האגודה למלחמה בסרטן מפרסמת נתונים מדאיגים אודות השימוש ב"סיגריה האלקטרונית" – ההמצאה שאמורה לסייע לכם להגיד ביי ביי לסיגריות. ההודעה פורסמה בעקבות מחקרים שהצביעו על כך שאין הוכחות מדעיות מוצקות ליכולתה של הסיגריה לסייע בגמילה, ויתרה מכך - היא אף מעודדת עישון בקרב הציבור שאינו מודע להשלכותיו.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

"רובנו מודעים לעובדה שסיגריות הן סם מסוכן וממכר", תומך בדברים פרופ' עידו וולף, מנהל המערך האונקולוגי במרכז הרפואי איכילוב תל אביב. לטענתו, בישראל מתים מידי שנה כ-8,000 אנשים כתוצאה מהמנהג הבלתי בריא הזה. לצורך השוואה, מספר ההרוגים בתאונות הדרכים עומד על 370.
"הסיגריה האלקטרונית נועדה למעשה כדי להילחם בתופעת העישון, כשהיא מצטיירת כבטוחה יותר לשימוש וגורמת לפחות ריחות לא נעימים. בפועל היא פועלת על מנגנון אחר של שרפת חומרים מזיקים, כלומר במקום לשרוף אותם היא מחממת אותם. מכאן מגיע הסבר היצרנים, לפיו מאחר שלא מתקיים תהליך השריפה, נפלטים פחות רעלנים. אך למרות ההצהרות הללו, מחקרים שבדקו את העניין העידו כי אין הפחתה בכמות הניקוטין הנשאף במהלך השימוש במוצר. לכן גם אין הוכחות לכך שהוא מפחית את מספר מקרי הסרטן לטווח הארוך", מסביר פרופ' וולף.

עוד ב-mako בריאות
>> איך מתחטבים ושורפים קלוריות בפחות משעה?
>> מחקר חדש מצא עוד סיבה טובה לעשות סקס
>> האם הלבנת שיניים מזיקה לשיניים?

באגודה למלחמה בסרטן מסבירים שמכיוון שהמוצר חדש יחסית, עדיין אין נתונים ממחקרים ארוכי טווח על המשתמשים בסיגריה אלקטרונית או הנחשפים לעישון פסיבי של הסיגריה, ולכן הם צופים שהמדיניות, החקיקה וההמלצות ישתנו בהתאם לראיות המדעיות שייחשפו.

סיגריה עישון (צילום: חדשות)
היקף המעשנים בעולם זינק|צילום: חדשות

"גם לסיגריה אלקטרונית אפשר להתמכר"

הסכנה הגדולה הכרוכה בשימוש בתחליף הסיגריה האלקטרונית נובעת מהעובדה שאפשר להתמכר אליה ממש כפי שמתמכרים לסיגריה רגילה. גם התדמית של המוצר מייצרת תחושה שאין סכנה גדולה כמו במהלך עישון סיגריה רגילה, וזו הסיבה שקל מאוד לטעות ולהתמכר אליה מבלי לחוש בכך.

במדינות רבות בעולם זינק היקף המעשנים הצעירים, כאלה שטרם נחשפו לעולם הסיגריות וטעו לחשוב שאינה ממכרת. צעירים אלה מוצאים את עצמם בסופו של דבר מכורים גם לעישון מהסוג הזה וגם לסיגריות רגילות. "חשוב להבין שההתמכרות היא לחומר הניקוטין, ולכן הדרך שבו צורכים אותו היא לא רלוונטית", מסביר פרופסור וולף.

באגודה למלחמה בסרטן מסבירים שבניגוד לשאר תחליפי הניקוטין הנמכרים בבתי המרקחת כאביזר מסייע לגמילה מעישון כמו מדבקות, משאפים ומסטיקים שבהם המינון מדוד, ידוע ומוגבל בזמן - במקרה של הסיגריות האלקטרוניות אין הגבלה, וניתן לעשן חפיסה שלמה ברצף, וכך לצרוך כמויות גבוהות ומסוכנות של ניקוטין.
מעבר לכך, הם מציינים שהניקוטין אינו החומר היחיד שמסכן את משתמשי הסיגריה: "סיגריות אלקטרוניות עלולות לחשוף את המשתמשים למספר כימיקלים, כולל ניקוטין, תרכובות קרבוניל ותרכובות אורגניות נדיפות, הידועות כבעלות השפעות בריאותיות מזיקות".

סיגריה אלקטרונית (צילום: האתר הרשמי)
מי מרוויח מהסיפור? הציבור הלא מעשן שסובל מעישון פסיבי. סיגריה אלקטרונית|צילום: האתר הרשמי

ומה לגבי התועלת שבמניעת עישון פסיבי?
"בהיבט הזה, מי שאכן מרוויח מהסיפור הוא הציבור שאינו מעשן, מכיוון שבניגוד לסיגריה רגילה, נראה שיש פחות חשיפה סביבתית לעשן. ועדיין מדובר בנתון שוודאי אינו מצדיק את השימוש במוצר שכזה", אומר פרופסור וולף.

אז מה בכל זאת כדאי לעשות כדי להיגמל מעישון?
"למי שמתקשה להיפרד מהסיגריה אני מציע לקבוע פגישה עם רופא המשפחה, שיוכל לכוון ולהנחות כיצד ניתן לעשות את זה בצורה נכונה ומוצלחת. מעבר לכך, חשוב להיות מודעים לעובדות ולא להתכחש להן: כשמדובר בסרטן ריאה, רוב החולים שלוקים בו הם אנשים שעישנו בעבר. נוסף על כך, עישון פוגע בהיבטים בריאותיים רבים אחרים, ביניהם נזק לכושר הגופני ולכושר המיני".

טור אישי: כך זה מרגיש לחיות 21 שנה עם הזנה מלאכותית