רק לפני ימים ספורים דווח בתקשורת העולמית על שני מקרים חדשים של מחלת הדֶבֶר בסין – וכעת מדווחים על מקרה נוסף, גם הוא בסין, של אותה מחלה קטלנית שנמחקה מהעולם לפני מאות שנים.

מגפת הדבר, המכונה גם "המגפה השחורה", הייתה אחת המגפות הקטלניות ביותר בהיסטוריה, שלפי אומדנים גבתה את חייהם של כרבע עד מחצית מאוכלוסיית אירופה במאה ה-14. בזכות חיסונים שפותחו עם הזמן, המחלה כמעט נמחקה כליל מעל פני האדמה, אבל מקרים בודדים שמתחילים לצוץ לאחרונה בסין מעוררים דאגה ברחבי העולם.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

מקרה שלישי תוך פחות מחודש

חיידק הדבר יכול לגרום לשלוש צורות שונות של המחלה, דבר ריאתי (Pneumonic Plague), דבר הבלוטות (Bubonic Plague) ודבר הדם (Septicaemic Plague). שני המקרים שהתגלו לאחרונה היו של דבר ריאתי ואילו המקרה האחרון שתועד הוא של דבר בובוני, או דבר הבלוטות. לפי דווחים של סוכנות הידיעות רויטרס, גבר בן 55 מסין נדבק במחלה לאחר שאכל בשר ארנב ב-5 בנובמבר. אכן ידוע כי מחלת הדבר מועברת ממכרסמים לבני אדם, לרוב באמצעות עקיצת פרעושים. דבר הבלוטות יכול להחמיר ולהפוך לדבר ריאתי, שהוא סוג חמור וקטלני יותר של המחלה.

לפי גורמים בבייג'ינג, שני האנשים שנדבקו בתחילת החודש הוכנסו לבידוד ברגע שאובחנו ונכון לעכשיו נראה שאין קשר בין המקרה השלישי לשניים הקודמים. כ-28 אנשים שהיו במגע עם המטופל הוכנסו לבידוד והשגחה – ועד כה לא הראו תסמינים של המחלה. מקרים בסין של מחלת הדבר היו נדירים עד כה, לכן נראה שעד כה אין סיבה לדאגה.

מעבדה (צילום: Bolyuk Rostyslav, Shutterstock)
חיסונים אפשרו למגר את המגפה|צילום: Bolyuk Rostyslav, Shutterstock

עוד ב-mako בריאות:
>> זהירות: זה הפרי הכי משמין של החורף
>
> חשבה ששכן מאיר בפנס לייזר וגילתה דבר נורא
>
> כך תנצלו את ארוחת הצהריים שלכם לירידה במשקל 

אך ב-2014 חלקים גדולים של העיר יומן בסין נסגרו ב-2014 עקב אדם בן 38 שנדבק בדבר הבלוטות ונפטר כתוצאה מהמחלה. אוכלוסיית המכרסמים גדלה משמעותית באזור סין בעקבות בצורת ושינויים אקלימיים, מה שככל השפיע ועלול להשפיע בעתיד על הסיכוי למקרים נוספים של המחלה הקטלנית.

בחודש ספטמבר פורסם דוח ובו מומחים מרחבי העולם מזהירים מפני המגפה הבאה, שעם הטכנולוגיה והקלות שבה אנשים טסים לכל העולם, עלולה להוביל להשלכות קטלניות שטרם נראו ולכמות חסרת תקדים של נדבקים. "האיום של מגפה שתתפשט ברחבי העולם ממשי", כתבה הקבוצה בדוח שפורסם. "פתוגן (מחולל מחלה) שמתפשט במהירות בעל פוטנציאל להרוג עשרות מיליונים, לשבש כלכלות ולערער את הביטחון הלאומי", הוסיפו בדוח, שכותרתו "העולם בסיכון". המומחים הביעו דאגה על כך שכל המאמצים להתכונן להתפרצות של מגפות כמו מגפת האבולה, הם "בלתי מספקים בעליל" וכי מנהיגי העולם עד כה מתייחסים באדישות לפוטנציאל ההרסני של איום בריאותי בעתיד.