חיסון מעודכן לאומיקרון צפוי כבר בסתיו הקרוב - כך אומר ל-mako פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונותרפיה באוניברסיטת בר אילן. לדבריו, בחודשים האחרונים עמלות חברות התרופות על הכנת תרכיב חיסון משולב אשר מתאים לזן הקורונה המקורי ולזן האומיקרון. תוצאות ראשוניות שהציגו פייזר ומודרנה הצביעו על יעילות החיסון המשולב. אולם, הוא מסביר, כי עדיין לא ברור האם קיים רווח בחיסון כזה, בייחוד כשמדובר באוכלוסייה הכללית. 

"אחת הבעיות בהתאמת החיסון לזנים חדשים, נובעת מכך שהווירוס עובר די הרבה שינויים, ולכן לא ברור אם היעילות תישמר כשהחיסון יצא לשימוש. מעבר לכך, נראה כי זן ה- 5.BA יודע להתחמק מחיסון האומיקרון, ולכן לא ברור מה תהיה יעילות חיסון מותאם לאומיקרון אם הזן הזה ישתלט".

עוד מציין פרופ' כהן כי החברות הציעו לקצר את הניסויים הקליניים בבני אדם כדי לאפשר הכנה מהירה של תרכיב, בדומה לתהליך שדורשת הכנת תרכיב חיסון נגד שפעת בכל שנה. "המחשבה שעומדת מאחורי זה היא שכך ניתן יהיה להתאים חיסון רלוונטי לזנים לפני שהם עוברים שינויים", הוא מסביר. עם זאת, מוקדם לומר אם מהלך כזה יאושר על ידי ה FDA.

בשלב זה, ה-FDA המליץ לכלול את זני ה- 5.BA ו-4.BA – יש לכך חשיבות מפני שאלה הזנים השולטים בעונה הנוכחית, ולכן סביר להניח שחיסון כזה יגן גם מפני זנים עתידיים מאותה משפחה. "מובן שאם יצוץ זן חדש שונה מאוד ממה שקיים עכשיו, חיסון משולב לא בהכרח יגן מפניו ולכן צריך לבחון את הדברים לפי תמונת המצב המשתנה", מסביר פרופ' כהן.

 

קורונה חיסון רביעי (עיבוד: אבשלום שושני, פלאש 90)
התור לחיסוני הקורונה - ספק אם נראה כזה בקרוב|עיבוד: אבשלום שושני, פלאש 90

"חיסון מותאם עשוי להיות הכרחי רק לאוכלוסייה בסיכון"

שדרוג החיסון עשוי להיות הכרחי בעיקר לאוכלוסייה מבוגרת או כזאת שנמצאת בסיכון לפי הקריטריונים שהוגדרו במשרד הבריאות ובארגוני הבריאות העולמיים. "כשבוחנים שימוש בחיסון מותאם או בכלל בחיסונים, צריך לחשב את מאזן הרווח – סיכון. כיום ידוע שרוב האוכלוסייה כבר נחשפה לווירוס הקורונה במידה כזאת או אחרת, ולכן בשלב זה אין המלצה לחסן באופן גורף, בייחוד לנוכח העובדה שהחיסון מגן כיום בעיקר מפני מחלה קשה אבל לא מפני הדבקה. הפרמטר שצריך לבחון הוא הגנה על האוכלוסייה שבסיכון מפני מחלה קשה, ואת זה ייתכן שאפשר לעשות כפי שמסתמן, באמצעות חיסון משודרג שכולל גם את זן האומיקרון".

נקודה חשובה נוספת שמעלה פרופ' כהן היא כי ייתכן שהחיסון המעודכן יסייע גם במניעת תסמיני פוסט קורונה, ואם אכן הדבר יוכח, ייתכן שהשימוש בו יורחב לאוכלוסייה הכללית. בשורה תחתונה, אפשר לצפות שכבר בסתיו הקרוב נראה חיסון מעודכן לזן האומיקרון. כרגע מסתמן כי החיסון יומלץ רק לאוכלוסייה בסיכון, אבל ייתכן שהשימוש בו צפוי להתרחב - בהתאם למסקנות המחקרים וליעילות הנוספת עבור האוכלוסייה הכללית.