שלושה בני משפחה הגיעו בימים האחרונים למרכז הרפואי הלל יפה ואובחנו כחולים בקדחת הבהרות. האם חלתה באופן קל, האב והבן אושפזו ביחידה לטיפול נמרץ כללי.
>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?
הנער, כבן 15, הגיע לבית החולים לאחר שהתמוטט בביתו וכשהוא בהכרה מעורפלת. בחדר המיון אובחן בקדחת הבהרות והנער הועבר מיידית לטיפול נמרץ, כשהוא במצב קריטי וישנו חשש משמעותי לחייו.
לאור מצבו של הילד, נבדקה כל המשפחה למחלה. האב שכבר גילה סימני המחלה אף הוא, ואשר סובל ממחלה כרונית נפרדת אושפז גם הוא ביחידה לטיפול נמרץ כללי. האם, חלתה במחלה באופן קל בלבד והבריאה.
ד"ר מיכל שטיין, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות של המרכז הרפואי הלל יפה מסבירה כי קדחת הבהרות (spotted fever), נגרמת על ידי חיידק הריקציה. החיידק מועבר לבני אדם על ידי קרציות מכלבים נגועים. הכלב הוא נשא של החיידק בלבד ואינו חולה. ברוב המקרים הקרציות נצמדות לאדם בזמן שהייה בטבע או בגינות נוי, ובמקרים מעטים יש סיפור ברור של מגע עם כלבים, אך אין הדבקה מאדם לאדם.
התסמינים העיקריים למחלה מופיעים 14 עד 21 יום לאחר מגע עם הקרציה, וכוללים חום גבוה, כאב ראש עז, חולשה כללית וכאבים בכל הגוף. שלושה עד חמישה ימים מהופעת סימנים אלו, מופיעה במרבית החולים התפרחת האופיינית המכונה בהרות: כתמים קטנים, אדומים ובהירים, היכולים להופיע בכל מקום על פני הגוף. אופייני שהתפרחת מתחילה בקרסוליים ושורשי כפות הידיים ומתפשטת הן למרכז הגוף והן לקצוות, כולל כפות הידיים והרגליים. לעיתים התפרחת משנה את אופייה, הופכת לדימומית, ולא נעלמת כאשר מותחים את העור.
עוד ב-mako בריאות:
>> האם הכי משתלם לעבור השתלת שיער בטורקיה?
>> ג'ניפר אניסטון לא שוכחת לשתות את זה בכל בוקר
>> הדרך המושלמת לרדת במשקל - בלי להישאר רעבים
ברוב המקרים המחלה קלה וחולפת מעצמה, אך לעיתים היא חמורה, ובלא מתן טיפול ייתכנו סיבוכים של דלקת המח, דלקת ראה, הפרעה לתפקודי הכליות, הכבד, מערכת הקרישה והדם, דלקת בשריר הלב - ובמקרים חמורים אף מוות.
האבחנה מתבססת על שילוב של התסמינים הללו וממצאים בבדיקות דם (כגון ירידה בערכי הנתרן וטסיות הדם). אבחנה סופית ניתנת לביצוע רק שבועיים-שלושה לאחר שהמחלה החריפה, על ידי זיהוי עליית נוגדנים כנגד החיידק.
מה הטיפול המומלץ וכיצד ניתן למנוע הידבקות בחיידק?
הטיפול המועדף למחלה הינו בתרופה הנקראת דוקסילין. קדחת הבהרות שכיחה בישראל בעיקר בשני אזורים: צפון השרון (חדרה והסביבה) ואזור הנגב. כדי ולהימנע ככל הניתן מעקיצת קרצייה, יש להקפיד ולטפל בכלב הביתי כנגד קרציות. בנוסף לטיפול בכלב עצמו מומלץ לבצע טיפול ואיבוק סביבתי במלונת הכלב או במקומות המרבץ שלו. לאחר שהייה בגינה או טיול בטבע יש להקפיד לחפש קרציות בעיקר במקומות חבויים כגון קפלי עור, בתי שחי.
במקרה שנמצאת קרציה, ישנה חשיבות לשליפתה במלואה, בעזרת פינצטה, חשוב לא למעוך את הקרציה ולא להשאיר חלקים ממנה בגוף. אם מופיעים תסמינים מחשידים כגון חם, כאב ראש, יש לגשת להתייעצות רפואית בהקדם ולעדכן את הרופא על מציאת הקרציה.