אתמול דיווחנו על חשש עולמי מפני וירוס הדנגי המועבר ע"י עקיצות יתושים. מאז תחילת שנת 2024 אובחנו ברחבי העולם למעלה מ-5 מיליון מקרי תחלואה ויותר מאלפיים מקרי מוות.

לפי דוח של משרד הבריאות, בישראל דווח מתחילת השנה על כ-17 מטיילים שנדבקו בחו"ל ושבו לארץ עם הנגיף, זאת ביחס ל-6 מקרים בלבד בתקופה המקבילה אשתקד. 4 מהם אושפזו בשל פריחה וחום גבוה. עד כה אין דיווח על הדבקה מקומית במחלה.

היום (חמישי) מדווח משרד הבריאות על שלושה מקרי הידבקות בנגיף בקרב תיירים מישראל ואיטליה ששהו באזור שארם א-שיח' שבחצי האי סיני. "אף שמקרי דנגי כבר דווחו בעבר בקרב השבים ממצרים, עד כה לא היו מוכרים דיווחים על הדבקות בסיני. משמעות הדבר היא הופעת המחלה במרחבים חדשים במצרים, ייתכן בשל הרחבה של אזורי המחיה והשהות של היתוש הנושא את המחלה, וכן התקרבות גאוגרפית לישראל של אזורי הדבקה".

במשרד מציינים כי בשנים האחרונות דווחו התפרצויות של קדחת דנגי במצרים ואף דווח על עלייה בהיקף המקרים בקרב תיירים מהעולם ששבו לאחר הדבקות במצרים לארצותיהם. עוד הם מדגישים כי הימצאות היתוש הנושא את המחלה בשארם א-שיח' מעמידה את הנוסעים המגיעים לשם בסיכון גבוה יותר לחלות ועלולה להצביע אף על נוכחות רחבה יותר של הנגיף בסיני".

קדחת דנגי (צילום: Song Pin, shutterstock)
הדברת אזורים נגועים ברחבי העולם|צילום: Song Pin, shutterstock

עם זאת, הם מציינים כי אבחון חולי דנגי בישראל אינו חדש או חריג, ומוכרים עשרות מקרים מאובחנים בשנה – כולם  מיובאים וללא הדבקות משניות המתרחשות בארץ.

ממחלה קלה ועד פגיעה במערכות הגוף: תסמיני הנגיף

"קדחת דנגי היא מחלה וירלית המועברת בעיקר על ידי עקיצות היתוש Aedes aegypti", מסבירה ד"ר ביביאנה חזן, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות במרכז הרפואי העמק מקבוצת כללית. "במקרים קלים היא יכולה לעבור ללא תסמינים כלל, או להיות מלווה בחום ובכאבי ראש בלבד. לעומת זאת, במקרים קשים יותר, המטופל סובל מפריחה בכל הגוף, מחום גבוה, כאבי ראש, הקאות, בחילות ושלשולים". הד"ר מוסיפה כי ישנם מקרים קיצוניים שבהם, בשל ירידה בטסיות בדם שמשפיעות על תהליך קרישת הדם, החולה עלול לסבול מדימומים פנימיים וחיצוניים שמקורם במערכות גוף שונות: עור, ריריות, מערכת העיכול והוא אף עלול לסבול מבעיות בכבד, ובעיות בכליות שיצריכו טיפול בדיאליזה.

הד"ר מדגישה כי אף שההדבקה התרחשה במדינות אחרות, יתוש הטיגריס האסיאתי, שמעביר גם כן את המחלה, נפוץ מאוד בישראל, מה שמגביר את הדאגה מהתפשטות. "המחלה יכולה לעבור במקרה שהיתוש יעקוץ בישראל נשא של וירוס הדנגי, ואז ימשיך לעקוץ אחרים וכך ידביק אותם בווירוס". עם זאת, היא מציינת כי עד כה לא דווח בישראל על מקרי הדבקה מקומיים, ומוסיפה כי משרד הבריאות מקפיד לרסס סביב הבתים של אנשים שאובחנו עם דנגי על מנת לצמצם סיכון של התפשטות המחלה בארץ.

לבוש ארוך ושימוש בדוחי יתושי – צעדי ההגנה

אגף האפידמיולוגיה של משרד הבריאות ממליץ לנוסעים לאזורים הנגועים בקדחת דנגי להתמגן מפני עקיצות יתושים הן בשעות היום והן בשעות הלילה תוך הקפדה על לבוש ארוך, מריחה של תכשיר דוחה יתושים ולינה בחדרים מוגנים מפני יתושים על יד רשתות או כילה מרוססת בדוחה יתושים. עוד מסבירים באגף כי יש לפנות לקבלת טיפול רפואי בכל מקרה של התפתחות מחלת חום היכולה להתאים לקדחת דנגי, במהלך השהות באזור נגוע או עד שבועיים לאחר היציאה ממנו. עד להחלמה מלאה מהמחלה, מדגישים במשרד כי יש להימנע מנטילת אספירין ותרופות אחרות להורדת חום מקבוצת NSAIDs. על מנת למנוע הדבקה ביתושים והפצת הנגיף בישראל, ממליצים במשרד לשהות בחדרים סגורים וממוזגים עד כמה שניתן, ולהתמגן נגד יתושים.