הקיץ החם מביא איתו גם כמה סכנות מן הטבע, אחת מהן היא עקיצה של עקרב ארסי. בתחילת השבוע אושפז נער בן 14 במצב קשה לאחר שנעקץ על ידי עקרב בדרום הארץ., ורק לפני כחודש נעקץ תינוק, גם הוא מדרום הארץ, ופונה לבית החולים. אז איך נוכל לזהות את הארסיים שבהם, מהם הסימפטומים לאחר העקיצה וכיצד ניתן להתגונן?
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
"מתוך מיני העקרבים הרבים והמוכרים, רק מיעוטם מסוכנים לאדם ובמקרים נדירים ביותר עלולים לגרום למוות, כשרוב מקרי העקיצה החמורים מדווחים בילדים קטנים", אומרת ד"ר איילת שלז, רופאה בכירה מלר"ד ילדים, המרכז הרפואי מאיר.
בארץ, המין הארסי העיקרי הנפוץ בכל האזורים הוא עקצן צהוב (עקרב צהוב מצוי). עקרבים נוספים העלולים להיות ארסיים משתייכים למשפחת הקטלנים (כגון: קטלן עב הזנב), אלה מצויים בעיקר בדרום הארץ. "צבעם של הארסיים ביניהם הוא שחור או צהוב. הם בעלי זנב שהוא עבה יחסית, אולם האחרונים בעלי אורך חיים ודפוס תפוצה, שלרוב לא מביא אותם לקרבת אזורים מאוכלסים. המפגש עם האדם הוא נדיר והסיכוי לפגיעה הוא קטן", אומרת ד"ר שלז.
איך הוא עוקץ?
"לעקרב שתי צבתות בעלות יכולת צביטה בחלק הקדמי, ואילו חלקו האחורי, המסתיים באיבר דמוי זנב - שהוא למעשה חלק מהבטן - מכיל את בלוטות הארס המוחדרת דרך עוקץ. באופן טבעי, העקרב אוחז בטרפו ע"י הצבתות ועוקץ אותו באמצעות הקשתת ה"זנב" מעל גופו", מסבירה ד"ר שלז.
מתי הוא עוקץ?
"עקיצות העקרבים מתרחשות בעונת הקיץ לאחר שהם מתעוררים מתרדמת החורף ויוצאים לחפש מזון. העקרב פעיל בשעות הלילה, ובשעות היום הוא נמצא תחת מסתור של אבנים ועפר, אך יכול לחדור גם לשקי שינה ובגדים המונחים ע"ג הקרקע".
אל תנסו להוציא את הארס
כאמור, מרבית העקרבים אינם מהווים סיכון לאדם בוגר ועקיצתם מסתכמת לכל היותר בסימפטומים מקומיים לא נעימים שחולפים תוך שעות. "לארסו של העקרב אפקט טוקסי מקומי, שזה אומר תגובה מקומית של כאב ונפיחות, וכן השפעה על מערכת העצבים המרכזית, לכן גם יכול להופיע נימול. תגובות אלה יחלפו תוך מספר שעות".
עוד ב-mako בריאות:
נמאס מגלולות? תתחילו לטעום את ההפרשות שלכן
האם ניתן לעצור את אחד מסוגי הסרטן הקטלניים ביותר?
כמה קלוריות שורפים באימון מטקות? מדריך כושר לקיץ
אצל ילדים המצב הרבה יותר מסוכן, היות ועלולה להופיע לעקיצה גם השפעה סיסטמית. "מאחר ומסת הגוף של הילדים קטנה הארס קטלני יותר עבורם, ויכול גם לגרום לתופעות של אי שקט, היפראקטיביות ואף פרכוסים, צפצופים בריאות, קושי בנשימה ועד כשל נשימתי, עלייה בחום הגוף, עליה בדופק ובלחץ הדם, ריור וכן דימום ממערכת העיכול. מוות יכול להיגרם כתוצאה מכשל נשימתי או ממצב של שוק.
"ייתכן כי ילדים צעירים בעיקר מסתכנים יותר ממבוגרים באופן טבעי - הם מרימים אבנים, או מגיעים למקומות מסתור אחרים שבהם נמצאים העקרבים", מוסיפה ד"ר שלז. לכן, במקרה שזיהיתם כי ילדכם נעקץ ע"י עקרב, אתם חייבים לפנות לחדר מיון לטיפול מיידי. "זיהוי העקיצה יכולה להתבצע ע"י זיהוי של העקרב עצמו באמצעות תמונה שלו או העקרב המומת, או ע"י זיהוי הסימפטומים המחשידים בסמוך לעקיצה של עקרב שאינו מזוהה".
האם ניתן לדעת אם מדובר בעקרב ארסי?
"במקרה שאין תיעוד, אין בדיקת מעבדה שיכולה לזהות באופן ברור אירוע של עקיצה ע"י עקרב ארסי, ולכן, הבירור המעבדתי, המבוצע במקרים בהם יש סימפטומים סיסטמיים, נועד להעריך את מידת הנזק למערכות הגוף ולא לאבחן את העקיצה".
מה הטיפול שיש לתת מיד עם העקיצה?
"הרגעה של הנפגע וקיבוע של הגפה הפגועה, וקירור של אזור העקיצה במידת האפשר. אין מקום לבצע ניסיון להוצאה של הארס ע"י חיתוך מקומי או שאיבתו ע"י מציצה. יש לוודא שהנפגע נינוח במידת האפשר ולדאוג לפינוי מהיר לבית החולים הקרוב - ביחוד במקרה של חשד לעקיצה ע"י עקרב ארסי. מומלץ להזעיק את מד"א לפינוי ולא להתפנות באופן עצמאי על מנת לקצר במידת הניתן את זמן ההגעה לטיפול".
איך מטפלים בבית החולים?
"הטיפול העיקרי במצבי עקיצת עקרב ארסי בבית החולים הוא טיפול תומך ומכוון לניטור אחר תופעות הלוואי וטיפול ספציפי בהן: שמירה על דרכי אוויר פתוחות וטיפול בחמצן, נוזלים ותרופות לטיפול בתת לחץ דם, תרופות נוגדות פרכוס במקרה של פרכוסים או אי שקט קיצוני וטיפול בתרופות נוגדות כאב. במקרים שבהם יש צורך וקיימת התוויה – קיים טיפול בנסיוב כנגד העקרב הצהוב המצוי".
וכמו תמיד, הדרך הטובה ביותר להפחית את הסיכוי לעקיצת עקרב ארסי היא המניעה. "יש לנעול נעליים גבוהות בזמן טיול, לנער את הבגדים ואת שקי השינה ששהו בחוץ לפני השימוש בהם, ולהימנע מלהפוך סלעים בשעות היום, היכולים לשמש מקום מסתור לעקרבים", אומרת ד"ר שלז.