מזה כמה חודשים שנגיף הזיקה מאיים על כולנו. הוא אמנם נפוץ כעת בעיקר בדרום ומרכז אמריקה, אך דיווחים רבים מתריעים על ההתפשטות שלו בארה"ב ובעוד מקומות בעולם, וגם על הדרך בה אפשר להידבק - מלבד עקיצת יתוש, בין היתר גם ביחסי מין. ואצלנו, משרד הבריאות פרסם אזהרת מסע לנשים הרות או כאלה המתכננות הריון שאמורות לבקר באזורים הנגועים. גם על מי שסתם מטייל ביבשת לא פוסחת האזהרה וההמלצה היא לנסות ולהימנע עד כמה שאפשר מעקיצות יתושים. הפאניקה, ללא ספק, בשיאה, ועם זאת יש מומחים הטוענים שהבהלה אינה מוצדקת.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

על דבר אחד כל הרופאים מסכימים - המחלה הזו ידועה הרבה מאוד שנים. היא התחילה באפריקה, עברה לאסיה ועכשיו כאמור, נפוצה באמריקה הלטינית. הנגיף מועבר בעקיצת יתוש והסימפטומים שלו לרוב הם חום, פריחה, כאבי פרקים ואודם בעיניים. לעיתים, המחלה יכולה לעבור גם ללא סימפטומים.

אבל הבעיה החלה באוקטובר האחרון, במה שנראה כמו פגיעה בתינוקות ויצירת מומים בלידה. פרופ' גוסטבו מלינגר, מנהל יחידת אולטרסאונד נשים בי"ח ליס, מרכז רפואי איכילוב - תל אביב, היה שם כשמספרהילדים שנולדו עם ראש קטן עלה לאלפים, ובין היתר לקח חלק בצוות המומחים שקבע כי יש קשר נסיבתי בין התינוקות החולים לאימהות שלהן שחלו בזיקה. בראיון עימו ל-mako בריאות, הוא טען כי יכול להיות שהווירוס עבר מוטציה, שינוי מסוים שגרם לו להיות יותר אלים ולעבור מהאם לעובר. בינתיים כל מדינות העולם לא ממליצות להגיע לאזור ומפיצות עדו ועוד מחקרים על המחלה.

זיקה (צילום: Sakchai Lalit | AP)
"הדבקה בווירוס הזיקה לבין לידת תינוק עם מיקרוצפליה לא הוכח מספיק"|צילום: Sakchai Lalit | AP

"הקשר בין הווירוס לבין ראש קטן ביילודים עוד לא באמת הוכח"

אבל כאמור, לא כולם זורמים עם הבהלה הכלל עולמית. דעתה של ד"ר קרן לנדסמן מומחית באפידמיולוגיה ובריאות הציבור בבי"ח כרמל ביפה והמנהלת המקצועית של עמותת "מדעת – למען בריאות מושכלת", שונה במקצת. מבחינתה, הקשר בין המומים בלידה לבין המחלה אינו מבוסס דיו. "לפני מספר חודשים ממשלת ברזיל הודיעה על עליה במספר מקרי התינוקות עם ראש קטן שנולדים במדינה. על פי משרד הבריאות של ברזיל התופעה קרתה במקביל לעלייה במספר הזיהומים בווירוס זיקה, ולכן עלתה ההשערה כי מדובר באירועים שקשורים אחד לשני", היא מסבירה. "חשוב לציין שקשר זה עדיין לא הוכח, וכרגע אין מספיק הוכחות מדעיות על מנת לדבר על קשר ברור. עדיין לא נמצא שום קשר סיבתי בין חשיפה לווירוס לבין ראש קטן ביילודים, ומדובר על השערה בלבד בשלב זה".

עוד ב-mako בריאות:
>> הדיאטה שלכם תקועה? הנה 11 סיבות
>> למה נשים כל כך מפחדות ממשקולות?
>> רוצים לאכול פחמימות אבל פחות? הנה 5 טריקים שיסדרו אתכם

ד"ר לנדסמן טוענת כי הבעיה היחידה היא שכרגע אין מספיק מידע על מנת לקשר בין זיהום בווירוס זיקה לבין בעיה בהריון. הווירוס מוכר מזה שנים, וקיים בצורה נרחבת במדינות רבות, ולמרות זאת קשר כזה לא דווח מעולם.

אם כך, איך ניתן להסביר את מספר התינוקות הגבוה עם הבעיה?

"ניתן להסביר זאת בכך שעד כה לא היה ניטור מספיק טוב של מקרי יילודים עם ראש קטן בברזיל. זהו ניטור חדש, ולכן אין למה להשוות אותו", היא מסבירה. "רק עכשיו החלו לאסוף דיווח מכל המדינה באופן טוב ויסודי, כך שרק עכשיו יש ספירה מדויקת יותר של מספר התינוקות שאובחנו עם מיקרוצפליה בזמן ההיריון. הדיווח כולל ניטור לפני הלידה, בעזרת אולטרה-סאונד, ונכון להיום חלק גדול מהמקרים לא אובחנו עם מיקרוצפליה אחרי הלידה".

מודעה זיקה (צילום: מיטל שבח)
ובינתיים בארץ - מתוך מרפאת נשים במרכז הארץ|צילום: מיטל שבח

"יש הבדל משמעותי בין זהירות מונעת לבין פאניקה. ההחלטה של נשים בהריון אם לנסוע לברזיל או לא צריכה להתקבל בהתאם למידע שקיים בשטח, ועל פי הנחיות משרד הבריאות", היא מוסיפה.

אבל משרד הבריאות באמת הנחה את הנשים לא לנסוע,

"ההחלטה אם לנסוע או לא לדרום אמריקה כרגע צריכה להתקבל בהחלטה משותפת של האשה ושל הרופא המטפל בה".

האם יש קשר לדעתך בין הפאניקה הזו לבין האבולה?

"כן ולא. ברור שהעולם מפחד להחמיץ עוד מגפה גדולה. מצד שני, על פי המידע כרגע נראה שמדובר בתגובת יתר (של ממשלת ברזיל) לעומת הממצאים המדעיים".

לפי ד"ר לנדסמן, כרגע הקשר בין הדבקה בווירוס הזיקה לבין לידת תינוק עם מיקרוצפליה לא הוכח מספיק, ויש צורך בעדויות מדעיות נוספות על מנת להוכיח את הקשר הזה. 

>> טבעונים נהנים יותר: בעיקר אלה שאוכלים ביצים