צילום: Ezz Mika Elya, shutterstock

"אם היו מספיק מכשירים לא הייתה בעייה"

אמה בת ה-87 של סיגל קלרמן סבלה מדימום במוח, והובהלה לבית החולים כרמל בחיפה. היא טופלה, ונדרשה לעשות שוב MRI חודש לאחר השחרור מבית החולים, כדי לבדוק את מצב הדימום. "ניסיתי לקבוע תור ולא הצלחתי", מתארת סיגל, "לפני חמש שנים כשאבי היה חולה לא נתקלנו מעולם בבעיה הזאת. הייתי בהלם. הסברתי את המצב הדחוף, ובכל זאת לא היה עם מי לדבר, וקבעו לי תור לעוד חצי שנה ל'רמב"ם'. מישהי בקופת חולים מאוחדת ריחמה עלינו וסדרה לי תור תוך חודשיים ב'הלל יפה'. איך מישהו מבוגר בכלל יכול להתנהל עם כל הבירוקרטיה הזאת? מדובר בבדיקה קריטית שדרכה אפשר להחליט על המשך טיפול".

הגורמים שפנינו אליהם כאמור מכחישים מכל וכל וביקשו לשמוע הקלטה שמוכיחה את אמיתות הסיפורים. גורם בכיר באחת מקופות החולים אמר לנו כי: ״המצב הנוכחי הוא תוצאה של מחסור במכשירי MRI בקהילה. אם היו מספיק מכשירים בידי הקופות לא הייתה סיבה לנסות ולקבוע בדיקות פרטיות. לבתי החולים הציבוריים יש אישור לבצע פעילות פרטית גם בשירות זה שהוא שירות סל מובהק. על משרד הבריאות לדאוג להוסיף מכשירים חדשים לקופות ולמנוע את המצב הלא הגיוני הזה".


תגובת ביה"ח 'איכילוב':

"יש לנו 4 מכשירי MRI, אין קיצור תורים לבעלי ביטוחים בציבורי.

תגובת אסותא:

"אסותא איננה משתפת פעולה עם שום גורם שמתיימר לקדם ללקוחותיו תורים תמורת תשלום. הביקוש הרב לבדיקות אלה מייצר תורים ארוכים, ומוקד אסותא מנהל מידי יום את רשימות ההמתנה, בניסיון להיענות למתן תורים על פי שיקולים רפואיים".

תגובת ביה"ח רמב"ם:

"אין אצלנו דבר כזה. אולי יש חברות פרטיות שמבטיחות תורים מקוצרים, אבל אנחנו מתייחסים לכל בקשה לתור ל-MRI על פי זמינות וקדמות רפואית. זה לא משנה אם יש התחייבות של קופת חולים, תשלום פרטי או דרך חברת ביטוח. צורת התשלום לא רלוונטית".

תגובת משרד הבריאות:

תקנות בריאות העם (מכשירים רפואיים מיוחדים), התשנ"ד-1994 אוסרות על הפעלת מכשירים רפואיים מיוחדים, לרבות מכשירי MRI אלא לאחר קבלת רישיון ממשרד הבריאות. התקנות האמורות אף מפרטות את השיעור המרבי המותר לנפש של מכשירים אלו. תיקון התקנות האמורות ובכלל זה תיקון שיעור המכשירים המותר לנפש מותנה באישור ועדת הבריאות בכנסת ובהסכמת שר האוצר. משרדי הבריאות והאוצר מנהלים בחודשים האחרונים דיונים לצורך עדכון שיעורם המותר לנפש של מכשירים שונים, ביניהם מכשירי MRI. בדיונים אלו סוכם על תוספת שישה מכשירים שיוקצו לקופות החולים.

הגבלת שיעורם של המכשירים המיוחדים לפי גודל אוכלוסייה, לצד השיקולים הרפואיים, נועדה למנוע הכבדה על ההוצאה הלאומית לבריאות. עד לעדכון שצפוי להגיע לאישור ועדת הבריאות בכנסת, התקנות קובעות תקרה של מכשיר MRI אחד לכל 189,000 איש בישראל, כך שהכמות מתעדכנת עם גידול האוכלוסיה בשיעור גידולה.

בעניין זמן ההמתנה לבדיקות MRI, הנושא מורכב- הנתונים ומשך ההמתנה משתנים כתלות באופי ודחיפות הבדיקה, העדפה לפי זמינות גאוגרפית ולפי שעות וכן לפי פרמטרים אחרים.

משרד הבריאות קיבל לאחרונה פניה בנושא "הקדמת תורים" לבדיקות MRI באמצעות חברות פרטיות, והוא בודק את הפניה. לבתי החולים הציבוריים אסור להציע הקדמת תורים באופן פרטי על גבי התשתית הציבורית. לא מוכר לנו "ביטוח פרטי" המבטיח תורים מוקדמים ל MRI במערכת הרפואה הציבורית, ואם תועבר דוגמא של ביטוח כזה נפנה בעניין למפקח על הביטוח.