תחזית פסימית לגבי השלכות הקורונה בסין: על פי דיווחים של משרד הבריאות הסיני, המצב באזור הולך ומחמיר. בשבוע האחרון דווח על כ-60 אלף בני אדם שנפטרו מהמחלה ומסיבוכיה. בתוך כך, בתי הקברות מדווחים על תפוסה מלאה וגם תופעת שריפת הגופות ברחבי סין מתרחבת ובתי החולים כורעים תחת הנטל.
בימים אלה קורא לאזרחים משרד הבריאות הסיני שלא לבקר את הוריהם בראש השנה הסיני המכונה גם "פסטיבל האביב", שצפוי לחול במהלך ינואר. לפי הערכות שביצעה אוניברסיטת הונג קונג, עד חודש מרץ יידבקו למעלה ממיליארד אזרחי סין בקורונה ויותר ממיליון ימותו מהמחלה.
"המצב שם קטסטרופלי", אומר יובל וינרב, בעלים של חברת הייעוץ קריסטל 8 ומנחה הפודקאסט "להבין את סין" שהתגורר באזור עד לפני 3 שנים. "כשהחלה הקורונה חזרתי לישראל, אבל יש לי שם המון חברים, הם מספרים שכולם נדבקו. ברגע שסין פתחה את השערים והסירה את ההגבלות - התחילו שם התפרצויות מטורפות. המספר שהממשלה מפרסמת אינו נכון. הם מביאים בחשבון רק את מי שנפטר בבתי החולים ולא את אלה שנפטרים בבית. מעבר לכך, הם סופרים רק את מי שנפטר רק מקורונה, ולא את אלה שסבלו ממחלות רקע, נדבקו בקורונה ונפטרו", טוען וינרב.
מקדם ההדבקה חצה את ה-20
בשלב זה בערים הגדולות בייג'ינג ושנגחאי יש 80% נדבקים, ומקדם ההדבקה מטפס מעל 20. "בממשל מסתירים נתונים. אוניברסיטת הונג קונג פרסמה כי עד מרץ יידבקו למעלה ממיליארד וימותו למעלה ממיליון. חברים ישראלים שחיים שם מספרים שאפילו תור למשרפות אין וצריך לחכות כמה שבועות", מספר וינרב.
ישראלים שחיים במקום מספרים כי אף שאזרחים בסין מודעים לכך שהממשלה מסתירה את הנתונים האמיתיים, אין כמעט מחאות ברחובות. למרות הקושי, מקומות הבילוי שוקקים ואנשים מנסים לחיות כרגיל.
"כולם חולים, השאלה היא רק מתי יידבקו"
יעל עינב, תושבת שנגחאי, מנהלת YCHAINA, חיה עם משפחתה בסין בחמש השנים האחרונות מספרת: "ברחובות מרגישים שאנשים כבר לא מפחדים להיות סקפטיים. עברנו השנה בשנגחאי רכבת הרים. היו לנו חודשיים וחצי סגר בבתים, אח"כ היה שחרור. סגרו ערים שלמות ואז ביום אחד פתחו הכול. כל המשפחה שלי נדבקה, הקצב פסיכי. אני לא מכירה אף אחד בסין שלא חלה או לא חולה. כולם חולים, השאלה היא רק מתי יידבקו".
עוד היא מספרת כי למרות אי-הנחת שניכרת בשיחות רחוב, לא רואים הרבה מחאות מאורגנות. "המתים בעיקר מבוגרים, רובם מעל גיל 80. מרגישים את זה בבתי החולים ובבתי הלוויות, שם ניכר לחץ רב ומחסור במקום. אני חוששת שעוד לא ראינו את השיא. בימים הקרובים יחול ראש השנה הסיני. הסינים ותושבי סין ינהרו לכפרים שם מתגוררות המשפחות וההורים, זה החג היחיד שכולם נמצאים בו בחופש. אם שם יהיה אחוז הדבקה גבוה אין להם שרותי רפואה מתקדמים ויכולים להיות מתים רבים, גם בגילים צעירים יותר".
תופעה מטרידה נוספת שעינב מספרת עליה היא מדפים ריקים בבתי המרקחת. "אין להשיג תרופות בכלל - מהפשוטות ביותר להורדת חום ועד מורכבות יותר. חסרות גם בדיקות אנטיגן. בעבר היו בדיקות בכל שכונה, היו תחנות מיוחדות אבל מאז שביטלו הכל – אין כלום. אנשים עושים לרוב בדיקות ביתיות ולכן המספר שהממשלה מדווחת עליו לא נכון.
"מייקל לויט, זוכה פרס נובל לכימיה, אסף ב-3 שנים האחרונות נתונים מכל המרחב האסייתי. ההערכה שלו אומרת שכדי להגיע לחסינות עדר צריך שחצי מהאוכלוסייה תהיה חולה – מה שכבר קרה. 900 מיליון איש נדבקו תוך חודש והוא אומר ש-70% מהם ימותו. הבנות שלי בנות 12 ו-17 – הלימודים שלהן הופסקו ועברו לאון ליין בחודש וחצי האחרונים כי כל בית הספר נדבק".
משרד הבריאות: "אזהרת המסע לסין שפרסם המשרד עדיין בתוקף, ואם יש אפשרות ולא חייבים לנסוע למדינה, רצוי שלא להתקרב לשם".