גאווה ישראלית: בניתוח החלפת מפרק בשורש כף היד הושתל לראשונה בעולם משתל חדשני, המחקה את המנגנון הביו-מכני של שורש כף היד ומייצר תנועתיות באופן הקרוב ביותר לתנועה הטבעית של המפרק האנושי. ההליך פורץ הדרך בוצע החודש במרכז הרפואי קפלן מקבוצת כללית למטופל בן 58 שהתמודד שנים ארוכות עם כאבים בידו.  

כ-2,000 ישראלים סובלים מדי שנה משחיקה או פגיעה בלתי הפיכה במפרק שורש כף היד, מה שגורם לכאבים קשים, פגיעה משמעותית באיכות החיים ואף להימנעות משימוש ביד בפעולות יומיומיות, כך לפי המרכז. המשתל, שפותח על ידי חברת MEDICAL FIBIOSEQ הישראלית, צפוי להחזיר לכל אותם חולים את התנועה הטבעית של המפרק ולהעלים את הכאבים.

השתלת מפרק כף יד חדשני  (צילום: גלעד שעבני שופן)
השתלת מפרק כף יד חדשני |צילום: גלעד שעבני שופן

השתלת מפרק כף יד חדשני  (צילום: גלעד שעבני שופן)
במהלך הניתוח|צילום: גלעד שעבני שופן

"עד היום למטופלים הסובלים משחיקה של מפרק היד לא היה מענה ניתוחי אמיתי", מסביר ד"ר אמיר אורון, מנהל היחידה לכירורגיה של היד ומיקרוכירורגיה במרכז הרפואי קפלן מקבוצת כללית. לדבריו, בניתוח המבוצע כיום, נעשה שימוש בפרוטזות עם מרכז סיבוב אחד, שאמנם מפחיתות את הכאב אך מותירות את המטופלים עם יכולת תנועה מוגבלת. המשתל החדש, לעומת זאת, "בנוי על שני מרכזי סיבוב, והוא הכי קרוב לתנועה הטבעית של פרק שורש כף היד". הד"ר מוסיף כי הניתוח אמנם מורכב, אך מאפשר לקבע את רכיבי המשתל באופן המעניק יציבות ארוכת שנים, זאת בניגוד לפרוטזות המוכרות שעלולות להתרופף כמה שנים לאחר ההשתלה, דבר שבגינו מטופלים רבים בוחרים להימנע מהניתוח. כמו כן, הוא מציין כי המשתל החדש מתוכנן כך שהתנועה תעבור דרך שני מרכזי סיבוב, מה שעשוי גם כן להפחית את השחיקה של המשתל לאורך זמן.

השתלת מפרק כף יד חדשני  (צילום: גל אדרעי)
השתלת מפרק כף יד חדשני |צילום: גל אדרעי

"צעד משמעותי לקראת הפצת הבשורה" 

החודש, כאמור, בוצע ההליך החדשני במרכז הרפואי קפלן, ומי שעבר אותו הוא גבר בן 58, שעבד רוב שנות חייו כמפעיל מכונות במשקלים גבוהים. "בשנים האחרונות התמודדתי עם כאבים קשים ביד, שעם הזמן הפכו לבלתי נסבלים", הוא מספר, "הגעתי למצב שלא יכולתי לתפקד עם היד בכלל. היום כשאני אחרי הניתוח, אני מרגיש הרבה יותר טוב. הכאבים פחתו משמעותית והתנועה חזרה".

בחברת פיביוסק מסבירים כי הם מתמקדים כעת במחקר הקליני בטרם יוכלו להפוך את המשתל למסחרי. "במשך חמש השנים האחרונות שקדנו על פיתוח המשתל החדשני WristArt, והתוצאה החיובית לאחר הניתוח הראשון היא צעד משמעותי לקראת הפצת הבשורה לכל אותם סובלים שממתינים לא מעט שנים לפתרון", אומר הראל מנור, מנכ"ל החברה. עוד הוא מוסיף כי "ישנם לא מעט חיילים פצועים המייחלים לחזור לתפקוד מלא ביד הפגועה. כולי תקווה שבשל המלחמה המתארכת נקבל אישור ממשרד הביטחון לסייע נקודתית למתאימים".